Ontwerpster Ellen Kegels (LN Knits) klaagt online pesten aan

 
© Griet Hendrickx.

Wie de succesvolle LN-winkel in Antwerpen al eens binnenliep zou het waarschijnlijk niet zeggen, maar achter de gouden business der populaire mutsjes schuilt een 28-jarige vrouw met dezelfde twijfels en onzekerheden als jij en ik: stress, acne, vermoeidheid en … online pesten.

“Eigenlijk is het allemaal 12 jaar geleden begonnen,” steekt Ellen Kegels van wal. “Ik was 16 jaar, had net een B-attest gekregen en moest van school veranderen. Ik had een eigen stijl, maakte toen al mijn eigen mutsjes die ik zelf droeg, en dat heb ik geweten. Ik ben er twee jaar lang gepest. De overgang naar het hoger onderwijs was niet veel beter. Ook op de hogeschool werd ik vaak uitgesloten.”

“Achteraf bekeken, heeft dat diepe wonden nagelaten, maar wat mij het ergste raakt, is het besef dat zelfs volwassenen nog altijd zo hard voor elkaar kunnen zijn.”

“Het is een heel apart gevoel om te weten dat er zo’n twintig verschillende vrouwen zich amuseren met het bashen van jouw foto’s”

Ellen richtte het succesvolle fair fashion bedrijf LN Knits op. © Griet Hendrickx.

Online pestgroep
Want helaas voor Ellen stond het einde van haar schooltijd niet gelijk aan het einde van het pestverhaal. Vandaag, 12 jaar later, maakt ze opnieuw hetzelfde mee. “Ik ben altijd heel eerlijk, ook op mijn sociale media. Ik vind het belangrijk dat mijn volgers zien dat ik naast mijn bedrijf ook maar een mens ben. Dat ik ook ziek kan zijn, dat ik het soms ook moeilijk heb en er ook niet altijd perfect uitzie.”

En dus deelde Ellen een tweetal maanden geleden een make-uploze selfie op haar Instagram-account om te laten zien dat ze, net als zovelen, ook wel eens last had van acne. Naast een hart onder de riem voor velen, was de foto echter ook de aanleiding voor een jammerlijk neveneffect. “Blijkbaar vonden sommige mensen die foto aanstootgevend, want het bleek het begin te zijn van een pestgroep op Whatsapp. Het is een heel apart gevoel om te weten dat er zo’n twintig verschillende vrouwen zich amuseren met het bashen van jouw foto’s. Al helemaal wanneer je er later achter komt dat de leider van dat pestgroepje iemand is waarvan je dacht dat het een goede vriendin was. Zoiets kruipt toch in je kleren..”

© Griet Hendrickx.

Openheid
Dat praten over pesten taboe is, weet Ellen maar al te goed. “Mijn vrienden waarschuwden mij nog: ‘zou je dat nu wel doen, zo’n interview?’, maar ik vind het belangrijk om het onderwerp open te trekken. Om duidelijk te maken dat pesten een trauma voor het leven kan zijn, en dat het iedereen kan overkomen. Of je nu jong of oud, dik of dun bent.”

“Openheid is het belangrijkste. Dat is ook wat mij heeft geholpen om het hele gebeuren van mij af te zetten. Door het probleem openlijk te erkennen heb ik heel veel steun gehad van anderen, iets dat mij ongelooflijk veel deugd heeft gedaan. Ik kan anderen die met hetzelfde probleem kampen dan ook maar één ding aanraden: praat erover. Zoek iemand waarbij je je ei kwijt kan.”

Maar het aankaarten van het pestgedrag op haar sociale media heeft ook een andere functie. “Ik wil het pestgedrag frontaal aanpakken. Het is belangrijk dat er eindelijk iemand rechtstaat die zegt ‘nee, dit is niét oké en met harde hand tegen het probleem optreed. Ik hoop dat ik daar op deze manier mijn steentje toe kan bijdragen.”

“Pesten kan iedereen overkomen, of je nu jong of oud, dik of dun bent”

© Griet Hendrickx.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2330117/2015/05/20/Ontwerpster-Ellen-Kegels-LN-Knits-klaagt-online-pesten-aan.dhtml
Hier zouden we allemaal moeten achterstaan. Het is eigenlijk de ergste vorm van pesten, omdat heel wat mensen het mee kunnen lezen en zelf mee doen zonder dat ze weten over wat het gaat.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM