Laat jij vaak genoeg een uitstrijkje nemen?
Het stond in alle kranten: lang niet alle vrouwen bezoeken tijdig een arts voor een gynaecologisch onderzoek. Zo zou slechts 60% van de vrouwen op regelmatige basis een uitstrijkje laten nemen. Een jammerlijk cijfer, vindt Jan Bosteels van de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologie. “Door tijdige controles kunnen in principe immers alle gevallen van baarmoederkanker vermeden worden.”
“Ieder jaar krijgen zo’n 650 vrouwen het nieuws te verwerken dat ze baarmoederhalskanker hebben. Een derde van hen zal uiteindelijk aan de gevolgen van deze van kanker overlijden,” vertelt Bosteels. Een schokkend aantal, al helemaal aangezien deze kankervorm eigenlijk makkelijk te bestrijden is.
Voldoende kennis
De ontwikkeling van deze kanker verloopt erg traag, zo kunnen er wel tientallen jaren verstrijken tussen het prille begin en het uiteindelijke ontstaan van de kanker. “Dat maakt dat die evolutie makkelijk in kaart te brengen is,” verklaart Bosteels. Daar komt nog bij dat we via een optimale screening en vaccinatie de geschikte middelen voorhanden hebben om baarmoederhalskanker tijdig op te pikken en te behandelden. “In principe zou dus geen enkele vrouw aan deze ziekte mogen overlijden. Maar het grootste probleem is en blijft dat niet alle vrouwen tijdig een gynaecologisch onderzoek plannen.”
Mazen van het net
De drempel voor zo’n gynaecologisch onderzoek is nochtans niet hoog. Je kan namelijk zowel bij de gynaecoloog als de eigen huisarts terecht voor een uitstrijkje. “En toch plant slechts 60% van de vrouwen op regelmatige basis een onderzoek in,” betreurt Bosteels. Zo’n 40% laat zelden of zelfs nooit een uitstrijkje nemen. “Dat kan te maken hebben met het profiel van de vrouwen,” legt Bosteels uit. “Zo zou het kunnen dat hooggeschoolde vrouwen er helemaal geen tijd voor hebben of dat mensen die het financieel minder breed hebben, terugschrikken voor de kostprijs, maar echt zicht op concrete oorzaken hebben we niet. Wat wel buiten kijf staat is dat zolang niet iedereen zich tijdig laat nakijken, er altijd vrouwen zullen zijn die door de mazen van het net glippen.”
Bewustzijn
Tegenwoordig zijn er tal van intiatieven om een soort van bewustzijn te creëren, zoals het vaccineren van jonge meisjes tussen 12 en 18 jaar oud. In Vlaanderen is die campagne een groot succes, maar in Brussel liggen de resultaten helemaal anders. “Dat zou te maken kunnen hebben met de samenstelling van de bevolking,” legt Bosteels uit. “Wellicht kan het groter aantal mensen van vreemde origine in Brussel ermee te maken hebben dat die bewustzijnscampagne daar minder goed aanslaat.”
Eén keer om 3 jaar?
“Punt één op de agenda is om die 40% van de vrouwen aan te spreken en hen het belang van het uitstrijkje te doen inzien. Momenteel loopt een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid met de steun van de Vlaamse overheid om te onderzoeken hoe we die vrouwen toch kunnen bereiken.”
Daarnaast raadt Bosteels ook voorzichtigheid aan als het gaat om het doorgaans voorgestelde regel van één gynaecologisch onderzoek om de drie jaar. “Algemeen genomen is het inderdaad de regel dat vrouwen zich één keer om drie jaar melden voor een gynaecologisch onderzoek, maar daarbij is het belangrijk om op te merken dat het dan enkel om kerngezonde vrouwen met een laag risico gaat. Wanneer iemand met een borstletsel of eierstokletsel drie jaar niet wordt onderzocht of wanneer iemand een groter risico heeft (bijvoorbeeld omwille van roken, verschillende seksuele partners of iemand in de familie met baarmoederhalskanker) zou slechts één onderzoek om de drie jaar wellicht een gemiste genezingskans kunnen betekenen.”
Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden in deze brochure.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2314108/2015/05/09/Laat-jij-vaak-genoeg-een-uitstrijkje-nemen-.dhtml
Buiten een mammografie en echografie van de borsten, is dit toch ook een van de belangrijkste mag jaarlijks te laten onderzoeken. Het is geen pijnlijk onderzoek, misschien geen leuk onderzoek. Want je moet toch met je benen open liggen voor een vreemd iemand. Jaarlijks een uitstrijkje laten nemen is zeker nodig. Wil je toch nare ziektes buiten houden. Dus vrouwen zo een onderzoek zou je niet mogen uitstellen. Net zoals je thuis al heel wat aan zelf onderzoek kan doen, zowel aan borsten en aan vagina.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Misschien mag ik iets herstellen. Er is een nieuwe methode om uitstrijkjes te nemen, een schrapertje dat meer weefsel weg haalt en heel pijnlijk is. Zelf 2 weken er na nog met pijn gelopen.
Maar is het wel erg belangrijk om het te laten doen.
Ook al vaag van gehoord maar zoals je schrijft is het pijnlijk, en wordt uitzonderlijk voorgesteld om te doen.
En ja Mariane over pijn kan je alleen maar praten als je het zelf al hebt laten uitvoeren
Bedankt
Aum Shanthi
“Steeds meer vrouwen laten uitstrijkje maken’
Wist je dat meer dan de helft van de vrouwen van zestien jaar of ouder in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje heeft laten maken? Dit blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In verband met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker krijgen vrouwen tussen de dertig en zestig jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om zich te laten controleren. Maar liefst 78 procent van deze vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft daadwerkelijk in de voorgaande vijf jaar een uitstrijkje laten maken, al dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek. Bijna 9 procent heeft dit nog nooit laten doen.
Van alle vrouwen vanaf zestien jaar heeft 52 procent in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen.
Het statistiekbureau meldt ook dat bijna 80 procent van de vrouwen van 50 tot en met 75 jaar in de afgelopen twee jaar een mammografie liet uitvoeren in het kader van het bevolkingsonderzoek tegen borstkanker. Bijna 7 procent gaf aan nog nooit zo’n onderzoek te hebben laten doen.
Van alle vrouwen vanaf zestien jaar heeft 37 procent in de afgelopen twee jaar een mammografie gehad. Bijna 18 procent van de vrouwen gaf aan dat ze dit langer dan twee jaar geleden hadden ondergaan.
Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen sinds kort ook een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit gebeurt via een onderzoek naar bloed in de ontlasting. Ruim 10 procent van de mannen en vrouwen in deze leeftijdsgroep heeft een dergelijke test ondergaan.
BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2015/06/25/steeds-meer-vrouwen-laten-uitstrijkje-maken
Misschien dat vrouwen nu slimmer worden.
Aum Shanthi
Kennis over uitstrijkje blijft ondermaats
NIEUWS Amper vier op de tien vrouwen weten dat om de drie jaar de aanbevolen frequentie is om een uitstrijkje te laten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Kankeropsporing bij meer dan duizend vrouwen van 50 tot 64 jaar.
Zowat de helft van de vrouwen denkt dat je het best elk jaar of om de twee jaar een uitstrijkje laat nemen. Ook al is het uitstrijkje al jaren ingeburgerd, toch zijn er nog altijd hiaten in de kennis erover. Misverstanden ook over baarmoederhalskanker en de vroegtijdige opsporing ervan.
Het onderzoek maakt ook duidelijk dat amper de helft van de ondervraagde vrouwen weet op welke leeftijd een uitstrijkje om de drie jaar aan te raden is: van 25 tot en met je 64ste jaar.
Om meer vrouwen ertoe aan te zetten regelmatig een uitstrijkje te laten nemen, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing in het kader van het bevolkingsonderzoek een uitnodiging naar vrouwen die dat de laatste drie jaar niet lieten doen.
Volgens de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen moet 65% van de vrouwen uit de doelgroep tegen 2020 een uitstrijkje laten nemen. Momenteel laat 57% zich testen.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19319
Laat u op tijd een uitstrijkje nemen?
Lang niet alle vrouwen bezoeken tijdig een gynaecoloog of huisarts voor een gynaecologisch onderzoek. Zo zou slechts 60% van de vrouwen op regelmatige basis een uitstrijkje of PAP-test laten nemen. Zo’n 40% laat zelden of zelfs nooit een uitstrijkje nemen. Bij vrouwen boven 50 jaar loopt dit zelfs op tot meer dan de helft. Nochtans is zo’n uitstrijkje belangrijk om vroegtijdig de eerste tekenen van baarmoederhalskanker te kunnen opsporen.
Waarom is een uitstrijkje belangrijk?
In België wordt elk jaar bij ongeveer 700 vrouwen
baarmoederhalskanker vastgesteld. Ongeveer een derde van deze vrouwen zullen daaraan uiteindelijk overlijden. Het wordt algemeen aangenomen dat hoe vroeger baarmoederhalskanker ontdekt wordt, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling.
Baarmoederhalskanker is een van de weinige soorten kanker die op een vrij eenvoudige manier en in een (zeer) vroeg stadium ontdekt kunnen worden, zelfs nog voor er echt sprake is van kanker. Baarmoederhalskanker heeft immers een aantal voorstadia. Dat betekent dat er cellen ontstaan die afwijken van normale baarmoederhalscellen. Hoe meer ze afwijken van normale cellen, hoe groter de kans dat ze zich verder ontwikkelen tot kankercellen. Tussen het allereerste begin en het uiteindelijke ontstaan van baarmoederhalskanker kan wel tien tot vijftien jaar liggen.
Met een driejaarlijks uitstrijkje kan 80% van de kankers worden vermeden. De arts kan het letsel (voorstadium) wegnemen vooraleer dit evolueert naar baarmoederhalskanker. Ook wanneer baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt wordt (wanneer de afwijkende cellen zich al ontwikkeld hebben tot kanker) is er een grotere kans op een succesvolle behandeling.
Van elke 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe. Zo is de kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker bij een uitstrijkje met ernstige afwijkingen ongeveer 90%.
Eén keer om 3 jaar?
In ons land worden aanbevolen dat alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is gratis. Enkel voor de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog moet u remgeld betalen.
Veel vrouwen laten jaarlijks een uitstrijkje nemen, ook al is het uitstrijkje telkens normaal. Uit onderzoek blijkt dat dit absoluut niet nodig is. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich namelijk erg traag.
• Als u nog niet deelnam of als het langer dan drie jaar geleden is dat u een uitstrijkje liet nemen, ontvangt u van het Centrum voor Kankeropsporing een aanbevelingsbrief voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. U maakt zelf een afspraak met uw huisarts of gynaecoloog op een dag dat u niet ongesteld bent. Als u al een uitstrijkje liet nemen, ontvangt u drie tot vier jaar hierna een uitnodiging als u ondertussen nog niet opnieuw deelnam. U beslist zelf of u meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
• Vrouwen voor wie opvolging via het bevolkingsonderzoek niet aangewezen is (bijvoorbeeld wegens een voorgeschiedenis van baarmoederhalskanker of omdat hun baarmoederhals verwijderd is) worden niet aangeschreven.
Wanneer moet u vaker een uitstrijkje laten nemen?
Een jaarlijks onderzoek is aanbevolen:
• bij een eerder afwijkend uitstrijkje;
• als u eerder al een behandeling van de baarmoederhals onderging;
• als u genitale wratten hebt of had;
• als uw afweersysteem niet optimaal functioneert door het gebruik van geneesmiddelen of ziekte.
Klachten van tussentijds bloedverlies, bloederige afscheiding, bloedverlies na seks, of pijn in de onderbuik kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te maken, ook op jongere of oudere leeftijd.
Moet u ook een uitstrijkje laten nemen als u gevaccineerd bent tegen het humaan papillomavirus (HPV)?
Vaccinatie tegen HPV beschermt bescherming tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker. Die bescherming is echter niet volledig. De huidige gegevens wijzen erop dat ongeveer de helft van de baarmoederhalskankers door vaccinatie voorkomen kunnen worden. Er zijn immers nog altijd types HPV-infecties waartegen het vaccin niet beschermt. Er zijn ook vormen van baarmoederhalskanker waarvan de oorzaak niet bekend is. Daarom is het zelfs na vaccinatie belangrijk om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen.
Wanneer moet u geen uitstrijkje (meer) laten nemen?
• Onder de leeftijd van 25 jaar komt baarmoederhalskanker maar zeldzaam voor. Een uitstrijkje laten nemen is daarom niet zinvol.
• U laat geen uitstrijkje nemen op het moment dat u ongesteld bent. Het uitstrijkje kan dan immers minder goed worden beoordeeld.
• Ook als u zwanger bent of net bent bevallen of borstvoeding geeft, wacht u tot een zestal maanden na de bevalling. Tijdens de zwangerschap ondergaat de baarmoederhals immers een aantal veranderingen.
• Een vaginale infectie, bloed- of slijmverlies moeten eerst worden behandeld voordat een uitstrijkje kan worden genomen.
• Als uw baarmoeder en baarmoederhals zijn verwijderd, is het niet meer nodig om een uitstrijkje te laten nemen. Indien uw baarmoeder verwijderd is (hysterectomie), vraag dan aan uw arts of ook de baarmoederhals mee verwijderd is. Indien niet, blijft een uitstrijkje aangewezen.
• Als u ouder bent dan 65 jaar en de laatste twee uitstrijkjes een normaal resultaat hadden. Voor vrouwen ouder dan 65 jaar die nooit een uitstrijkje lieten nemen, blijft het wel nuttig, tot op het moment dat u twee normale uitstrijkjes hebt gehad. Het uitstrijkje blijft gratis om de drie jaar (geen leeftijdsgrenzen).
Meer lezen
http://www.allesoverkanker.be
http://www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker/onderzoek-hoe-verloopt-het-onderzoek
http://www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Baarmoederhalskanker/
http://www.kanker.be
http://www.vvog.be/artikel?id=31208096,sectie=new
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19497
Voor iedere vrouw is het belangrijk, en het is altijd beter voorkomen. Want eens er een probleem gevonden is kan het lang duren voor het helemaal weg is.
Aum Shanthi
Wat is het verschil tussen een klassiek uitstrijkje en een HPV-test?
TIPS In Nederland heeft de regering beslist om het klassieke uitstrijkje vanaf 2016 te vervangen door een HPV-test. Sinds een twintigtal jaren weet men dat er een duidelijk verband bestaat tussen baarmoederhalskanker en de aanwezigheid van een lokale infectie veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel wordt overgedragen. Het virus wordt bij 99 op de 100 baarmoederhalskankers teruggevonden.
In ons land pleitte het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) begin 2015 in een rapport om het klassieke uitstrijkje te vervangen door een HPV-test. Die HPV-test is doeltreffender en goedkoper dan de klassieke uitstrijkjes.
• Bij het klassiek uitstrijkje, de zogenaamde PAP-test, worden in het slijmvlies van de baarmoederhals abnormale cellen (prekankercellen) opgespoord die kunnen evolueren naar baarmoederhalskanker. Deze afwijkende cellen verschijnen gemiddeld 10 tot 15 jaar voordat de eigenlijke kankercellen zich ontwikkelen. Door een eenvoudige lokale behandeling kunnen ze zo goed als allemaal worden genezen.
• Met de HPV-test worden de Humane Papillomavirussen (HPV) zelf opgespoord. Er is dus nog altijd een uitstrijkje nodig, maar dat wordt niet langer onderzocht op afwijkende cellen maar op de aanwezigheid van kankerverwekkende HPV.
Voordelen van de HPV-test
• De HPV-test is gevoeliger voor afwijkingen aan de baarmoedermond dan het huidige klassieke uitstrijkje. Baarmoederhalskanker is namelijk meestal een gevolg van een infectie met HPV. Hierdoor is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. Volgens het KCE kunnen op 100.000 geteste vrouwen 240 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 96 overlijdens vermeden worden.
• Omdat het risico op het ontwikkelen van een invasieve kanker na een normaal HPV-testresultaat veel lager ligt dan na een normale Pap-test, kan de tijdsduur tussen twee HPV-testen perfect veilig worden verlengd worden van 3 naar 5 jaar.
• Doordat er minder vaak moet worden gescreend en er minder kankers moeten worden behandeld, zou HPV-testen ook goedkoper zijn dan de klassieke uitstrijkjes.
Nadelen van de HPV-test
• Niet onder 30 jaar. Voor vrouwen jonger dan 30 jaar is de HPV-test niet effectiever dan de Pap-test. Bovendien komen HPV-infecties bij hen zeer vaak voor, maar meestal zijn ze van voorbijgaande aard. Er zouden dan teveel vrouwen nutteloos ongerust worden gemaakt en er zouden overbodige behandelingen worden uitgevoerd die het risico op zwangerschapscomplicaties vergroten.
Bij hen blijft een klassiek uitstrijkje dus wel nodig. Bij een afwijkend resultaat volgt een HPV-test, zoals dat vandaag al in België wordt aanbevolen.
• Met de HPV-test wordt alleen de aanwezigheid van HPV onderzocht. Dat is weliswaar de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Maar het klein aantal kankers dat niet door HPV wordt veroorzaakt, wordt niet langer gezien. Met de klassieke PAP-test kunnen die wel ontdekt worden. Dat nadeel (een aantal gemiste kankers) zou echter niet opwegen tegen het voordeel (meer vroegtijdig ontdekte kankers).
Wanneer een HPV-test?
• Nu wordt de HPV-test vaak al (ongevraagd) uitgevoerd op het uitstrijkje, dus samen met de klassieke PAP-test. Waar de PAP-test gratis is (om de drie jaar voor vrouwen tussen 25 en 64 jaar) moet u die HPV-test wél zelf betalen. De kostprijs van een bijkomende HPV-bepaling kan sterk variëren naargelang het lab.
• Nu wordt de HPV-test ook al uitgevoerd wanneer op het klassieke uitstrijkje afwijkende cellen worden gevonden.
• In de nabije toekomst zal de HPV-test waarschijnlijk op alle uitstrijkjes worden uitgevoerd in plaats van de klassieke PAP-test (behalve bij vrouwen jonger dan 30 jaar). Wanneer er sporen van HPV in het uitstrijkje worden aangetroffen (waarschijnlijk bij iets meer dan 5% van de getsete vrouwen), kan een tweede uitstrijkje nodig zijn, waarop dan de klassieke PAP-test wordt uitgevoerd.
Bronnen
https://kce.fgov.be/nl/publication/report/welke-screening-voor-baarmoederhalskanker#.VL1C9casOMJ
http://www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker/onderzoek-hoe-verloopt-het-onderzoek
http://www.kanker.be
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Bevolkingsonderzoek_gaat_veranderen
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19498
Moet u ook na de menopauze een uitstrijkje laten nemen?
Veel vrouwen denken dat ze na de leeftijd van 50 jaar geen risico meer lopen op baarmoederhalskanker en dus ook geen uitstrijkje meer moeten laten nemen. Dat is een misvatting: de gemiddelde leeftijd van de diagnose baarmoederhalskanker is 54 jaar. Daarom wordt aangeraden om ook na de menopauze, tot de leeftijd van 64 jaar, om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen om baarmoederhalskanker voortijdig te kunnen opsporen.
Waarom een uitstrijkje?
Jaarlijks krijgen ongeveer 350 vrouwen in Vlaanderen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker wordt voorafgegaan door een aantal voorstadia (letsels die nog geen kanker zijn). Behandeling van deze voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker.
De voorstadia van baarmoederhalskanker leiden niet tot sterfte maar wanneer de aandoening in een zeer laattijdig stadium ontdekt wordt, overleeft minder dan één vijfde van de vrouwen.
Door elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, worden baarmoederhalskanker en de voorstadia ervan vroegtijdig opgespoord en behandeld. Een vroege opsporing zorgt er ook voor dat de behandeling minder zwaar is en u sneller herstelt.
Bij een uitstrijkje worden cellen afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. Er wordt een eendebek geplaatst en met een borsteltje strijkt men wat slijm weg, vandaar de term “uitstrijkje”. In het labo kijkt men of deze cellen afwijken van normale cellen.
Gratis bevolkingsonderzoek
In het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden alle vrouwen van 25 tot 64-jaar aangemoedigd om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, ook als u geen klachten hebt of geen verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Door vroegtijdige opsporing kan 90% van de overlijdens door baarmoederhalskanker voorkomen worden.
Vanaf de leeftijd van 55 jaar daalt de deelname aan het gratis bevolkingsonderzoek echter, en boven de leeftijd van 60 jaar doet minder dan de helft van de vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek.
Het is nochtans belangrijk om ook na de menopauze nog deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek: de gemiddelde leeftijd van de diagnose baarmoederhalskanker is 54 jaar.
Als u tot de leeftijd van 64 jaar regelmatig deelneemt aan de driejaarlijkse screening, kan men vroegtijdige stadia van baarmoederhalskanker opsporen tot de leeftijd van 70 à 75 jaar. De kans dat er bij vrouwen boven de 55 à 60 jaar, die regelmatig aan screening deelnemen, nog nieuwe letsels ontstaan, is minimaal.
Op welke leeftijd mag u stoppen met het uitstrijkje?
Aangeraden wordt om tot de leeftijd van 64 jaar deel te nemen aan het gratis bevolkingsonderzoek en om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.
• De screening wordt alleen stopgezet na de leeftijd van 64 jaar op voorwaarde dat de twee laatste uitstrijkjes als normaal beoordeeld werden. Is dat niet het geval, dan wordt aangeraden om ook na de leeftijd van 64 voor te gaan met screenen tot twee normale uitstrijkjes.
• Als u nooit of niet regelmatig hebt deelgenomen aan het driejaarlijkse bevolkingsonderzoek, wordt aangeraden om na de leeftijd van 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, tot twee normale uitstrijkjes. Het eerste uitstrijkje gebeurt één jaar na het afwijkende uitstrijkje.
• Bent u ouder dan 64 jaar, bespreek dan met uw huisarts of gynaecoloog of het nog zinvol is om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen.
• In volgende omstandigheden is het alleszins aangewezen om, ongeacht de leeftijd, jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen:
• bij een eerder afwijkend uitstrijkje;
• als u eerder al een behandeling van de baarmoederhals onderging;
• als u genitale wratten hebt of had;
• als uw afweersysteem niet optimaal functioneert door het gebruik van geneesmiddelen of ziekte.
• Ook als u bepaalde klachten hebt die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker, raadpleegt u het best uw huisarts of gynaecoloog. Tekenen die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker zijn een ongewone bloeding
– tijdens of vlak na het vrijen.
– tussen 2 menstruaties in.
– na de menopauze.
Wanneer moet u geen uitstrijkje meer laten nemen?
Ongeacht uw leeftijd moet u geen uitstrijkje meer laten nemen als uw baarmoeder en baarmoederhals zijn verwijderd, is het niet meer nodig om een uitstrijkje te laten nemen. Indien uw baarmoeder verwijderd is (hysterectomie), vraag dan aan uw arts of ook de baarmoederhals mee verwijderd is. Indien niet, blijft een uitstrijkje aangewezen.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=21101
Ik in deze tijd en erna is het aangewezen om jaarlijks deze controle te laten uitvoeren.
Aum Shanthi
Een op de vijf vrouwen ervaart lichte klachten na uitstrijkje
Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft last van lichte bijwerkingen na het afnemen van een uitstrijkje. Lichte pijn, bloedingen en afscheiding komt voor na het onderzoek naar baarmoederhalskanker.
Jaarlijks laten ongeveer 550.000 vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud een uitstrijkje maken. Ongeveer honderdduizend daarvan ervaren problemen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Onderzoekers Dik Habbema van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ), en patholoog Folkert van Kemenade, beiden verbonden aan het Erasmus MC brachten de bijwerkingen van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in kaart.
De vrouwen die worden doorgestuurd naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek of een behandeling ervaren vaak ernstigere bijwerkingen: de helft van alle klachten betreft buikpijn of bloedverlies, schrijft De Volkskrant.
Verenigde Staten
Voor hun onderzoek vergeleken de onderzoekers de gegevens met die uit de Verenigde Staten, waar vrouwen ongeveer drie keer vaker genoemde klachten ervaren. In de VS worden uitstrijkjes vaker afgenomen en moeten vrouwen vaker een vervolgonderzoek of worden behandeld. Daar wordt op jongere leeftijd begonnen met onderzoek en ook langer mee doorgegaan.
Het bevolkingsonderzoek is in de twee landen even succesvol gebleken in het terugdringen van het aantal baarmoederhalskankers en de sterfte daaraan. De veel intensievere praktijk van bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten heeft volgens de onderzoekers weinig meerwaarde.
De onderzoekers benadrukken dat er, meer dan nu nog wordt gedaan, rekening gehouden moet worden met de genoemde lichamelijke klachten. Om de aantallen daarvan beter te kunnen schatten en monitoren zullen biopten en behandelingen moeten worden geregistreerd en de klachten daarvan verder onderzocht.
BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/4354014/vijf-vrouwen-ervaart-lichte-klachten-uitstrijkje.html