5 wetenschappelijk onderbouwde redenen om altijd vriendelijk te zijn

© thinkstock.

Met een oprechte glimlach, een helpende hand of een vriendelijk woord help je niet alleen anderen vooruit, je bent er ook zelf bij gebaat. Verschillende onderzoeken tonen aan dat je van vriendelijk en behulpzaam zijn voor anderen ook zelf gelukkiger wordt. Vijf wetenschappelijke argumenten om je immer vriendelijke zelve los te laten op de wereld.

Langer leven
Een Amerikaanse studie uit 2003 toont aan dat mensen die regelmatig uit zichzelf hulp bieden aan anderen, een lager risico hebben op vroege sterfte dan zij die dat niet doen. Een opvallend detail hierbij is dat wie de hulp ontvangt, zijn kans op vroege sterfte niet ziet dalen. Enkel zij die hulp bieden kunnen zich aan een langer leven verwachten.

Vriendelijkheid zit in onze natuur
Vriendelijkheid lijkt op het eerste zicht een keuze te zijn, maar onderzoek toont aan dat we zelfs in onze kindertijd al van nature lief zijn voor anderen. Onderzoek van het Duitse Max Planck Institute ontdekte dat kinderen al op een verbazend jonge leeftijd anderen spontaan hulp aanbieden. Zo hielp een kind van 14 maanden oud een volwassene met het openen van de deur, die zelf zijn handen vol boodschappen had. Als we vriendelijk zijn, zijn we dus trouw aan onze eigen natuur, en daardoor voelen we ons goed.

Aanstekelijke positiviteit

Wie vriendelijk is, zet andere mensen aan tot vriendelijkheid. Een studie van Cambridge University, University of Plymouth en University of California ontdekte dat het kijken naar iemand die een ander helpt jou een goed gevoel bezorgt, waardoor je zelf de neiging krijgt om iemand anders een pleziertje te doen. Een vicieuze cirkel, die het leven voor iedereen een stuk aangenamer kan maken.

Het maakt ons gelukkig
Een studie van de University of Pennsylvania onderzocht de effecten van het schrijven en persoonlijk afgeven van een bedankbriefje aan iemand die nooit eerder bedankt was voor zijn of haar vriendelijkheid. Met andere woorden: een vriendelijke daad van dankbaarheid tegenover iemand die zelf vriendelijk was geweest. Proefpersonen die deelnamen gaven zichzelf tot een maand daarna hogere scores op een schaal waarop ze hun geluk moesten aangeven.

Een goed humeur
Niet alleen voelen wij en anderen ons op lange termijn beter als we vriendelijk zijn, studies hebben aangetoond dat de psychologische voordelen van vriendelijkheid onmiddellijk zichtbaar zijn in het neurale netwerk van het brein. Als we vriendelijk zijn, creëren we neurale paden die onze natuurlijke feel good-gevoelens de hoogte in sturen en ons humeur instant verbeteren.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2296896/2015/04/23/5-wetenschappelijk-onderbouwde-redenen-om-altijd-vriendelijk-te-zijn.dhtml

Iemand helpen of gewoon al vriendelijk zijn dat komt spontaan over maar voel je zeker in je eigen lichaam. Ik kom ’s morgens altijd dezelfde mensen tegen, en iedere morgen zeggen we goede morgen. Ook is daar een kindje bij en die weet dat al zo goed dat we eraan komen dat hij al klaar staat om zich te laten zien en te horen. Het is gewoon mooi en het geeft een warm gevoel.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM