Nationale Huidkankerdag: laat je huid checken!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Een record aantal dermatologen en klinieken doet mee aan de 3e Nationale Huidkankerdag op zaterdag 30 mei aanstaande. Tijdens de Huidkankerdag kunnen mensen gratis hun huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes door ruim 200 dermatologen. Dit kan in meer dan honderd deelnemende ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra door heel Nederland. Thema van de dag is: ‘Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?’. Wie zijn huid wil laten checken, moet zich vooraf inschrijven via de website www.huidkankerdag.nl. Dit kan van 20 april tot en met 25 mei. Op de website staan alle deelnemende klinieken vermeld. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Naast het opsporen van huidkanker wordt er daarom ook veel aandacht besteed aan preventie en voorlichting.

De noodzaak van de Huidkankerdag wordt bevestigd door het sterk toenemend aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het sterftecijfer door deze ziekte gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Dermatoloog dr. Jorrit Terra, één van de organisatoren van de 3e Nationale Huidkankerdag: “Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon, elke keer dat je verbrandt is er één te veel. In de meeste gevallen komt de schade die in jongere jaren is opgelopen op latere leeftijd tot uiting.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons land er in vergelijking met andere Europese landen niet goed voor staat. Nederland staat op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië sterven meer mensen aan deze ziekte. In 2000 overleden in Nederland 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend. Tijdens de Huidkankerdag van 2014 werden 70 melanomen opgespoord.

Vroege opsporing

Vroege opsporing en behandeling van huidkanker is belangrijk. “Vroege herkenning geeft de grootste kans op genezing. Het is dan ook een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken”, stelt dr. Jorrit Terra. “Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken. Zon is goed voor een mens, maar men moet er wel verstandig mee omgaan. Hoe lichter je huidtype, hoe sneller je verbrandt, en hoe hoger het risico op huidkanker.”

De organisatie van de Huidkankerdag is in handen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in samenwerking met onder andere KWF Kankerbestrijding, huidtherapeuten, de Stichting Melanoom en Huidpatiënten Nederland.

BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2015/04/21/nationale-huidkankerdag-laat-je-huid-checken

Ga er niet lichtzinnig mee om. Als je verandering ziet aan je huid ga dan gelijk naar een dermatoloog. Zodat je voor alles een goede zekerheid krijgt. Mensen met blond haar en een lichte huidskleur moeten eens zo hard oppassen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM