Mindfulness zo goed als pil tegen depressie

© thinkstock.

Cognitieve therapie die is gebaseerd op mindfulness kan net zo goed helpen tegen terugkerende depressies als medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek in het zuidwesten van Engeland, waarover The Guardian vandaag bericht.

Mindfulness is een manier om vooral aandacht aan het ‘nu’ te besteden. De therapie leert mensen om te erkennen dat negatieve gedachten en gevoelens zullen terugkomen, maar dat ze zich daardoor niet hoeven laten meeslepen. In plaats van zich daar steeds zorgen om te maken, kunnen ze leren het te accepteren en te voorkomen dat ze weer een depressie krijgen.

Voor het onderzoek werden 424 mensen gevolgd. De helft slikte twee jaar lang antidepressiva, zoals gebruikelijk is. De anderen volgden de therapie, zowel in groepsverband als individueel, en konden eerder zonder pillen.

Van de patiënten die mindfulness deden, kreeg 44 procent later weer een depressie, terwijl dat bij de groep die pillen slikte 47 procent was. Volgens de onderzoekers werkt mindfullness daardoor niet beter dan medicatie, maar is het vergelijkbaar.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/663/Meditatie/article/detail/2293899/2015/04/21/Mindfulness-zo-goed-als-pil-tegen-depressie.dhtml

Je moet ermee aan de slag blijven. Het is niet omdat je ervan af bent dat het niet terug komt. Als je levensstijl niet veranderd moet je ook niet verwachten dat je depressie weg blijft. Dat is even goed met medicatie. Als je aan de oorzaak niet werkt en je stopt met medicatie zal je zo en zo ook een terugval kennen.
Maar liever iets natuurlijks dan medicatie.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM