Google weet meer over jou dan jijzelf: van je eerste tot je laatste zoekopdracht

INTERNETPRIVACY Ken jij nog je allereerste zoekopdracht in Google? Nee? De zoekrobot zelf weet het wél! En ook je laatste en alles ertussen… Dat is inmiddels geen verrassing meer maar het blijft de moeite om daar even bij stil te staan. Google weet waarschijnlijk meer over ons dan wijzelf.

Een vriend die net verhuisd is even digitaal opzoeken, het adres van een veelbelovend restaurant of hotel, een schraal voetbalveld in een godvergeten boerendorp, de te hoge prijs van een muziekconcert, de leeftijd van Nick Nolte en óf die nog wel leeft, welke kwaal er bij bepaalde symptomen past, of de zon al dan niet zal schijnen aan de kust, hoe het ook alweer zat met Paris in Parijs…

Jij en ik voerden over de jaren heen ontelbare zoekopdrachten uit in Google. En het bedrijf onthoudt ze dus allemaal. Meer nog: het biedt ons zelfs de optie om onze eigen zoekgeschiedenis te exporteren en te downloaden van zijn servers. In één zipfile kan je dan een belangrijk stuk van je (digitale) verleden inkijken.

Wie kijkt mee?
‘For your eyes only?’ Dan moet er geen serverruimte aan verspild, natuurlijk. Interesse getoond voor nieuwe luidsprekers? Tot maanden nadien slaat Google je met advertenties om de oren over die net te dure exemplaren. De zoekrobot houdt weliswaar ook rekening met je persoonlijke geschiedenis om surfen comfortabeler voor jou te maken. Maar tegelijkertijd wordt er dus wel aan je privacy geknaagd. Geen vuiltje aan de lucht voor wie dat een aanvaardbare deal vindt, maar wat als je hiervan niet gediend bent?

Je kan in de instellingen een en ander aanpassen zodat Google je zoekgeschiedenis niet meer direct linkt aan je account. Maar Google kent je IP-adres en onrechtstreeks weet het dus mogelijk nog altijd waarheen jij surft. Je zou ook kunnen overschakelen naar een bedrijf als Duck Duck Go, dat een zoekmachine aanbiedt die jou niet overal traceert.

Ook de autoriteiten kijken overigens mee. Zo bestaat in de VS al langer de bezorgheid bij vele burgers dat de NSA toegang heeft tot al hun data.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2293851/2015/04/21/Google-weet-meer-over-jou-dan-jijzelf-van-je-eerste-tot-je-laatste-zoekopdracht.dhtml

Overal zijn we terug te vinden. Is het niet via de camera op straat dan is het wel via internet of via google maps. En niet alleen google heel wat site weten perfect naar wat je zoekt op internet.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM