Facebook bepaalt steeds vaker zelfbeeld van jonge vrouwen

© shutterstock.

Jonge vrouwen tussen 17 en 25 vergelijken zichzelf niet langer met celebrities in tijdschriften of modellen in videoclips, maar gebruiken steeds vaker Facebookvrienden als referentie om hun eigen uiterlijk te beoordelen. Dat wijst een Australische studie uit.

Psychologen aan de universiteit van New South Wales in Australië analyseerden het surfgedrag van 150 meisjes tussen 17 en 25 jaar oud. 40 % van de tijd dat ze online zijn, brengen ze door op Facebook. Ze lezen nog maar af en toe magazines, waardoor ze hun eigen uiterlijk vaker vergelijken met dat van leeftijdsgenoten op Facebook dan met modellen uit tijdschriften of videoclips. Ze meten hun eigen uiterlijk af aan dat van Facebookvrienden uit dezelfde leeftijdscategorie, of vergelijken hun lichaam met foto’s van zichzelf enkele jaren geleden.

Een positieve evolutie?
Hoewel het op het eerste zicht een positieve evolutie lijkt dat jonge vrouwen zich niet langer spiegelen aan onrealistische idealen, waarschuwen de onderzoekers toch voor de negatieve effecten:
“Vrouwen die al een laag zelfbeeld hebben kunnen beter niet te veel foto’s van zichzelf online te zetten, en vermijden ook beter om leeftijdsgenoten te volgen die voortdurend foto’s van zichzelf op Facebook plaatsen,” waarschuwt onderzoekster Jasmine Fardouly. “Ook gaan vergelijken met foto’s van jezelf vroeger kan leiden tot een grotere zelfobjectivering, omdat je echt naar jezelf kijkt als observator. Dat kan een grotere focus op bepaalde lichaamsdelen met zich meebrengen, met een laag zelfbeeld tot gevolg. Facebook kan dus ook negatieve gevolgen hebben op hoe vrouwen naar hun lichaam kijken.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2293016/2015/04/20/Facebook-bepaalt-steeds-vaker-zelfbeeld-van-jonge-vrouwen.dhtml

Als je naar iemand of iets gaat spiegelen kan het een gevaar zijn. Al is het als je het gaat doen naar vriendinnen of naar je vriendengroep. Eens je hier mee begint is het mogelijk dat je met je zelfbeeld in de knoop zit en dat je op deze manier gezien wilt worden. Maar ten koste van. Je krijgt eigenlijk het meelopen het niet laten zien wij jij echt bent. Hier spreekt men nu over foto’s maar het gaat ook over kleding en dat stukje zal ik hier onder ook plaatsen. Ook daar laten vrouwen en jonge meisjes zich aan vangen. Een kledingstuk kan perfect mooi staan bij de ene maar juist niet bij jezelf. Maar als je het zelf niet ziet en je krijgt dan negatieve kritiek gaat ook je zelfbeeld heel hard omlaag. Kijk altijd uit met spiegelen in deze vorm dan.

ACCEPTEER ZOALS JE BENT EN VERANDER JE NIET VOOR ANDEREN OF OMDAT ZE HET JE LATEN ZIEN.

EN WEES TEVREDEN MET JEZELF EN JE EIGEN LICHAAM.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Waarom we ons vaak hetzelfde kleden als anderen

© Kos.

Hoe uniek we ook denken te zijn qua kledingsstijl, we kleden ons (onbewust) vaak allemaal gelijkaardig. Hoe komt het toch dat we kledingmatig zo’n kuddedieren zijn?

“We denken dat we er uniek uitzien, maar eigenlijk heerst nog steeds die holbewonersmentaliteit waarbij we ons veiliger voelen in een groep dan alleen.”

psychologe Emily Lovegrove

We weten dat iedereen er eentje heeft, maar toch valt ons oog in de winkel op zo’n t-shirt met streepjes. Of plots zijn we een enorme fan van de momenteel hippe salopet, terwijl we er vorig jaar nog niet eens aan gedácht zouden hebben om ons in zo’n opvallende retro outfit te hijsen. Waarom plooien we toch gemakkelijker dan we zelf denken voor kledij die iedereen lijkt te dragen, en lopen we er vaker wel dan niet hetzelfde bij?

Kinderlijke kuddementaliteit
Gelukkig hoeven we ons niet te verantwoorden, want we kunnen de schuld afschuiven op de biologie. “Hetzelfde dragen is een manier om te overleven in een groep,” legt de Britse psychologe Emily Lovegrove uit. “Het begint bij kinderen, ongeveer rond middelbare school leeftijd, waarin hetzelfde soort kleren dragen een manier is om geaccepteerd te worden door leeftijdsgenoten. De goedkeuring van je vrienden is op dat moment belangrijker dan die van je ouders, en je zal er alles aan doen om in de groep te passen. Wie er anders uitziet, zal uitgesloten worden, zo vrezen tieners en pubers. De “kuddementaliteit” heeft dus al vanaf de kindertijd invloed op onze kledingkeuzes.”

Ook bij volwassenen
Maar zelfs als we schijnbaar zelfbewuste volwassenen worden met een eigen karakter en stijl, blijft dat verlangen om op te gaan in de groep bestaan. “We denken van onszelf dat we er verfijnd en uniek uitzien, maar eigenlijk heerst er nog steeds die holbewonersmentaliteit waarbij we ons veiliger voelen in een groep dan alleen. Daarom dragen we dingen die passen bij de groep waarmee we omgaan,” zegt Lovegrove. We dragen bepaalde dingen omdat we die bij anderen zien, of vermijden net kledingsstukken omdat we denken dat die bij de groep te hard zullen opvallen in negatieve zin.

Nieuwe omgeving, nieuwe stijl
Ook bepaalde contexten bepalen mee wat we wel of niet durven dragen, en we passen ons meteen aan een nieuwe omgeving aan. Lovegrove: “Op een nieuwe job bijvoorbeeld, wat toch aanvoelt als onbekend terrein, zijn we vaak wat zenuwachtig voor dat onbekende. Omdat we weten dat eerste indrukken gemaakt worden op basis van uiterlijk, is gelijkaardige kledij één van de makkelijkste manieren om een band te smeden met nieuwe collega’s. Niets zo vlot als een complimentje maken over een mooie handtas van een collega bijvoorbeeld.” Wie merkt dat de norm netjes opgedoft of net zo casual mogelijk is, zal vaak zijn eigen stijl onderdrukken om in het plaatje te passen.

Blijf jezelf
Hoe veilig het ook is om te kiezen voor pakweg een jeans met een streepjesshirt, denk erom dat “persoonlijke stijl” dat specifieke adjectief draagt met een welbepaalde reden. Net zoals je van mening kan verschillen tijdens een vergadering met een collega, is het ook niet erg en zelfs boeiender om er een verschillende kledingstijl op na te houden. Je neemt ten slotte ook niet blindelings iemands mening over. Draag dus vooral waar jij je goed in voelt, zonder wakker te liggen van wat je baas, vrienden, collega’s of familie daar van vinden. In de woorden van Lovegrove: “Als je erg zelfzeker bent kan je dragen wat je maar wil, en iedereen zal je accepteren.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2292914/2015/04/20/Waarom-we-ons-vaak-hetzelfde-kleden-als-anderen.dhtml