Psoriasis is naatje voor het seksleven
Mensen met psoriasis hebben minder vaak seks en zijn in slechtere seksuele conditie.
Vooral als de huidziekte zich ook op of rond de geslachtsorganen manifesteert.
Ze hebben ze vaak libidoverlies, seksuele opwindingsproblemen en orgasmeproblemen.
Het blijkt uit 2 nieuwe studies, waarvan de resultaten zijn verschenen in het tijdschrift ‘Journal of the American Academy of Dermatology’.
Deze mensen hebben gezien de soms grote gebieden op hun lijf die zijn aangetast vaak al last van blootgêne, laat staan als dit ook rond hun genitaliën het geval is.
Dermatologen zouden daar volgens de onderzoekers altijd specifiek naar moeten vragen.
Uit schaamte blijven patiënten nu vaak lang met de klachten rondlopen zonder hun arts te raadplegen.
BRON: http://seks.blog.nl/lijf-leden/2015/04/14/psoriasis-is-naatje-voor-het-seksleven
Ze hebben het al moeilijk soms om hun lichaam te aanvaarden, of het zelfs te laten zien. Dat maakt dat ze ook sociaal of lichamelijk problemen kunnen hebben. Als het op het seksuele aankomt. De aandoening is niet besmettelijk, maar zelf kunnen ze heel wat problemen ondervinden op seksueel gebied. Dit als het gaat over opwinding.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
PSORIASIS: DE BELANGRIJKE STEUN VAN FAMILIE EN KENNISSEN
Psoriasis is als een paradox: hoewel de ziekte goed zichtbaar is, is ze nog steeds relatief onbekend bij de bevolking. Bovendien rust nog altijd een groot taboe rond psoriasis. Volgens de specialisten, is over de ziekte kunnen praten met familie en kennissen nochtans zeer belangrijk voor psoriasispatiënten om zich beter te kunnen voelen.
Psoriasis: een contraproductief taboe
Waarom rust er nog steeds een groot taboe rond psoriasis? Deze huidziekte die gepaard gaat met intense jeuk, de vorming van rode plekken en afschilfering van huidschubben is nochtans geen zeldzame aandoening. Bovendien is ze dikwijls goed zichtbaar aangezien de plekken (of plaques) ook op het gezicht, de hoofdhuid of de handen kunnen voorkomen. Toch hebben heel wat psoriasispatiënten het moeilijk om over hun ziekte te praten. Soms weigeren ze ronduit om het onderwerp aan te kaarten. Omdat ze uiteraard niet zelf beslist hebben om ziek te zijn, lijkt het hen, zeker in het geval van chronische aandoeningen zoals psoriasis, soms opbeurend om de ziekte gewoon te negeren. Artsen die zich gespecialiseerd hebben in psoriasis, raden hun patiënten nochtans aan om over hun ziekte te praten met familie en kennissen.
Waarom is het goed om over psoriasis te praten?
Het psychologische, alsook het psychosomatische aspect van psoriasis is welbekend. Hoewel een goed beheer van stress en emoties geen echte behandeling is, toch is het een belangrijke factor om de symptomen te verlichten en vooral om de weerslag van de ziekte op de levenskwaliteit van de patiënt te verminderen. Het feit dat een psoriasispatiënt vrij kan praten over zijn ziekte en kan genieten van de steun van familie en kennissen heeft op hem een zeer belangrijke impact. Het zou jammer voor hem zijn, mocht hij deze kans niet met beide handen grijpen. Vooral omdat in de meeste gevallen de reacties van familie en vrienden ten opzichte van de ziekte positief zijn.
Welke aspecten van psoriasis moeten besproken worden met familie en kennissen?
Binnen de familie, is het meestal overbodig te vertellen dat men psoriasis heeft. Meestal werden de ouders, broers en zussen reeds op de hoogte gebracht toen de ziekte gediagnosticeerd werd. Psoriasispatiënten kunnen hun ziekte dus niet verbergen voor hun familie, maar het is wel belangrijk dat hun omgeving ook op de hoogte gebracht wordt van de zwaarmoedigheid en de last die soms het gevolg zijn van de ziekte.
Het is ook belangrijk dat een psoriasispatiënt die een nieuwe relatie aangaat, over zijn ziekte praat, ook al moet dat niet noodzakelijkerwijs op een formele manier gebeuren. Op een bepaald ogenblik van de relatie, zal de ziekte toch aan het licht komen: de psoriasispatiënt doet er dus goed aan zijn ziekte niet geheim te houden!
BRON: http://www.e-gezondheid.be/psoriasis-de-belangrijke-steun-van-familie-en-kennissen/actueel/1308
Erover praten is belangrijk om niet in een diep dal te vallen. Je kan er niet veel aan doen, maar het wordt met een spits oog gezien. Dat soms zwaar is om te dragen dat mensen zo naar je kijken.
Aum Shanthi
Je kan er niet veel aan doen ? Sorry hoor maar dat vind ik onzin, dat klinkt als je wacht totdat je een ons weegt. Zoals je eerder al schreef zijn stress en emotie er onderdeel van en daar zou je mee aan de slag kunnen bv door een dagboek te gaan onderhouden waardoor je je emoties bloot legt waardoor je inzichten krijgt wat tevens ook op lucht.
Dat zijn de twee belangrijkste stress en emoties en daar kan je zeker mee aan de slag.
Maar als je ermee geconfronteerd bent en men schaamt zich ervoor dan kan het psychologisch zwaar gaan wegen.
En ja soms kan je er niets aan doen om het toonbaar te maken.
Aum Shanthi
De onbekende gevolgen van psoriasis en artritis psoriatica
Jeuk bij psoriasis en artritis psoriasis
Dat psoriasis een vervelende huidziekte is weten de meeste mensen wel. En artritis psoriatica? Dat zal vast wel iets met reuma en psoriasis te maken hebben, toch? Dat klopt. Maar er gaat veel meer schuil achter deze aandoeningen. Dokterdokter vertelt over de minder bekende klachten bij artritis psoriatica en psoriasis.
Bekende klachten bij psoriasis en artritis psoriatica
Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte die zich kenmerkt door schilferende en rode plekken. Artritis psoriatica is een vorm van reuma die ontstaat bij psoriasis. Symptomen die vooral bekend zijn bij artritis psoriatica zijn pijnlijke en stijve gewrichten.
Depressie, jeuk en schaamte
Naast deze bekende klachten kampen mensen met psoriasis en artritis psoriatica onder andere vaak met depressie en chronische, ondraaglijke jeuk. Vervolgens slapen zij slecht door de heftige jeuk en negatieve gevoelens, wat leidt tot slaapstoornissen. Velen van hen durven zelfs niet naar de huisarts te stappen uit schaamte voor hun lichaam. Ook durven ze vaak niet naar de huisarts te gaan, omdat zowel hun arts als hun omgeving de invloed van de ziektes onderschat. De klachten van de ziekte worden bijvoorbeeld vaak weggewuifd als simpele kwaaltjes.
Seksualiteit
Veel mensen met psoriasis en artritis psoriatica ervaren huidproblemen aan de genitaliën. Dit heeft een negatieve invloed op hun seksleven. Zo hebben ze meer orgasmeproblemen, minder zin in seks en vaker seksuele opwindingsproblemen dan andere psoriasispatiënten zonder genitale klachten.
Psoriasis besmettelijk?
Artritis psoriatica en psoriasis zijn niet besmettelijk. Helaas denken mensen soms wel dat deze ziektes besmettelijk zijn. Ook dit heeft effect op de gemoedstand van mensen met artritis psoriatica of psoriasis. Sommige van hen komen in een sociaal isolement terecht door onjuiste opvattingen over hun ziekte.
BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/onbekende-gevolgen-van-psoriasis-en-artritis-psoriatica/
Briljante video vraagt aandacht voor huidziekte psoriasis
Het is morgen Wereld Psoriasis Dag, en in het kader daarvan heeft het Amsterdamse productiebedrijf VR Gorilla een heel (héél!) cool virtual reality filmpje gemaakt.
Zit je achter je laptop? Verruil die dan eerst even voor je smartphone, want daar is deze campagne speciaal voor gemaakt.
Zwembad
De video is zo gemonteerd dat je je letterlijk in een zwembad waant. Als je je telefoon beweegt, draait het beeld 360 graden met je mee. Je kunt naar links, naar rechts en zelfs naar boven kijken. Virtual reality, maar dan zonder speciale bril.
Jij als middelpunt
Jij speelt de hoofdrol in het filmpje, en maakt mee wat iemand met psoriasis zoal te horen krijgt als ze gaat zwemmen. Er komt een meisje op je afgelopen, dat vraagt of je besmettelijk bent. Een jongen zegt: Zo hé, wat zie jij eruit. Nasty.
Origineel
Groot applaus voor de videomakers. Het filmpje is gemaakt om aandacht te vragen voor de huidziekte psoriasis, en met deze campagne gebeurt dat op een bijzonder originele manier. Zit je nog steeds achter je laptop? Dan beweegt het beeld niet. Neem van ons aan: het is echt de moeite waard om je smartphone er bij te pakken. Dit wíl je zien.
VR Gorilla ging de straat op om mensen het filmpje te laten zien en ze zelf te laten ervaren hoe het is om psoriasis te hebben. Bekijk hier de reacties:
BRON: http://www.lindanieuws.nl/nieuws/briljante-video-vraagt-aandacht-voor-huidziekte-psoriasis/
Erg voor de mensen die met deze huidziekte geconfronteerd worden. Het mag dan niet besmettelijk zijn, je zal van andere wel een stempel krijgen. En dat doet psychisch pijn voor de persoon. Zoveel pijn dat deze soms niets meer durft te ondernemen als het gezien wordt.
Zelf heb ik een pracht van een meisje gekend ooit, die bij mij op behandeling kwam voor massage. Ik weet nog goed dat ze de eerste keer vroeg ik moet je wel bekennen als ik op je tafel lig dat je misschien een afkeer gaat krijgen van me. Mijn mond viel open en vroeg gelijk voor wat. Ze zei ik heb een huidziekte psoriasis, ik blij dat ze dit vertelde omdat ik dan rekening ermee kon houden en mijn olie erop aan passen. Maar heb zeker nooit een afkeer gehad dat ik ze behandelde.
Deze huidziekte zie je niet altijd bij mensen omdat ze vaak voorkomt op de ellebogen of op de onderbenen. Het is eigenlijk makkelijk uit te leggen. Hun huid sterft sneller af en door dat proces zijn het net schilvers en rode plekken die hun lichaam sieren.
Zonnebank kan daar soms iets aan verhelpen en proberen zo stress vrij mogelijk te leven.
Aum Shanthi
Wereld Psoriasis Dag: Lieve Blancquaert brengt de ziekte in beeld
Maar liefst 30.000 Belgen lijden aan de chronische huidziekte psoriasis. Hoewel de aandoening op zich goed te controleren is, maakt het velen onder hen erg onzeker. Om hen een hart onder de riem te steken, maakte Lieve Blancquaert deze prachtige fotoreeks.
Uit studies blijkt dat 40% van de patiënten zijn medicatie niet correct neemt. Om mensen beter te leren omgaan met de ziekte is er nu de app MyPso. Die zorgt er vooral voor dat je een beter beeld krijgt van wat psoriasis precies erger kan maken. De app geeft ook praktische tips voor kleine veranderingen die een grote impact hebben op je huid. De app MyPso is gratis te downloaden.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die voornamelijk tot uiting komt in de huid. De aandoening is onvoorspelbaar: periodes van betrekkelijke rust wisselen af met opstoten van hevige jeuk en/of rode, gezwollen, pijnlijke gewrichten. De huidziekte is niet besmettelijk en komt voor bij 2% van de wereldbevolking, met name in Europa en Scandinavië.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/155/Psoriasis/article/detail/2504535/2015/10/29/Wereld-Psoriasis-Dag-Lieve-Blancquaert-brengt-de-ziekte-in-beeld.dhtml
Geef jij een psoriasispatiënt een hand?
Onder het motto ‘Psoriasis is niet besmettelijk!’ zijn er op Wereld Psoriasis Dag diverse initiatieven gelanceerd om de huidziekte psoriasis op de kaart te zetten en patiënten een hart onder de riem te steken. Psoriasis is een ingrijpende huidziekte: pijn, jeuk, een schilferige, rode huid, ontstekingen en schaamte zijn het lot van veel patiënten. Ter gelegenheid van Wereld Psoriasis Dag hebben patiënten en dermatologen zich ingezet voor meer erkenning, aandacht en acceptatie van psoriasis.
Wat blijkt? bijna een derde van de ondervraagden wil een psoriasispatiënt geen hand geven.
Uit een representatieve steekproef onder ruim duizend mensen is gebleken dat 62 procent van de mensen niet goed weet wat psoriasis is, en bij bijna 20 procent allerlei misvattingen leven. Psoriasis zou besmettelijk zijn (zo denkt 16 procent) of heeft te maken met een slechte persoonlijke hygiëne (7 procent). Een nog ernstiger beeld doemt op uit de vragen naar de omgang met mensen met psoriasis. Zeven procent wil geen relatie of vriendschap met een patiënt, 18 procent wil niet samen lunchen of dineren. Verder weigert 30 procent een wangzoen bij een begroeting of het geven van een hand (28 procent). Daarnaast wil 44 procent van de ondervraagden geen seksuele relatie beginnen met een psoriasispatiënt. Dit gedrag komt vermoedelijk voort vanuit het foutieve denkbeeld dat psoriasis besmettelijk is.
Feiten over psoriasis
Psoriasis is niet besmettelijk, de aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Bijna 3 procent van de wereldbevolking kampt met deze huidziekte. Alleen al in Nederland gaat het om meer dan 350.000 mensen. Helaas is psoriasis meer dan alleen een simpele huidziekte of een ‘cosmetisch probleem’. Psoriasis wordt onder andere gekenmerkt door dikke, rode en schilferende plekken op de huid, die verspreid over het hele lichaam kunnen voorkomen. Naast de jeuk, zichtbare fysieke uitingen en lichamelijk ongemak, hebben patiënten vaak ook psychische klachten. Verder kampen veel patiënten met gewrichtsontstekingen (artritis psoriatica) en hart- en vaatziekten. Het niet tijdig behandelen of het onvoldoende behandelen van psoriasis betekent meer schade op het gebied van de algemene gezondheid. Voorbeelden zijn onherstelbare gewrichtsschade en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Hoe het voelt om psoriasis te hebben?
Een tweede onderbelicht aspect van de ziekte is de grote impact op het dagelijks leven. De kwaliteit van leven van patiënten en het dagelijks functioneren wordt vaak ernstig verstoord, niet in de laatste plaats omdat veel patiënten zich (nog) schamen voor hun huidziekte. Dermatoloog Elke de Jong, woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV): “Die schaamte wordt versterkt vanwege het feit dat het publiek vaak afwijzend en negatief reageert op mensen met psoriasis, bijvoorbeeld in het zwembad, op een terras of op straat. We willen door het creëren van meer bewustzijn onder de bevolking meer begrip, acceptatie en aandacht voor mensen met psoriasis.”
Om dit te doorbreken zijn er ter gelegenheid van Wereld Psoriasis Dag een aantal filmpjes ontwikkeld, waarbij vanuit het perspectief van de patiënt reacties vanuit de omgeving zijn gefilmd. Het gaat om confronterende beelden die laten zien dat niet de patiënt, maar in feite het publiek zich zou moeten schamen. De filmpjes zijn ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en door het P-team, een gezamenlijk initiatief van de patiëntenverenigingen Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) en de Psoriasis Federatie Nederland (PFN) in samenwerking met een aantal dermatologen.
Wakker schudden
Ellen Schulze, zelf psoriasispatiënt, hoopt dat de filmpjes Nederland wakker schudden: “Dagelijks wordt mij gevraagd wat ik heb of mensen nemen afstand omdat ze denken dat het besmettelijk is. Ik hoop dat vandaag naar aanleiding van Wereld Psoriasis Dag, mensen beter beseffen hoe het is om met psoriasis te leven. En mensen met psoriasis voortaan steunen in plaats van confronteren met onbegrip.”
BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2015/10/29/geef-jij-een-psoriasispatient-een-hand
Reageer snel op de symptomen van gewrichtspsoriasis
Psoriasis is een chronische huidziekte die in zes verschillende vormen voorkomt. De meeste varianten brengen alleen huidafwijkingen met zich mee, maar bij gewrichtspsoriasis treden daarnaast gewrichtsklachten op. Als je er op tijd bij bent, kan de ontwikkeling van deze ziekte afgeremd worden.
De kenmerken van gewrichtspsoriasis, ook wel psoriasis artritis genoemd, lijken op reumatische gewrichtsaandoeningen. Deze vorm komt bij vijf tot tien procent van de psoriasispatiënten voor. De diagnose is vaak moeilijk te stellen en mag alleen door een reumatoloog, eventueel samen met een dermatoloog, worden gesteld. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal openbaart de ziekte zich tussen de 20 en 40 jaar.
Wat is de oorzaak van psoriasis artritis?
Chronische ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Waar je lichaam normaal gesproken reageert op schadelijke indringers met een ontsteking, valt bij een chronische ontsteking je immuunsysteem je eigen gewrichten aan. Hoe dit precies komt is nog niet bekend. Gewrichtspsoriasis is niet erfelijk, al komt het in sommige families vaker voor dan in andere. Je genetische opbouw kan van invloed zijn, maar ook andere factoren, zoals stress, kunnen meebepalen of de ziekte wel of niet geactiveerd wordt in jouw lichaam.
De symptomen
Als je pijnlijke ontstekingsverschijnselen ziet aan één of meerdere vingers of tenen, knieën, polsen en enkels, kan het gewrichtspsoriasis zijn. Het lijkt op reuma, maar is vaak minder duidelijk en minder pijnlijk. Daardoor gebeurt het regelmatig dat de symptomen niet op tijd herkend worden. Ondanks het feit dat de pijn soms minder is, is de schade aan de gewrichten even groot en kan uiteindelijk functieverlies en vervormingen veroorzaken. Andere belangrijke kenmerken zijn aanhoudende ochtendstijfheid, een pijnlijke nek en (onder)rug en oververmoeidheid. Op de huid kunnen schilfering, jeuk, roodheid en veranderingen aan je nagels aanwijzingen zijn.
Hoe kan gewrichtspsoriasis behandeld worden?
De klachten verschillen per patiënt. Sommige mensen hebben nauwelijks huidklachten, maar heel veel last van de gewrichten, of juist andersom. Omdat gewrichtspsoriasis een chronische ziekte is, is het helaas niet te genezen. Wel kunnen de symptomen van de ziekte geremd worden als je er op tijd bij bent. De meeste gewrichtsschade treedt al in de eerste twee jaar op, dus is de meest ideale behandeling een snelle behandeling. Ga daarom meteen naar de huisarts als je de hier beschreven klachten herkent. Deze kan je dan doorverwijzen naar een reumatoloog.
BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/reageer-snel-op-de-symptomen-van-gewrichtspsoriasis/
Voor wat geef ik hier aandacht aan, omdat deze mensen het moeilijk kunnen hebben in de maatschappij en in hun sociaal leven. Vele denken dat het een besmettelijke ziekte is en gaan deze mensen gewoon uit de weg.
Aum Shanthi
Epileren en psoriasis: gaat het samen?
Psoriasis is een goedaardige huidziekte die wel heel hinderlijk kan zijn. Zich scheren of ontharen is niet altijd vanzelfsprekend voor wie kampt met psoriasis, al is de ziekte niet onverzoenbaar met epilatie. Het moet dan wel op de juiste manier en met de juiste techniek gebeuren om de al broze huid niet nog meer te beschadigen.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode plekken die – in mindere of meerdere mate – bedekt zijn met witte schilfers van dode huid. Dr. Marie Jourdan is dermatoloog en gespecialiseerd in laserbehandeling en somt een aantal vormen van psoriasis op:
Psoriasis vulgaris of chronische plaque psoriasis tast vooral zones aan als de knieën, de ellebogen en de onderrug. Het is de meest voorkomende vorm van psoriasis;
Psoriasis guttata of druppelpsoriasis komt verspreid over het lichaam voor in tientallen tot honderden speldenknopgrote vlekjes. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen en adolescenten;
Gegeneraliseerde psoriasis: het lichaam is van top tot teen bedekt met psoriasisplekken. De behandeling vereist een ziekenhuisopname;
Psoriasis inversa of omgekeerde psoriasis is een iets zeldzamere vorm die voorkomt in lichaamsplooien als de bilnaad, liezen, ellebogen, knieën en oksels.
Veilig ontharen met psoriasis
Ontharen kan wel degelijk als u psoriasis hebt, het wordt niet afgeraden. Maar er zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen nodig om irritatie of letsels te voorkomen. Eerst en vooral moet u de zones met psoriasisplaques mijden en dus niet scheren of ontharen.
Dr. Marie Jourdan: “Laserontharing leent zich het best voor psoriasis, omdat de techniek heel specifiek is en gericht werkt: ze pakt enkel de melanine van de haartjes aan. Zo wordt bijkomende schade in de huid maximaal vermeden en dat is niet zo met de andere technieken, die soms agressiever zijn voor de omringende huidzones. Bij het gebruik van ontharingscrèmes en -was moet er bijvoorbeeld een product op de huid worden aangebracht en krijg je mechanische of chemische irritatie. Dat is bij psoriasis niet zo gunstig, al hangt alles af van de ernst van de psoriasis. Algemeen is epileren met was (waxen) de minst aangewezen methode bij psoriasis. Het veroorzaakt naast mechanische schade (uittrekken van de haartjes en van het oppervlak van de hoornlaag van de huid) ook thermische schade (door de warme was). Elektrisch ontharen met een epilator kan wel, maar als je met het toestel over een dikke psoriasisplaque gaat, bestaat het gevaar dat er schilfers meekomen en dat kan letsels veroorzaken.”
Ontharen met een scheerapparaat kan ook, op voorwaarde dat u de aangetaste zones vermijdt (om dezelfde reden als met de epilator). Een belangrijk weetje: “Als de psoriasisplaques dik zijn, zullen de haartjes op termijn onder een laag schilfers komen te zitten en dus geen problemen meer geven”, aldus de dermatoloog. Ga bij het scheren van gezonde zones altijd zachtjes en voorzichtig te werk. Dr. Jourdan voegt er nog aan toe: “Psoriasis geeft in ongeveer 30 % jeuk”. Kies daarom liever voor verzachtende crèmes en zachte zeepsoorten.
Ontharen is volgens onze expert dus niet onverzoenbaar met psoriasis en in de meeste gevallen zal de ziekte er niet door verergeren. Maar het is niet uitgesloten dat er na het ontharen nieuwe wondjes ontstaan en/of dat de psoriasis verergert.
De dermatoloog vestigt ook de aandacht op een zeldzaam, maar reëel fenomeen: het Koebner-fenomeen. “Bij huiziektes als psoriasis, lichen of vitiligo kan er door het prikkelen van de huid (wrijving, irritatie en dergelijke fenomenen) dagen of zelfs weken later op diezelfde plaats een letsel verschijnen. Herhaaldelijke wrijving (beroepshalve, door een sportactiviteit, enz.), een wonde, een schram, zonnebrand of wondjes door het ontharen zorgen niet alleen voor irritatie, maar kunnen ook nieuwe psoriasisplaques doen ontstaan.”
Ontharen met psoriasis: de voorzorgsmaatregelen
Kies de zachtste methode voor uw huid;
Probeer tijdens het ontharen elk letsel te voorkomen, ook op de gezonde zones;
Nooit de psoriasisplekken zelf ontharen (die hebben dat trouwens niet nodig);
Breng geen warme (of koude) was rechtstreeks op de psoriasiszones aan, anders kunnen ze erger worden;
Let er goed op dat u zich niet snijdt als u een scheerapparaat gebruikt om wondjes en irritatie te voorkomen;
Ga nooit meer dan één keer over de te scheren zone;
Gebruik voor het ontharen met een scheerapparaat geen product dat alcohol bevat;
Ga altijd zachtjes te werk;
Doe geen peeling van de huid en hydrateer de huid goed;
Slotsom: dokter Jourdan is al bij al vrij positief, maar wijst er wel op dat ontharen in zeldzame gevallen de psoriasis kan verergeren of nieuwe psoriasisplaques kan doen ontstaan op plaatsen waar er voorheen geen waren. Wees dus voorzichtig en gebruik de juiste ontharingstechniek. En aarzel ook niet om uw huisarts of dermatoloog om advies te vragen.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/epileren-en-psoriasis-gaat-het-samen/actueel/844
Als je met deze huidaandoening te maken hebt moet je toch voorzichtig te werk gaan. Als je echt het niet ziet zitten dan is het toch het beste om even informatie in te winnen.
Aum Shanthi
Vlaamse onderzoekers realiseren doorbraak in nieuwe behandeling tegen psoriasis
Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent hebben een mogelijke, nieuwe behandeling tegen de chronische auto-immuunziekte psoriasis ontdekt. Het team ontrafelde meer bepaald het moleculaire mechanisme waardoor mutaties in een specifiek gen, chronische ontstekingen veroorzaken bij psoriasispatiënten. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift EMBO Reports.
Psoriasis wordt gekenmerkt door rode schilferige plekken op de huid, door een te actief immuunsysteem, en komt in het Westen voor bij 2 tot 4 procent van de bevolking. De aandoening kan veroorzaakt worden door erfelijkheid, maar ook door omgevingsfactoren. De ziekte is ongeneeslijk en de huidige behandelingen helpen alleen om de symptomen onder controle te houden.
De onderzoekers, onder leiding van professor Rudi Beyaert, onderzochten waarom mutaties in het CARD14-gen chronische ontstekingen veroorzaken bij psoriasispatiënten. Ze kwamen tot de conclusie dat er een “fysieke en functionele interactie” bestaat tussen mutaties in dat gen en het eiwit MALT1. CARD14 stimuleert namelijk MALT1 om de cellulaire eiwitten die het immuunsysteem normaal in toom houden, te verknippen en uit te schakelen, waardoor er abnormaal veel immuunresponsen en ontstekingen optreden.
Met die resultaten konden de onderzoekers op zoek gaan naar een eventuele behandeling, met chemische stoffen die de MALT1-activiteit afremmen. “De productie van ontstekingsbevorderende eiwitten als gevolg van de mutaties in het CARD14-gen, verlaagde door deze behandeling”, zegt Beyaert. “Of MALT1-remmers ook nuttig kunnen zijn bij de behandeling van andere, vaker voorkomende vormen van psoriasis wordt momenteel nog onderzocht.”
De onderzoekers hopen nu een industriële partner te vinden om op basis van deze resultaten een doeltreffend geneesmiddel voor psoriasis te ontwikkelen.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/2686121/2016/04/25/Vlaamse-onderzoekers-realiseren-doorbraak-in-nieuwe-behandeling-tegen-psoriasis.dhtml
Wereld Psoriasisdag: 13 wintertips voor psoriasis
Psoriasis is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte van de huid gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. Vaak voelen deze vlekken verdikt aan. De huiduitslag komt vooral voor op de hoofdhuid, de strekzijde van knieën en ellebogen, de onderkant van de rug, de benen en armen, de handen en voeten, de lichaamsplooien en het gezicht (vrij zeldzaam).
Ongeveer 2 tot 3% van de Belgen heeft psoriasis. De ziekte treft mensen van alle leeftijden, maar begint meestal op jongvolwassen (twintigers) of latere leeftijd (60+). De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Wanneer één van beide ouders, een broer of een zus, psoriasis hebben, is er 16% kans dat men de ziekte ook oploopt.
Psoriasis kan niet genezen worden, maar kan wel goed behandeld worden.
In de winter kan psoriasis verergeren. De winterse koude, de lagere luchtvochtigheid en de hoge binnentemperaturen, drogen de huid uit waardoor kleine scheurtjes en kloofjes kunnen ontstaan. Bij psoriasispatiënten leidt dat tot een toename van de klachten. Ook het gebrek aan zonlicht kan de psoriasis verergeren. Zonlicht heeft een ontstekingsremmend effect op de huid waardoor psoriasis vaak verbetert. Ongeveer tweederde van de mensen bij wie de diagnose psoriasis wordt gesteld, komt voor het eerst bij een arts in de winter of het voorjaar.
1. In de winter kan uw huid (extra) droog zijn, daardoor voelt de psoriasis schraler aan. Smeer de psoriasisplekken daarom in met vaseline of een andere vette zalf. Doe dit zeker na het baden of douchen, nadat u de handen hebt gewassen en voor u gaat slapen.
2. Gebruik ook een beschermende middel tegen schrale lippen.
3. Bescherm uw huid met een aangepaste zonnecrème tegen de winterzon.
4. Draag bij koud weer aangepaste kledij als u buiten gaat om uw huid te beschermen: een muts, handschoenen, sjaal… Vermijd irriterende stoffen zoals wol of zware, schurende stoffen zoals denim. Draag liever verschillende laagjes met op de huid zachte materialen zoals katoen, bamboe, hennep of de nieuwere synthetische materialen. Duffel u ook niet te dik in want zweten kan psoriasis verergeren.
5. Centrale verwarming veroorzaakt droge lucht in huis. Gebruik daarom eventueel een luchtbevochtiger in huis.
6. Drink voldoende, vooral water.
7. Neem niet al te lange hete douches of baden. Door lang en heet douchen verdwijnt de natuurlijke vetlaag op de huid die uitdroging tegengaat. Een bad (in niet te warm) water is beter dan een douche. Gebruik de douche (met lauwwarm water) alleen voor het wassen en afspoelen.
8. Gebruik bij het baden of douchen liever geen zeep, gebruik beter badolie. Wrijf de huid niet droog maar dep hem droog.
Smeer de huid altijd goed in na het baden of douchen.
9. Neem af en toe ook eens een kalmerend bad met (dode zee) zout of zemelen. Het helpt om de schilfers los te maken, de jeuk te verbeteren en het werkt relaxerend. Smeer de huid altijd goed in na het baden.
10. De zonnebank is geen goed idee. De zonnebank zal uw psoriasis niet verbeteren, maar kan het zelfs erger maken. Bovendien is het slecht voor de huid. Dit komt omdat in de normale zonnebanken voornamelijk UVA-stralen zitten en nagenoeg geen UVB-stralen die wél gunstig zijn bij psoriasis. UVA-stralen hebben zonder een speciale voorbehandeling (PUVA, waarbij UVA-licht gecombineerd wordt met het geneesmiddel psoraleen) weinig effect op de psoriasis.
11. Ook sauna is geen goed idee. Uit het weinige onderzoek dat hierover gepubliceerd is blijkt dat de gewone sauna meestal geen enkel effect heeft op psoriasis maar de symptomen soms kan verergeren. Plots en overmatig zweten kan leiden tot jeuk en ontsteking van de psoriasisletsels.
Indien u toch naar de sauna gaat, begin dan met korte sessies en spoel met lauw in plaats van met koud water. Gebruik zeker geen producten die de ontsteking kunnen verergeren, zoals een handschoen van paardenhaar.
Wat geldt voor de sauna geldt nog meer voor stoombaden of hammans: men zweet er nog meer en sneller en bovendien kan het de huid uitdrogen.
12. Infecties zoals griep, een verkoudheid enz. kunnen uw psoriasis verergeren. Laat u daarom vaccineren tegen de griep, en neem voorzorgsmaatregelen tegen verkoudheden (bv. handen geregeld wassen, ontsmetten met handgel). Vermijd ook situaties die u vatbaarder maken voor infecties (bijvoorbeeld fysieke of emotionele stress).
13. Raadpleeg uw arts wanneer de klachten toch verergeren. Misschien kan de medicatie aangepast worden, of kan tijdelijk een behandeling met lichttherapie met UVB of PUFA toegepast worden.
Bronnen
http://www.psoriasis-vl.be
http://www.psoriasis.nl
https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/faqs/weather
http://www.dermanet.be
http://www.huidziekten.nl
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22402
Iemand met psoriasis zoenen? 30 procent van de jongeren wil dat niet
In Nederland heeft meer dan een half miljoen mensen psoriasis – een chronische huidaandoening waarbij schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn.
Onterechte aannames
Uit onderzoek blijkt dat dertig procent een zoen op de wang bij iemand met psoriasis een stap te ver vindt. En dat is best heftig, aangezien het niet besmettelijk is. Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen: “Deze harde cijfers komen voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne.”
Aanraking = essentieel
Volgens seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef is de impact van de terughoudendheid groot: “Aanraking is essentieel. Het is een levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid op huid contact is. In alle levensfases.”
Over elkaar op de bank liggen
Volgens Sanderijn is fysiek contact in de jongerencultuur zelfs belangrijker dan ooit tevoren: “Zonder dat het seksueel geladen is, gewoon elkaar aanraken of over elkaar liggen op de bank. Dat maakt het isolement van een jongeren met psoriasis des te groter. Als je daar buiten valt, mis je heel veel. Bovendien bepaalt je plek in de groep voor een groot deel je zelfbeeld. Signalen van geaccepteerd worden zijn cruciaal voor een gezond zelfvertrouwen. Een duidelijke afwijzing om iemand aan te raken geeft een, toch al onzekere, jongere een flinke knauw.”
Documentaire
Giorgia Lanuzza (foto) heeft psoriasis. In een mini-docu vertelt zij haar persoonlijke verhaal en hoe zij met haar huidaandoening heeft leren leven. Het filmpje was vorige week de kick off van de Wereldpsoriasisdag-campagne met als thema Omarm Psoriasis. Het doel van deze dat is om jongeren met psoriasis het goede gevoel over zichzelf terug te geven en om ze een betere kans te bieden op sociale aansluiting.
BRON: http://www.lindanieuws.nl/videos/giorgia-heeft-psoriasis-en-dat-is-niet-makkelijk-voor-jongeren/
Hoe behandel je psoriasis op de hoofdhuid?
Hoe behandel je psoriasis op de hoofdhuid? – met shampoo, lotions en meer!
Psoriasis is een chronische huidaandoening die gepaard gaat met dikke schilfers op de huid, onder andere op de hoofdhuid. Dit kan hevige jeuk veroorzaken, maar het zorgt ook voor problemen op psychisch en sociaal vlak. Mensen zijn bang dat ze vanwege hun uiterlijk buitengesloten worden of dat mensen denken dat het besmettelijk is, maar dat is psoriasis niet. Je kunt psoriasis op de hoofdhuid onder andere behandelen met shampoo en lotion. Lees in dit artikel meer.
Wat is psoriasis?
De opperhuid vernieuwt zich normaal gesproken om de 27 tot dertig dagen. Bij psoriasis vernieuwt de huid zich al om de zes tot zeven dagen en is zeer schilferig. Dat komt omdat de huidcellen die zo snel de oppervlakte bereiken nog over hun celkern beschikken. Dit, in tegenstelling tot de huidcellen van de gezonde huid. Doordat de huid weinig hoorn bevat en nog niet is afgeplat, ontstaan er grote plekken met een schilferige huid. Hoewel psoriasis een chronische huidafwijking is hoeft men er niet altijd last van te hebben. De klachten nemen vaak toe in stressvolle periodes.
Psoriasis op de hoofhuid
Psoriasis ziet eruit als witte huidschilfers op een rode huid. Het kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen, zoals op de ellebogen, knieën en onderrug. Ook op de behaarde hoofdhuid komt het veel voor. Dit is een lastige plek om te behandelen, omdat zalven en lotions door de dikke schilfers de hoofdhuid moeilijk kunnen bereiken. Ook hele vette zalven met bijvoorbeeld vaseline zijn minder geschikt voor de behaarde hoofdhuid, omdat dit niet goed eruit te wassen is.
Losweken van de schilfers
Voor een goede behandeling van de hoofdhuid moet je de schilfers eerst losweken. Hiervoor bestaan speciale producten, waaronder axungia. Dit is zacht varkensvet (reuzel). Je kunt ook een zalf met cetomacrogol gebruiken. Hoewel dit een vette zalf is, is het toch goed uitwasbaar. Om de schilfers goed los te weken, moet de zalf een nacht inwerken. Denk hierbij wel aan een beschermhoes voor je hoofdkussen en zet een douchemuts op tijdens het slapen.
Geschikte psoriasis shampoos
De volgende ochtend was je de zalf eruit. Voordat je onder de douche stapt, is het verstandig om eerst wat shampoo aan te brengen om het vet te neutraliseren. Je kunt ook alvast de schilfers met een fijne kam wat losmaken. Doe dit wel heel voorzichtig zonder de hoofdhuid te beschadigen. Er bestaan verschillende soorten shampoo bij psoriasis:
Teershampoo
Een veelgebruikte shampoo bij psoriasis is teershampoo. Het werkzame bestanddeel in teershampoo is koolteer. Het werkt ontstekingsremmend, stimuleert de normale huidvernieuwing, kalmeert de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwellingen. Vaak wordt er aan teershampoo ook menthol toegevoegd vanwege het verkoelende effect. Een nadeel van teershampoo is de geur. Andere nadelen zijn dat het soms tot huidirritatie leidt en vlekken maakt op de huid of op kleding.
Shampoo clobatesol propionaat
Als alternatief voor teershampoo kun je ook shampoo met clobatesol propionaat gebruiken. Dit is een sterkwerkende corticosteroïde (bijnierschorshormoon) dat de ontstekingen remt en de schilfering, jeuk en zwelling vermindert. Gebruik liever niet meer dan vijftig gram per week en gebruik de shampoo niet langer dan vier weken achter elkaar. Mogelijke bijwerkingen zijn: huidinfecties, huiduitslag, dunner wordende huid en verergering van acne.
Lotion met corticosteroïden
Door enkele dagen achtereen de schilfers los te weken en te wassen met een speciale shampoo tegen psoriasis, zullen schilfers verdwijnen. Daarna is het belangrijk om de huid te behandelen met een lotion met corticosteroïden, die door een dermatoloog wordt voorgeschreven. Maak met een kam scheidingen in nat haar en breng vervolgens de lotion aan op de psoriasisplekken op de hoofdhuid.
Houd de huid in goede conditie
De hormoonlotion gebruik je totdat de hoofdhuid weer rustig is. Verzorg de hoofdhuid vervolgens elke dag goed, zodat hij niet te droog wordt. Een droge huid gaat jeuken en zorgt sneller opnieuw voor problemen. Omdat zalven en crèmes erg vet zijn, kun je het beste een verzorgende en hydraterende lotion gebruiken die geschikt is voor de hoofdhuid. Zo houd je de huid in een goede conditie.
BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/hoe-behandel-psoriasis-op-hoofdhuid/
“Ik wil me niet langer verbergen. Ik ben mooi zoals ik ben”: Vlaamse Lavignia (24) kreeg af te rekenen met depressie en huidziekte maar vecht terug
Een jonge vrouw uit Lier heeft op Instagram moedig getuigd over haar depressie en huidziekte. Lavignia Van der Stock (24) uit Lier zat afgelopen jaar heel diep, maar klauterde langzaam weer overeind. En om anderen die hetzelfde doormaken een hart onder de riem te steken, besloot ze haar verhaal te doen. “Ik schaamde me voor mijn problemen en voor hoe ik eruit zag”, vertelt ze. “Maar ik wil me niet langer verbergen. Ik ben nog altijd dezelfde en ik ben mooi zoals ik ben.”
Het was net na de zomer vorig jaar dat het licht plots uitging in het leven van Lavignia. “Het ging heel snel”, vertelt ze aan onze redactie. “Ik woonde alleen en het enige wat ik deed was gaan werken en weer alleen thuiskomen. Als jonge twintiger komt er ook heel veel op je af en dat is best beangstigend. Daar kon ik moeilijk mee om.”
Geweend
Ze raakte mentaal en fysiek helemaal op, zo schrijft ze op Instagram. “Maanden heb ik thuisgezeten, stilgestaan, geslapen en heel veel geweend. Ik heb heel diep gezeten”, bekent ze.
Ze ging van de dokter naar de psycholoog en liet zich uiteindelijk opnemen. “De psycholoog was erg duur en het werd al snel duidelijk dat mijn herstel tijd zou vragen. Een lange behandeling kon ik gewoon niet betalen. Terugbetaling is er immers niet. Het enige alternatief was dat ik me liet opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar heb ik een tijdje verbleven, maar ideaal was het niet. Met de steun van familie en vrienden ben ik dan langzaam uit het dal gekropen.”
Dat was niet de enige demon dat ze het hoofd moest bieden. Tegelijk ontwikkelde ze een ernstige huidaandoening: psoriasis guttata. “Ik kreeg rode vlekken over mijn hele lichaam, tot in mijn gezicht en haar toe”, vertelt ze. “Door mijn depressie was mijn immuunsysteem zwakker geworden en dat maakte me vatbaarder voor de infectie die aan de basis ligt van psoriasis.”
Het maakte dat ze zich nog slechter ging voelen en nog meer verborg. “Ik kwam amper nog buiten, zelfs niet voor de verjaardag van mijn mama”, zegt ze. “Ik voelde me niet meer aantrekkelijk, wilde ook niet meer daten. Mijn zelfvertrouwen zakte onder nul. Heel langzaam kwam echter het besef dat ik nog altijd was wie ik vroeger was. En dat ik me niet hoefde te schamen.”
Ze besloot zelfs met haar verhaal naar buiten te komen, iets waar ze wel lang over twijfelde. “Heel weinig mensen wisten eigenlijk hoe slecht het met me ging”, zegt ze. “Alleen mijn familie en beste vrienden. Wie op sociale media keek, merkte er niets van. Daar hield ik me sterk. Mijn vlekken concentreerden zich vooral op mijn romp en mijn gezicht. Mijn romp kon ik bedekken en de vlekken op mijn gezicht kon ik verbergen met make-up. Zo bleef alles onder de radar. Alles op sociale media moet er perfect uitzien tegenwoordig en de druk om daarin mee te gaan was groot.”
Waarheid
Toch zette ze de stap om de waarheid te vertellen. Dat deed ze met een emotioneel getuigenis en een sprekende foto, waarop je de vlekken op haar buik kan zien. “Ik draag nog steeds de gevolgen van mijn mentale ziekte maar ik verberg het niet langer”, schreef ze erbij. “Ik kan eindelijk zeggen dat ik gelukkig ben en ik ga me niet langer schamen voor mijn ziekte.”
Hoewel ze bang was voor de reacties, bleken die goed mee te vallen. “Niemand heeft negatief gereageerd en ik kreeg op Instagram zelfs berichtjes van mensen die hetzelfde doormaakten. Dat was erg bemoedigend. Ik wil nu ook anderen een hart onder de riem steken. En inspiratie geven. Je ben nog altijd mooi, ook met deze aandoening. Het bepaalt niet wie je bent.”
“Ik ben heel blij dat ik mijn verhaal gedaan heb. Het was een last die van mijn schouders viel. Hopelijk helpt het ook om het taboe rond depressie verder te doorbreken. Er móét over gepraat worden.”
Antidepressiva
Hoe het intussen met haar gaat? “Veel beter”, zegt ze. “Ik neem nog altijd antidepressiva om me te ondersteunen en ik weet dat ik altijd goed zal moeten opletten voor symptomen omdat ik net iets vatbaarder ben voor psychische problemen dan anderen. Maar ik heb ook geleerd hoe ik ermee om kan gaan. En dat praten belangrijk is.”
Intussen is ze zelfs weer aan het werk. “Ik doe weer wat promotiewerk voor een bedrijf en werk in een broodjeszaak. Dat is heerlijk na al die tijd dat ik thuis heb gezeten.”
Komende zomer is ze ook van plan om weer gewoon in bikini naar het strand te gaan. “Er zijn altijd wel mensen die raar kijken en commentaar geven, maar ik ga me niet meer verstoppen”, klinkt het ferm.
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-ik-wil-me-niet-langer-verbergen-ik-ben-mooi-zoals-ik-ben-vlaamse-lavignia-24-kreeg-af-te-rekenen-met-depressie-en-huidziekte-maar-vecht-terug~a380b70b/#comments
Instagram: https://www.instagram.com/lavigniavds/?utm_source=ig_embed
Lees bekijk haar instagram en je gaat merken het is een prachtig meisje. De huidproblemen heeft ze maar ze blijft haar zelf. En ze heeft dat begrepen, ze is mooi zoals ze is. Laat je zeker niet meeslepen door media maar geniet van het leven van jouw leven.
Aum Shanthi
Wereld Psoriasis Dag: wat is het en wat kan je eraan doen?
Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag. Een ziekte waaraan maar liefst 300.000 Belgen lijden. En toch is er nog veel onwetendheid over de huidaandoening. Dermatoloog Sandra Swimberghe legt uit wat het juist is en wat je eraan kunt doen.
Psoriasis treft 2 tot 3% van de wereldbevolking, waaronder ook sterren als Kim Kardashian en Cara Delevingne. Het gaat om een huidziekte waarbij het immuunsysteem in overdrive gaat, waardoor de huid zich veel sneller dan normaal vernieuwt. De ziekte wordt gekenmerkt door opstoten van rode, schilferige vlekken, hevige jeuk en pijnlijke gewrichten.
Psoriasis is bovendien een chronische aandoening, maar dat betekent niet dat elke patiënt er sowieso levenslang last van heeft. De ziekte kan opkomen en dan jarenlang voor weinig of geen problemen zorgen. In tegenstelling tot wat velen denken, is het niet besmettelijk.
Verder heeft de aandoening een genetische aanleg. Dat wil zeggen dat je een combinatie van een aantal genen nodig hebt, voor je deze ziekte krijgt. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij opstoten zijn stress, hormonen bij vrouwen, het klimaat, bepaalde geneesmiddelen, infecties en kwetsuren van de huid. In België lijden maar liefst 300.000 mensen aan psoriasis.
Wat kan je er zelf aan doen?
“Het verband tussen psoriasis en voeding is beperkt. Kies voor een gezonde levensstijl met een evenwichtig voedingspatroon, en beperk alcohol en sigaretten”, vertelde dermatoloog Sandra Swimberghe eerder aan Goed Gevoel. Omdat er een verband is tussen stress en psoriasis, is het belangrijk dat je goed zorg draagt voor jezelf. “Kamp je met een bepaald probleem, blijf dan niet bij de pakken zitten. Voel je je niet goed in je job, zijn er spanningen in je relatie … doe er dan iets aan. Blijven zulke onderliggende problemen bestaan, dan zal geen enkele behandeling echt aanslaan.”
Ook je huid verdient natuurlijk extra aandacht. Vermijd irritaties van de huid door ze goed te hydrateren. Een droge, geïrriteerde huid maakt het probleem alleen maar erger. “Gebruik geen schuimende zepen. Kies liever voor oliën en smeer je huid dagelijks in met een hydraterende crème”, tipt Swimberghe nog. Wij zochten alvast enkele producten die soelaas kunnen bieden.
Hoe kan je dokter helpen?
“Bij lichte tot matige psoriasis kiezen we in eerste instantie voor een lokale behandeling. Cortisonecrèmes werken vaak het best, maar gebruik je beter beperkt. Dikwijls schrijven we combinatiecrèmes op basis van cortisone en vitamine D voor. Die hebben minder bijwerkingen”, zo gaat Swimberghe verder. “Als de te behandelen zone groter is, schakelen we doorgaans over op fototherapie, op voorwaarde dat de psoriasis voorkomt op plaatsen die bereikbaar zijn voor het licht. Dan bestaat er ook nog de PUVA-behandeling, waarbij we uv A-stralen combineren met medicatie. Die medicatie maakt de huid gevoelig voor het uv A-licht dat de celgroei en de ontsteking van de huid aanpakt. De medicatie kan de lever belasten of misselijkheid veroorzaken. Bij patiënten die deze therapie niet verdragen, kiezen we voor een behandeling met uv B-licht. Daarmee kunnen we hetzelfde effect behalen, maar het gaat doorgaans wat trager.”
Fototherapie houdt volgens de dermatoloog wel enkele risico’s in. Zo vergroot je kans op huidtumoren en versnelt de huidveroudering. “Voor wie slechts enkele psoriasisvlekjes heeft, is fototherapie niet aan de orde. Komt psoriasis op de hoofdhuid, de genitaliën of in lichaamsplooien voor, of werken de voorgaande behandelingen onvoldoende, dan kiezen we doorgaans voor medicatie om het probleem van binnenuit aan te pakken. Helaas is die medicatie niet zonder risico. Ze onderdrukt het immuunsysteem en kan de lever en nieren aantasten.”
Patiënten moeten dan ook goed opgevolgd worden en regelmatig hun bloed laten controleren. Na enkele maanden wordt de behandeling het best onderbroken om het lichaam wat rust te gunnen.
Naast die klassieke medicatie bestaat er ook nog veel verfijndere medicatie: de zogenoemde biologicals die geïnjecteerd worden. Die zorgen voor minder bijwerkingen en zijn efficiënter, maar helaas niet voor iedere psoriasispatiënt beschikbaar. Swimberghe: “Deze medicatie is zeer duur, reken op zo’n 1.000 euro per maand. Om in aanmerking te komen voor terugbetaling moet je een zekere ernst van psoriasis hebben en alle andere therapieën doorlopen hebben. En ook aan deze biologicals zijn risico’s verbonden. Ze onderdrukken voor een stukje je immuunsysteem en zouden je risico op bepaalde tumoren kunnen verhogen. De huidige veiligheidsdata zijn op dat vlak echter zeer geruststellend. Je doet er wel goed aan je voorzorgen te nemen en je te laten vaccineren tegen griep en pneumokokken.”
BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/wereld-psoriasis-dag-wat-is-het-en-wat-kan-je-eraan-doen~a1dfc897/
Het zou ook te maken hebben met mensen die vaak onder stress staan. Zodat het immuunsysteem
te vaak in overdrijf gaat.
Aum Shanthi