Hoe je regels rimpels, puistjes en andere huidkwaaltjes veroorzaken

© thinkstock.

Het is geen geheim dat we ons op een bepaalde periode van de maand niet geweldig in ons vel voelen. Toch heeft onze menstruele cyclus niet alleen een invloed op onze emoties, maar ook onze huid.

Dat we er op bepaalde dagen van de maand stralender uitzien dan op andere is te wijten aan het feit dat ook onze huid een maandelijkse cyclus volgt.

Dit is wat er gedurende zo’n cyclus met je huid gebeurt, en wat je eraan kan doen om ze ondanks alle hormonale invloeden toch in topconditie te houden.

Dag 1 tot 7
Wat er met je lichaam gebeurt: je maandelijkse cyclus start op de eerste dag van je maandstonden. Je lichaam produceert op dat moment volop het hormoon prostaglandine, dat ervoor zorgt dat de wanden van je baarmoeder samentrekken tijdens je menstruatie. Je produceert tegelijkertijd ook minder progesteron en oestrogeen, waardoor je je emotioneler voelt dan gewoonlijk.

Effect op je huid: Prostaglandine verhoogt je gevoeligheid voor pijn. Je huid zal dus prikkelbaarder zijn, en puistjes voelen pijnlijker aan dan normaal. Daarnaast vernauwt prostaglandine je aderen, waardoor je sneller rood aanloopt. Bovendien heb je minder oestrogeen in je bloed, en als gevolg daarvan zal je huid droger aanvoelen én lijken rimpels en fijne lijntjes veel duidelijker.

Voedingstip: Tijdens deze periode is het aangeraden om dingen te eten die rijk zijn aan de natuurlijke pijnstiller magnesium. Magnesium helpt bovendien ook je spieren te ontspannen en zorgt ervoor dat je een beter humeur krijgt. Eet nu dus vooral bonen, peulvruchten, volkorengranen en noten.

Beautytip: Dit is het ideale moment om hydraterende gezichtsmaskers boven te halen die rijk zijn aan hyaluronzuur. Zorg er vooral voor dat je gezichtsverzorging niet te agressief is voor je toch al gevoelige huid.

Dag 7 tot 10
Wat er met je lichaam gebeurt: Je eileiders herstarten de productie van oestrogeen. Hierdoor krijg je weer een hoger percentage serotonine (het feel good-hormoon) in je bloed, waardoor je je blijer voelt.

Effect op je huid: Je gezichtshuid krijgt een betere, meer egale kleur en voelt steviger aan. Oestrogeen zorgt ervoor dat je huidcellen weer strakker worden en zwengelt de productie van collageen aan. Collageen is een proteïne die in je huid voorkomt en voor kracht en elasticiteit zorgt. Normaalgezien krijg je op dit moment geen last van puistjes.

Voedingstip: Door het bloedverlies van je menstruatie loop je het risico om te weinig ijzer in je bloed te hebben. Eet daarom op dit moment voeding rijk aan ijzer, zoals rood vlees, kale, spinazie of dadels.

Beautytip: Op dit moment groeien er volop nieuwe huidcellen aan. Het is dus een goed idee om de celvernieuwing een beetje te helpen door exfoliërende producten te gebruiken. Je hebt nu ook een hogere pijngrens, dus overweeg om een bikiniwax op dit moment van de maand in te plannen.

Dag 12 tot 16
Wat er met je lichaam gebeurt: Op dit moment van de maand vindt je eisprong plaats. Het is dan ook het moment waarop veel vrouwen zich het best in hun vel voelen. Hormonen zoals oestrogeen en het luteïniserend hormoon zorgen ervoor dat je er niet alleen op je best uitziet, maar ook nog eens lekker ruikt en dat je stem aangenaam klinkt. Het mag al eens meezitten, ook.

Effect op je huid: De productie van collageen bereikt op dit moment een piek en onze poriën zijn nu het kleinst. Daardoor ziet onze huid er ook het best uit. Dit is het ideale moment om een eerste date of een fotoshoot te plannen. Je hebt waarschijnlijk ook niet al te veel make-up nodig op dit moment. Op dit moment van de maand kan het wel zijn dat je plots wat last krijgt van puistjes, dankzij de toenemende productie van oestrogeen. Dat oestrogeen stimuleert immers de productie van sebum, een olie-achtige substantie die je huid vettig houdt, maar er ook voor zorgt dat je poriën verstopt raken.

Voedingstip: Eet voeding die rijk is aan Vitamine A, dat zorgt ervoor dat je niet teveel sebum produceert. Vitamine A vind je in kleurrijke groenten als pompoen, rode pepers, meloenen en wortelen.

Beautytip: Dit is het ideale moment om anti-aging producten boven te halen. Omdat je op dit moment in je cyclus ook extra melanine produceert is het belangrijk om ook een zonnecrème met hoge SPF te dragen. Anders verhoog je immers je risico op het ontwikkelen van donkere vlekjes op je huid.

Dag 17 tot 24
Wat er met je lichaam gebeurt: Als je niet zwanger bent, is dit het moment waarop de hormoonniveaus in je lichaam beginnen te dalen, als voorbereiding op je menstruatie.

Effect op je huid: Er is één hormoon waarvan de productie kortstondig verhoogt: progesteron. Dit zorgt er bij sommige vrouwen voor dat hun huid gevoeliger wordt voor puistjes en er bovendien ook vettiger uitziet.

Voedingstip: Op dit punt in je menstruele cyclus is het belangrijk om voor voedsel te kiezen dat je helpt een overvloed aan hormonen weer kwijt te raken. Kies voor reinigende groenten als komkommer, kale, broccoli en biet.

Beautytip: Ga voor een peeling, om je huid van al die overtollige olie af te helpen.

Dag 25 tot 28
Wat er met je lichaam gebeurt: Als je eitje niet is bevrucht zal het niveau van het progesteron en het oestrogeen in je bloed langzaam dalen, tot het zo laag is dat het elk effect op je baarmoeder verliest. Die baarmoeder zal vervolgens zijn vruchtbare innestelingswand verliezen, waardoor je je maandstonden krijgt. Je lichaam kan op dit moment opgezwollen voelen, omdat je lichaam water ophoudt. Omdat je op dit moment ook minder serotonine produceert kan het ook zijn dat je minder goedgeluimd bent.

Effect op je huid: Je krijgt puistjes, je huid zal er droger uitzien en rimpels worden zichtbaarder. Bovendien kan je gezicht er ook wat opgeblazen uitzien omdat je lichaam water bijhoudt.

Voedingstip: Drink veel kruidenthee om overtollig water af te voeren. Probeer te kiezen voor thee die venkel, brandnetel of pepermunt bevat, of drink gewoon heet water met verse gember of citroen.

Beautytip: Een diep reinigende gezichtsbehandeling kan helpen je poriën te reinigen en helpt bij het hydrateren van je huid.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/310/Huidverzorging/article/detail/2281211/2015/04/10/Hoe-je-regels-rimpels-puistjes-en-andere-huidkwaaltjes-veroorzaken.dhtml

Voor en tijdens de menstruatie kan het lichaam heel wat kwaaltjes vertonen een van de vele is puistjes. Toch heeft dit allemaal te maken met het zuiveringsproces dat op zo een moment plaats heeft. Want heel veel vrouwen voel zich na de menstruatie heel anders tot zelfs optimaal dan ervoor. Het lichaam is van de vrouw een tempel die zijn deuren opent op het moment dat het nodig is om het geheel te zuiveren. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM