Gelukkiger door lachyoga

lachyoga

Hoe grappig het ook klinkt, lachyoga kan serieuze gezondheidsvoordelen hebben. Lachen verlaagt je stress, verhoogt je weerstand en verhoogt je hoeveelheid endorphines. Psycholoog Alida van Leeuwen legt uit hoe lachyoga is ontstaan en waarom het nu eigenlijk zo goed werkt.

Lachsessies

Lachyoga komt uit India. Het begon in 1995 met een lachclubje van dr. Madan Kataria. Uiteindelijk ontwikkelde hij lachyoga. Lachyoga wordt inmiddels over de hele wereld beoefend. Het gaat erom dat je je lekker voelt door te lachen. In India zijn fabrieken bekend die elke ochtend lachsessies houden. Dat is leuk voor de werknemers en schijnt ook nog eens de productiviteit te verhogen.

Nieuw

‘In Nederland is lachyoga nog betrekkelijk nieuw’, vertelt psycholoog Alida van Leeuwen. In België zijn er honderden lachclubs, tegenover een handjevol in Nederland. Zelf richtte ze een lachclub op in Leiden. En ze geeft lachyoga.

Gek

‘Tijdens een sessie lachyoga doen geeft ze de basisoefeningen van dr. Kataria, yogaoefeningen en soms wat leuke spelletjes om de lach op te wekken. Ze begint gewoon met lachen, zonder moppen te vertellen. Je hoeft zelfs geen echte lach te produceren. Nep helpt ook. En omdat je dan zo gek lacht, moet je vaak toch weer echt lachen. Tijdens een sessie wordt er op verschillende manieren gelachen, van glimlach tot dijenkletser.

Laagdrempelig

Zelf lacht Van Leeuwen ook altijd mee. ‘Het geeft zo’’n heerlijk gevoel.’ Precies de reden waarom mensen naar lachyoga komen. ‘Het is erg laagdrempelig’, legt de psycholoog uit. “We hebben het niet over emotionele achtergronden van mensen. Mensen doen het omdat ze het leuk vinden. Omdat ze van lachen houden. Of om het een keertje te proberen.’”

Emoties

Ook mensen die problemen hebben, kunnen baat hebben bij lachyoga. ‘Het kan een manier zijn om in balans te komen met je emoties. Zo komt het voor dat een lachbui ineens omslaat in een huilbui.’

Ziekenhuis

Van Leeuwen combineert ook psychologische hulp met lachtherapie. En ze begeleidt patiënten in het ziekenhuis. ‘Door de endorfinen die bij lachen vrijkomen, kan het lachen zelf een pijnstillend effect hebben. Je verwacht niet dat ernstig zieke mensen meedoen. Maar tóch gebeurt het. In het ziekenhuis wordt de lachtherapie heel gecontroleerd gegeven in kleine groepjes. Dan zie je soms dat mensen die aan een infuus vastzitten in hun bed heel hard zitten te lachen. Zo krijgen ze een goede afleiding en kunnen ze hun ziekte even vergeten.

Tegengesteld effect

Lachtherapie is niet voor iedereen weggelegd. ‘Je moet het wel wíllen, zomaar lachen. Sommige mensen hebben daar niets mee.’ Het moeten lachen kan zelfs een tegengesteld effect te hebben. Je kunt er depressief van worden, blijkt uit Japans onderzoek. Het nadoen van lachen bij lachyoga is van een andere aard. ‘Als je bereid bent om een neplach te maken, dan krijg je dezelfde positieve effecten als van een echte lach. Dat blijkt uit de lachsessies en gericht onderzoek.

Positieve

Van Leeuwen is een groot voorstander van lachen. ‘”Tijdens mijn studie verbaasde ik me erover dat de psychologie zich altijd afspeelde rondom het negatieve. Waarom ook niet werken vanuit het positieve? Ik merk dat lachen werkt. Daarom maakt het een groot deel uit van mijn werk.”

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/gelukkiger-door-lachyoga/

Als het maar een naam heeft zou ik zeggen. Want yoga en lachen weet nu niet echt of dit samen gaat. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM