'Supergoed om pro-anorexiasites te verbieden'

‘Supergoed om pro-anorexiasites te verbieden’

Staatssecretaris Van Rijn wil onderzoeken of het mogelijk is om websites te verbieden die anorexia verheerlijken. Maar is dat een goed idee? LINDAnieuws sprak met een expert en een ervaringsdeskundige.

Dun zijn en niet eten zijn tekens van succes, zo staat te lezen op de website pro-ana.be.

Dreigende sfeer
Op de zogenoemde pro-ana sites komen lotgenoten samen en moedigen ze elkaar aan om zoveel mogelijk af te vallen. Elske van den Berg van Novarum, een behandelcentrum voor eetstoornissen, komt veel jonge vrouwen tegen die de sites bezoeken. Er is veel onderling contact tussen anorexia-nervosapatiënten. Vaak ook in een dreigende sfeer, waarin ondergewicht wordt verheerlijkt en meisjes elkaar tips en trucs geven om zieker te worden. 

Kotstips
Die tips en trucs zijn ook te vinden op pro-ana.be. Met praktische adviezen als: drink cola light, dan gaat het kotsen makkelijker en neem je meer eten mee. Of: kots tijdens het douchen, dan horen je ouders niets. Op het forum van de website, vertellen meisjes dat ze allerlei klachten krijgen van het rigide dieet, zoals vermoeidheidsaanvallen en ontstoken tandvlees, maar ze helpen elkaar desondanks om vooral niet op te geven.

‘Verbod is supergoed’
Een verbod op deze sites is een supergoed idee, meent Monique van der Horst. Haar dochter Milou begon zichzelf uit te hongeren toen ze 9 jaar was. Het duurde uiteindelijk tien jaar aan behandelingen, therapieën en gedwongen opnames voordat haar dochter er weer bovenop kwam. Meisjes met anorexia zitten volkomen in zichzelf vast, ze zijn niet meer bereikbaar voor volwassenen. Ze hebben een vertekend wereldbeeld en grijpen alles aan wat dat bevestigd. Mensen die nog dunner zijn, vormen hun ideaalbeeld, daar trekken ze zich aan op. 

Niet overtuigd
Maar niet iedereen ziet heil in een verbod op pro-ana sites. Ik vind het wanstaltig wat ik lees op die sites, maar ik vraag me af of die meiden zich laten weerhouden door een verbod. Dan slaan ze aan het sms’en, zegt Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD). Daar sluit Van den Berg (Novarum) zich bij aan. Het is een heel nobel en begrijpelijk streven, maar de vraag is of het uitvoerbaar is. Veel jonge cliënten weten elkaar op het net toch wel te vinden en een verbod zal hun niet verhinderen om elkaar op social media op te zoeken. 

Lang herstel
Natuurlijk kunnen kinderen linksom of rechtsom wel een manier vinden om hun anorexia verborgen te houden, zegt Van der Horst. Maar je moet ergens beginnen, en een verbod op dit soort sites zou een mooi begin zijn.Van den Berg zou graag zien dat er meer voorlichting en preventie komt op scholen. Het is goed om hier proactief op te zijn en er scherp op te reageren. Uiteindelijk is dit een heel groot probleem en kampen tienduizenden meiden met een eetstoornis.

Voorstel
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid. PvdA) wil de mogelijkheden van een wet onderzoeken die een verbod op dit soort sites mogelijk maakt. Onlangs werd in Frankrijk zo’n zelfde wet aangenomen.Anorexia is een verschrikkelijk probleem, met heel ernstige medische gevolgen. Ik vind dat je zoveel mogelijk moet doen om dat te voorkomen, zo vertelt hij vandaag in De Telegraaf.

BRON: http://www.lindanieuws.nl/nieuws/supergoed-om-pro-anorexiasites-te-verbieden/

Hier moet men tegenin komen. Dit zou zelfs niet mogen bestaan dat mensen iemand zouden kunnen aanzetten tot. Daarom wil ik dit delen en hoop dat ook mensen slimmer gaan worden om zich niet te laten leiden door zo van die site of vrienden. Want ook vrienden kunnen dit probleem in de hand werken. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM