Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

© thinkstock.

Er bestaan talloze horrorverhalen over: stoppen met de pil. Volgens de ene bron kom je ettelijke kilo’s bij, terwijl de andere bron verkondigt dat je net afvalt. Je zou niet meer vruchtbaar zijn, je haar verliezen en onder de puisten staan. Maar voor we allemaal eeuwig aan de pil willen blijven: wat is er nu echt van waar?

Hormonen
Hoewel de artificiële hormonen al na een tweetal dagen uit je systeem zijn, kan het véél langer duren vooraleer je lichaam zijn natuurlijke balans terugvindt. De synthetische hormonen verdwijnen dus erg snel, maar je interne hormonen kunnen tot meer dan een jaar nodig hebben om zich te herstellen.

Menstruatie

De meeste vrouwen krijgen hun maandstonden terug na vier tot twaalf weken, al kunnen ze wel nog een stuk langer onregelmatig blijven. Als je na drie maanden nog steeds geen bloeding hebt gehad, raadpleeg je best een dokter.

Vruchtbaarheid
Te veel grijze haren zijn niet nodig: je wordt niet onvruchtbaar van de pil. Je kan al heel erg snel na het stoppen met de pil weer zwanger worden. Het is zelfs zo dat hoe langer je aan de pil was, hoe meer kans je hebt om binnen zes maanden zwanger te worden.

Libido
De meeste vrouwen merken een verhoging van hun libido op nadat ze de pil vaarwel zeiden. Vooral zij die voordien een negatief effect van het anticonceptiemiddel op hun libido ondervonden, zagen na het stoppen een grote verbetering.

Fysiek
De fysieke veranderingen zijn erg persoonlijk. Sommige vrouwen verliezen een aantal kilo’s terwijl anderen net afvallen. Maandstonden kunnen heviger zijn, of net minder dan vroeger. Al deze symptomen verschillen echter van vrouw tot vrouw.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2265845/2015/03/26/Wat-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-stopt-met-de-pil-.dhtml

Op een moment vraag je om de pil te nemen. Jaren neem je ze en dan heb jezelf misschien zoiets wat doet de pil nu met je lichaam na al die jaren inname. Wat de meeste vrouwen echt gewaar worden is de verhoging van het libido. Maar als je stopt met de pil wil het nog niet zeggen dat je zwanger wilt worden of geraken. Er zijn zeker goede alternatieven die je kan laten doen. Spreek erover met je arts of gynaecoloog. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM