Wat de kleur van je urine je vertelt

Je zou het misschien niet verwachten, maar de kleur van je urine vertelt veel over je gezondheid. Geel, doorzichtig of met een rozig tintje? Lees zeker verder om te weten wat jouw plas over je vertelt.

Doorzichtig
Hoe helderder de urine, hoe beter het met je gezondheid gesteld is. Maar wanneer je plas helemaal doorzichtig is, bijna zoals water, wil dat zeggen dat je te veel water (wat slecht kan zijn voor de nieren) of koffie drinkt. Probeer de consumpties net iets te verminderen totdat je urine weer een normale kleur heeft.Lichtgeel
Dit is de ideale kleur. Je hydratieniveau is perfect en de lichtgele kleur van je urine geeft aan dat alles in orde is.

Donkergeel
Ook een donkergele kleur wijst niet meteen op problemen, maar het geeft wel aan dat je wat meer water zou moeten drinken. Idealiter drink je best gemiddeld 1,5 liter water per dag. Pas wel op, het is normaal dat urine ’s ochtends donkerder van kleur is, omdat de nieren ’s nachts rusten.

Amber- of honingkleurig
Wanneer je urine amberkleurig is, betekent dat dat je lichaam niet voldoende gehydrateerd is. Er staat je maar één ding te doen: water, water en nog meer water drinken!

Bruin
Als je net rabarber of bonen hebt gegeten, hoef je je geen zorgen te maken. Ook sommige medicijnen zoals bepaalde laxeermiddelen kunnen een bruine kleur veroorzaken. In de meeste gevallen wijst het echter op uitdroging en in enkele gevallen kan het zelfs een teken van lever- of nierfalen zijn. Als meer water drinken het probleem niet oplost, raadpleeg je best een dokter.

Rooskleurig
Heb je net rabarber, bramen of bieten naar binnen gewerkt? Dan hoef je geen alarm te slaan, het is normaal dat je urine roze van kleur is. In andere gevallen is er waarschijnlijk bloed aanwezig in de urine, een teken van de infecie van de urinewegen (zoals een blaasontsteking) of zelfs nier- of prostaatproblemen. In geval van twijfel bezoek je dus best een dokter.

Oranje
Een oranje kleur is geen goed teken. Deze kleur duidt op uitdroging. Veel meer water drinken is dus de boodschap. In het slechtste geval kan het ook op gal- of leverproblemen wijzen.

Blauw of groen
Uiteraard is blauw of groen niet de natuurlijke kleur van urine, maar je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken. Het zou kunnen dat je voedingsmiddelen met veel kleurstof gegeten hebt, maar ook asperges kunnen voor een lichtgroene kleur zorgen. Heel zelden kan blauwe urine wijzen op het Drummond syndroom, maar die ziekte komt zelden voor.

Bubbels en schuim
Soms kan het gebeuren dat urine schuimt of borrelt. Meestal ligt dat aan een eitwitrijk dieet, maar het kan ook te maken hebben met nierproblemen. Bij twijfel ga je best eens langs bij een arts.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2245276/2015/03/09/Wat-de-kleur-van-je-urine-je-vertelt.dhtml

De kleur kan je veel vertellen. Alleen is het wel zo wat je de dag voordien hebt gedronken kan ook gezien worden aan je urine. Maar in je urine of beter een urine onderzoek kan heel wat naar boven brengen. Ook de geur speelt een belangrijke rol.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie