Wat de kleur van je urine je vertelt
Je zou het misschien niet verwachten, maar de kleur van je urine vertelt veel over je gezondheid. Geel, doorzichtig of met een rozig tintje? Lees zeker verder om te weten wat jouw plas over je vertelt.
Hoe helderder de urine, hoe beter het met je gezondheid gesteld is. Maar wanneer je plas helemaal doorzichtig is, bijna zoals water, wil dat zeggen dat je te veel water (wat slecht kan zijn voor de nieren) of koffie drinkt. Probeer de consumpties net iets te verminderen totdat je urine weer een normale kleur heeft.Lichtgeel
Dit is de ideale kleur. Je hydratieniveau is perfect en de lichtgele kleur van je urine geeft aan dat alles in orde is.
Donkergeel
Ook een donkergele kleur wijst niet meteen op problemen, maar het geeft wel aan dat je wat meer water zou moeten drinken. Idealiter drink je best gemiddeld 1,5 liter water per dag. Pas wel op, het is normaal dat urine ’s ochtends donkerder van kleur is, omdat de nieren ’s nachts rusten.
Amber- of honingkleurig
Wanneer je urine amberkleurig is, betekent dat dat je lichaam niet voldoende gehydrateerd is. Er staat je maar één ding te doen: water, water en nog meer water drinken!
Bruin
Als je net rabarber of bonen hebt gegeten, hoef je je geen zorgen te maken. Ook sommige medicijnen zoals bepaalde laxeermiddelen kunnen een bruine kleur veroorzaken. In de meeste gevallen wijst het echter op uitdroging en in enkele gevallen kan het zelfs een teken van lever- of nierfalen zijn. Als meer water drinken het probleem niet oplost, raadpleeg je best een dokter.
Rooskleurig
Heb je net rabarber, bramen of bieten naar binnen gewerkt? Dan hoef je geen alarm te slaan, het is normaal dat je urine roze van kleur is. In andere gevallen is er waarschijnlijk bloed aanwezig in de urine, een teken van de infecie van de urinewegen (zoals een blaasontsteking) of zelfs nier- of prostaatproblemen. In geval van twijfel bezoek je dus best een dokter.
Oranje
Een oranje kleur is geen goed teken. Deze kleur duidt op uitdroging. Veel meer water drinken is dus de boodschap. In het slechtste geval kan het ook op gal- of leverproblemen wijzen.
Blauw of groen
Uiteraard is blauw of groen niet de natuurlijke kleur van urine, maar je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken. Het zou kunnen dat je voedingsmiddelen met veel kleurstof gegeten hebt, maar ook asperges kunnen voor een lichtgroene kleur zorgen. Heel zelden kan blauwe urine wijzen op het Drummond syndroom, maar die ziekte komt zelden voor.
Bubbels en schuim
Soms kan het gebeuren dat urine schuimt of borrelt. Meestal ligt dat aan een eitwitrijk dieet, maar het kan ook te maken hebben met nierproblemen. Bij twijfel ga je best eens langs bij een arts.
De kleur kan je veel vertellen. Alleen is het wel zo wat je de dag voordien hebt gedronken kan ook gezien worden aan je urine. Maar in je urine of beter een urine onderzoek kan heel wat naar boven brengen. Ook de geur speelt een belangrijke rol.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Korte cursus pis kijken (en snuiven)
Als je lichte urine hebt, wil dat zeggen dat je genoeg vocht tot je hebt genomen.
Donkere, theekleurige plas leert je dus dat je meer moet drinken. Nee geen bier of wijn, maar water.
Troebele plas, die ook nog slecht ruikt? Dat zou je zomaar een blaasinfectie kunnen hebben.
En als je piesie lekker zoet ruikt, is dat eigenlijk ongezond, want het betekent dat de insuline in je lichaam niet voldoende in staat is geweest om de suikers af te voeren.
Deze en meer andere uitscheidingsfeiten in onderstaande cursus ‘pis kijken’.
BRON: http://relatie.blog.nl/onderzoek/2015/06/09/korte-cursus-pis-kijken-en-snuiven
Urine vertelt ons veel over onze gezondheid. Alleen hoeveel mensen kijken daadwerkelijk ernaar, of ruiken eraan.
Sommige vinden het al moeilijk dat ze hun plasje moeten afgeven aan een arts voor controle.
En tenslotte het is voor ons eigen gezondheid toch.
Aum Shanthi
Interessant en belangrijk artikel die ik heel graag lees.
Zelf kijk ik altijd naar de kleur of de geur van urine.
Net als ontlasting waar men toch veel uit kan halen en veranderen voor jezelf.
Ik ook en zeker ’s morgens.
Aum Shanthi
Waarom je bij elk toiletbezoekje je urine moet controleren
Bloed in je urine is een signaal dat je niet mag negeren, daar waarschuwt een Britse gezondheidscampagne voor. Het kan namelijk op blaas- of nierkanker wijzen.
Tv-dokter Dawn Harper raadt iedereen aan om bij elk toiletbezoek je urine te controleren. Als je zelfs maar een klein beetje bloed opmerkt, moet je meteen naar je huisarts stappen. Zelfs wanneer je urine maar lichtjes is veranderd, heel verdund is of zachtroze kleurt, kan er iets aan de hand zijn. Het bloed moet ook niet elke keer aanwezig zijn, het kan slechts één keer voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je het elke keer controleert.
Andere symptomen
Bloed in je urine is bij ongeveer de helft van de gevallen een symptoom van blaaskanker, en ongeveer een vijfde van de gevallen wijst het op nierkanker. Andere symptomen van blaaskanker zijn: frequenter moeten plassen, vaker de drang voelen om te plassen en een brandend gevoel tijdens een toiletbezoek. Als de ziekte al verspreid is, kunnen pijn aan het bekken, onverklaarbaar gewichtsverlies en gezwollen benen ook signalen zijn zijn.
Andere tekenen van nierkanker zijn: een aanhoudende pijn in je zij net onder de ribben en een zwelling in de niersteek aan één of beide kanten van de taille. Minder vaak voorkomende symptomen zijn extreme vermoeidheid of bloedarmoede en onverklaarbaar gewichtsverlies. Bij mannen gaat het om gezwollen aders in de testikels, verlies van appetijt en een verhoogde bloeddruk.
Harper besluit dat bloed in de urine waarschijnlijk op niets ernstig wijst, maar wel dat de opsporing van een tumor in een vroeg stadium je leven kan redden.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/78/Blaasontsteking/article/detail/2619883/2016/02/17/Waarom-je-bij-elk-toiletbezoekje-je-urine-moet-controleren.dhtml
Urine en onze stoelgang kunnen ons veel vertellen over onze gezondheid. Maar heel weinig mensen kijken er naar. Ze vinden het vies of hebben zoiets van klaar en doorspoelen. En toch kan het heel wat symptomen aan het licht brengen.
Aum Shanthi
Veel voorkomende afwijkingen in de urine
Weinig plassen, veel plassen, troebele urine, donkere urine of bloed in je urine? Let op, veranderingen in de kleur, geur, hoeveelheid of samenstelling van de urine kunnen wijzen op een aandoening.
Met de opkomst van toiletten zonder plateau (diepspoelers) verdwijnen onze urine en ontlasting bijna geheel naar de achtergrond. Fijn zou je zeggen, maar je urine zegt veel over je gezondheid. Afvalstoffen komen in het bloed terecht en worden eruit gefilterd door de nieren. Daarna worden ze via de urine geloosd. Veranderingen in de kleur, geur, hoeveelheid of samenstelling van de urine kunnen wijzen op een aandoening en zijn altijd reden om naar de huisarts gaan. Het is dus belangrijk om af en toe wat beter in de wc-pot te kijken. We bespreken zeven afwijkingen in je urine en wat ze over je gezondheid kunnen zeggen.
Afwijking 1: Veel plassen
Per dag plassen mensen van 14-60 jaar gemiddeld 700 tot 1700 ml. Bij een sterke afwijking naar boven of naar beneden is er waarschijnlijk sprake van een stoornis. Je spreekt van polyurie bij een urineproductie van meer dan 3000 ml per dag. Veel plassen kan veroorzaakt worden door:
Veel drinken.
Dit vermindert de productie van ADH, een hormoon dat ervoor zorgt dat je nieren minder water uitscheiden.
Diabetes insipidus. Dit is een aandoening waarbij je veel moet drinken en veel moet plassen. Diabetes insipidus wordt veroorzaakt door verminderde productie van ADH of ongevoeligheid van de nieren voor dat hormoon.
Suikerziekte (diabetes mellitus). Bij mensen met diabetes is het glucosegehalte in het bloed hoog. Hierdoor komt er glucose in de urine. Dit zorgt ervoor dat er ook meer water naar de urine gaat, wat leidt tot vaak en veel plassen. Veel mensen met diabetes geven aan “de hele dag wel te willen drinken”.
Het zeer overmatig drinken van cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola. Cafeïne bevordert de urineafscheiding (diurese).
Bij een blaasontsteking moet je vaker plassen, maar de hoeveelheid per dag is niet meer dan normaal. Hetzelfde kan zich voordoen bij een blaassteen of tumor.
Afwijking 2: Weinig plassen
Als je ineens een stuk minder moet plassen, 500 ml of minder per dag, dan kan dit wijzen op een onschuldig tot ernstig probleem. Bij weinig urinelozing is je plas sterk geconcentreerd en is je lichaam onvoldoende in staat de afvalstoffen te lozen. Weinig plassen kan veroorzaakt worden door:
Te weinig drinken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vergeetachtige of demente mensen die vergeten te drinken. Ook mensen die gewend zijn te weinig te drinken, raken snel uitgedroogd als ze bijvoorbeeld ziek zijn.
Extreem vochtverlies door braken, diarree of hevig zweten.
Het optreden van een shock.
Verminderde pompwerking van de hartspier.
Bepaalde nierziektes (bijvoorbeeld nierinsufficiëntie).
Bepaalde urinewegaandoeningen, zoals aangeboren afwijkingen aan de urinewegen of retentieblaas. Retentieblaas is een aandoening waarbij je niet uit kunt plassen, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat.
Bij een geheel afwezige urinelozing of een urinelozing van minder dan 100 ml per dag spreek je van anurie. Door de verminderde urineproductie hopen zich in het bloed afvalstoffen op. Vooral een teveel aan ureum kan schadelijk zijn. Bij een verhoogd ureumgehalte in het bloed spreek je van niervergiftiging.
Afwijking 3: Bloed in de urine
Wanneer je urine rood tot bruin is, kan dit duiden op bloed in de urine. De onderliggende oorzaak van bloed in urine kan strekken van een onschuldig tot gevaarlijk. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als het zich voordoet. De meest voorkomende oorzaken zijn:
Blaasontsteking. De urine is dan meestal troebel (niet helder) en soms zit er wat bloed in.
Nier- urineleider- of blaasstenen
Kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker en prostaatkanker
Nierbekkenontsteking
Goedaardige vergroting van de prostaat
Nierziekten en –
Normaal gesproken is je urine kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je hebt gedronken hoe donkerder geel je urine wordt. Andere kleuren zijn niet normaal. Hieronder staan verschillende kleuren en wat zij kunnen betekenen.
Afwijking 4: Bruine urine
Bruine of bruinrode urine kan, net als rode urine, ook betekenen dat er bloed in je urine zit. Bij verschillende leveraandoeningen kan je urine ook bruin kleuren. Dit komt door bilirubine (een geelbruine kleurstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen). Normaal gesproken wordt bilirubine opgenomen door de lever en via gal aan de darm afgegeven. Als de lever bijvoorbeeld ontstoken is, kan hij dit niet meer goed doen en hoopt bilirubine zich op in het bloed. De nier scheidt dit dan uit in de urine. Bilirubine kan ook op andere plekken in het lichaam ophopen, waardoor bijvoorbeeld je oogwit en huid ook geel worden. Dit heet geelzucht.
Donkerbruine, stinkende urine
Het is ook mogelijk dat je urine donkerbruin is en naar ontlasting stinkt. In zo’n geval is er sprake van een verbinding tussen je plasbuis en endeldarm (uretrorectale fistel) waardoor ontlasting in je urine kan komen en andersom. Deze verbinding is normaal niet aanwezig en is zeldzaam. Meestal is de oorzaak een verwonding of infectie van de plasbuis en de endeldarm. Mogelijk bijkomende verschijnselen zijn koorts, infectie van de urinewegen, diarree en bellen in de urine.
Afwijking 5: Rode urine
Rode urine kan betekenen dat er bloed in je urine zit. Ook kan rode urine het gevolg zijn van bepaalde medicijnen en van kleurstoffen in bijvoorbeeld voedsel.
Afwijking 6: Zwarte urine
Zwarte urine kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook melanoom kan de oorzaak zijn van zwarte urine.
Afwijking 7: Troebele of schuimende urine
Pus en/of zoutkristallen kunnen een troebele (niet heldere) urine veroorzaken. Een urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, kan pus in de urine veroorzaken. Afweercellen vechten tegen de infectie en gaan daarbij soms dood. Deze dode cellen vormen pus. Een blaasontsteking gaat vaak gepaard met pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen en buikpijn.
Bij schuimende of troebele urine kan er sprake zijn van verschillende nieraandoeningen, waaronder nefrotisch syndroom. Dit is een aandoening waarbij veel van de heel kleine filtereenheden van de nieren, de glomeruli, niet meer goed werken. Als gevolg daarvan kunnen de nieren hun gewone functie, het verwijderen van afvalstoffen en overtollig water uit het lichaam, niet meer goed uitoefenen. Bovendien lekken er dan bloedcellen en eiwitmoleculen, die gewoonlijk in het bloed blijven, via de glomeruli naar de urine. Deze eiwitten veroorzaken het schuim. Andere verschijnselen van deze aandoening zijn frequent urineren, opgezwollen oogleden, opgezwollen voeten en benen, kortademigheid en verlies van eetlust.
BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/veel-voorkomende-afwijkingen-in-de-urine/
Het kan nuttig zijn om hier ook meer aandacht aan te geven. Aan de kleur de geur van je urine kan vaak een achterliggende symptoom hebben.
Zeker en de belangrijkste om te controle is de ochtend urine.
Aum Shanthi