Eindelijk: deze hippe kledinglijn voorkomt modeblunders in de rolstoel

 Bron: Ad.nl
Jannie Kloppenburg: ‘De lange jassen die nu in zijn, vind ik supermooi, maar de stof hangt binnen no time tussen mijn wielen.’ © Andre Weima.

Veel rolstoelgebruikers kopen hun kleding een paar maten groter waar ze kampen met modeproblemen als ‘te veel stof aan de voorkant en een bouwvakkerslook aan de achterkant’. De Nederlandse Marije van der Windt vindt het tijd voor een hippe kledinglijn voor de zittende mens.

Jannie Kloppenburg: ‘De lange jassen die nu in zijn, vind ik supermooi, maar de stof hangt binnen no time tussen mijn wielen.’ © Andre Weima.

Krappe broekbanden, strakke blouses, rokjes met inkijk, overtollige stof in de lies en bij de knie. De Nederlandse Marije van der Windt, die in de gehandicaptenzorg werkt, hoorde de klachten steeds opnieuw.

Uit verhouding
“Als wij – ik noem het maar even de staande mens – gaan zitten, trekken we onze broek aan de achterkant op en het probleem is opgelost. Maar dat kunnen mensen in een rolstoel niet. Ze kopen grotere broeken om geen blote rug te hebben, maar deze reiken vervolgens tot hun oksels. De kleding is totaal uit verhouding.” Het bracht de vrouw uit Arnhem op een idee: rolstoelmode. Dat bestaat al wel, maar is volgens Van der Windt alleen gespitst op functionaliteit. “Makkelijk aan, uit en open. Onze kledinglijn wordt geen aangepaste mode, maar fashion.”

Eén van haar pasmodellen, Jannie Kloppenburg (34), kan niet wachten. Zij slaagt zelden in één keer in de winkel. Spijkerbroeken, bijvoorbeeld, koopt ze altijd een paar lengtematen groter. Doet ze dit niet, dan heeft ze ‘hoogwater’ in haar rolstoel. “Géén gezicht,” verzucht ze. De jonge moeder uit Overijssel, die haar linkerarm en -been niet meer kan bewegen, wil er modieus uitzien, niet gehandicapt. “De lange jassen die nu in zijn, vind ik supermooi, maar de stof hangt binnen no time tussen mijn wielen. Wijd uiteenlopende jurkjes kan ik om die reden ook niet aan. Ik kan niet als een pop blijven zitten om mijn kleding in het gareel te houden. Ik moet kunnen bewegen.”

Samen met ontwerpster Katja van Groningen ontwierp Van der Windt kledingstukken voor de zittende mens. Het duo gebruikte expres geen bestaande patronen maar tekende nieuwe met hulp van een 3D-bodyscan. Ze namen de maten op van tientallen rolstoelgebruikers, wat resulteerde in een compleet nieuwe matentabel.De probleemzones
“Als iemand zit, is de heup bijvoorbeeld veel breder. En hoe goed je rolstoel ook is afgesteld, de meeste mensen zitten toch een beetje gebogen. Dus zorgen we dat de blouses aan de voorkant korter zijn.” De doelgroep had ook andere wensen: meer ruimte bij de buik. Omdat rolstoelgebruikers hele dagen zitten, gebruiken ze hun buikspieren minder waardoor een broekrand snel knelt. De benen zijn vaak dunner, dus daar is minder stof nodig. Het textiel moet bovendien stevig zijn, want van al dat zitten slijt de stof snel.

In april gaat de winkel A Body Issue open in het modekwartier in Arnhem. Maar de online shop wordt het belangrijkst. “Mensen in een rolstoel zijn afhankelijk van regiovervoer. Die komen niet vanuit Groningen naar Arnhem. Dat is veel te prijzig.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2236912/2015/03/02/Eindelijk-deze-hippe-kledinglijn-voorkomt-modeblunders-in-de-rolstoel.dhtml

Ook in een rolstoel mag iemand er goed uitzien en kan men er ook aandacht aan geven om van het leven te genieten.
Het leven moet niet stil vallen omdat men niet is als iemand anders op het vlak van lichamelijke beweging.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM