Autistische jongen hangt zich op na phishing-mail ‘politie’

 
© thinkstock.

De 17-jarige Joseph Edwards uit het Engelse Windsor heeft zelfmoord gepleegd nadat hij een phishing-mail van de ‘politie’ had gekregen. In die mail stond dat hij werd onderzocht vanwege ‘ondeugdelijke plaatjes’ op zijn computer en ook werd hem gevraagd 100 pond te betalen. Omdat de jongen autistisch was, nam hij de mail vermoedelijk serieus.

Vanwege zijn ontwikkelingsstoornis zou Joseph niet goed het onderscheid tussen nep en echt hebben kunnen maken. Hij zou zich na de mail van de oplichters grote zorgen hebben gemaakt, zo erg dat hij besloot een einde aan zijn leven te maken en zich op te hangen. Dat vertelde patholoog Michael Burgess vandaag tijdens een zitting over de zaak.

Volgens de politie is het bijna onmogelijk om de originele afzender van de e-mail te achterhalen, vermoedelijk komt deze uit een ander land, schrijft de Daily Mail. Josephs moeder, Jacqueline, vond haar zoon. Zij zet zich sinds zijn dood in om kinderen meer alert te maken op oplichting via het internet.

Schreeuwend de straat op
In tranen vertelde Jacqueline dat haar zoon een ‘vrolijke jongen’ was. “Hij was vaak blij en hij had net nieuwe vrienden gemaakt en vermaakte zich,” vertelde zij. “Voor zo ver ik weet, maakte hij zich nergens druk om.”

“Hij had autisme. Ik weet niet of hij echt begreep wat de gevolgen zouden zijn van wat hij heeft gedaan. Hij zou nooit iets doen om mij of zijn zus pijn te doen, niet opzettelijk.”

Jacqueline vertelt ook hoe zij haar zoon vond in huis en hoe ze schreeuwend de straat op rende. Een buurman snelde haar te hulp en belde de hulpdiensten. De politie nam de laptop van Joseph, en een briefje dat hij achterliet, mee.

Te serieus
Volgens de onderzoekers blijkt uit zijn computergegevens dat Joseph werd opgelicht. De politie omschrijft dat het ging ‘om een slechte poging tot chantage’, maar dat, vanwege zijn autisme, Joseph het heel serieus nam.

Voor sommige mensen met een dergelijke stoornis is het moeilijk om sarcasme of leugens te herkennen en sommigen nemen alles bijvoorbeeld letterlijk. Volgens Jacqueline zou Joseph haar en zijn zus geen stress willen bezorgen en daarom lichtte hij hen niet in over de zogenaamde mail van de politie.

“Het internet is geweldig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Ik zie het als mijn taak dat ouders hun kinderen, vooral autistische kinderen, bewust maken van dit soort oplichting, omdat zij het niet zullen begrijpen.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via 1813 of op de website zelfmoord1813.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2191394/2015/01/22/Autistische-jongen-hangt-zich-op-na-phishing-mail-politie.dhtml

Jonge mensen en zelfs oudere die niet altijd alles goed kunnen begrijpen en plaatsen omdat de prikkels te hevig zijn, krijg je van deze situaties. Het is erg tot zelfs zeer erg dat ze een jonge op zo een manier een stop op zijn leven met zetten of heeft gezet. Dan zie je toch maar weer hoe media soms tot zware problemen kan leiden.
Het is goed dat hier ook nog maar eens de zelfmoordlijn bijstaat. Maar ik zie hier eigenlijk geen zelfmoord in. Natuurlijk door de mail heeft de persoon een einde aan zijn leven gemaakt. Maar dit is iets helemaal anders dan mensen die rondlopen met zelfmoord neigingen.

Mensen maak altijd je kinderen duidelijk dat bepaalde instanties en overheden nooit een persoonlijke mail sturen. Dat ze nooit erop in moeten gaan, en het zeker aan hun ouders vertellen. Zodat deze mensen dan het nodige kunnen doen en ondernemen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM