Menstruatie tijdens de match: een van de laatste taboes in de sportwereld
Tennis Toen de Britse tennisster Heather Watson dinsdag uit de Australian Open werd gespeeld, stak ze haar slechte prestatie op “girl things”. Volgens de Britse tennisveterane Annabel Croft doorbrak Watson met haar verklaring een van de laatste taboes in de sport.
“Ik was stomverbaasd”, zei de voormalige Britse toptennisster Annabel Croft. “Niemand praat daar ooit over.” Croft is daarom heel blij dat Watson dat wel deed. “Het was ook heel lief, hoe ze het zei. Je bent heel emotioneel in die periode, en een tennismatch vergroot dat nog.” Volgens Croft is het begrijpelijk dat Watson ondermaats speelde. “Je hebt last van vreselijke duizeligheid, uitputting, je bent emotioneel. Het is heel ongelukkig voor haar dat ze er net tijdens zo’n belangrijke match last van had. Je speelt dan inderdaad niet je beste tennis.”
Voormalig hoogspringster Tia Hellebaut beaamt dat. “Ik kan met een gerust gemoed stellen dat menig vrouw al een wedstrijd verloren heeft om die reden”, zei ze gisteren in ‘De Bende van Annemie’ op Radio 1. Ex-tennisster Sabine Appelmans herinnert zich momenten waarop ze gewoon niet kon tennissen. “Ik moest dan gewoon op mijn bed gaan liggen omdat ik te veel pijn had, maar dat is wel verbeterd toen ik de pil ben gaan gebruiken.”
Volgens oud-tennisster Dominique Monami is er nog een bijkomend voordeel aan contraceptie: je kunt dan je menstruatie uitstellen. “Bij grote evenementen bleef ik de pil doornemen, omdat ik wist dat het voor mij nefast zou zijn als ik juist op dat moment mijn menstruatie zou hebben.”
Veel sportvrouwen willen echter niet aan de pil, omdat ze fel reageren op de hormonen, stelt Hellebaut. “Een sporter is heel sensitief.”
Mannelijke coaches
Toen Croft zelf nog aan de top speelde, werd er met geen woord gerept over menstruatie. “Het was een van die dingen die verzwegen werden. Ik herinner me nog dat ik me op het tenniscourt duizelig, gedesoriënteerd en huilerig voelde, om nadien in de kleedkamer te ontdekken dat mijn regels begonnen waren. Toen wist ik meteen waarom ik me zo voelde.”
Een van de redenen waarom menstruatieklachten nog steeds een taboe zijn in de sportwereld is het grote aantal mannelijke coaches, stelt Appelmans. “Het is toch niet iets waarmee je snel naar je coach stapt.” Ook erover praten met vriendinnen in het circuit is niet altijd een optie. “Er zijn geen echte vriendinnen, en je gaat zeker niet tegen een concurrente zeggen dat je daar last van hebt.”
Volgens Monami is het sowieso geen onderwerp waar mensen graag over praten. “Je gaat daar op je werk toch ook niet over beginnen”, zegt ze.
Minuscule witte rokjes
En het zijn niet alleen de emoties en hormonen die een rol spelen. Ook het feit dat tennissters meestal in minuscule, vaak witte, rokjes spelen heeft een effect. Croft was als tiener zo bang dat ze zou beginnen lekken, dat ze speciale onderbroeken, “net een douchekapje”, droeg wanneer ze in die periode van de maand het veld op moest. Die angst leidde er overigens toe dat Croft later haar eigen lijn van ‘lekvrij’ ondergoed op de markt bracht.
Ook Appelmans had in haar jeugd een panische angst voor lekken. “Ik herinner me nog een aantal wedstrijden in de jeugd waarbij ik op de stoel ging zitten en in het geniep ging kijken of alles daar nog oké was. Het meest verschrikkelijke lijkt je dat je daar in je witte rokje staat en dat er dan iets te zien zou zijn. Dat is een vreselijk idee. Dan kan je je niet meer focussen op de wedstrijd.”
Volgens Tia Hellebaut valt er helaas niet veel aan te doen. “Ik denk dat we daar als vrouw mee zullen moeten leren leven.”
Respect om zo eerlijk ervoor uit te komen. Want ja vrouwen en sport of die iets anders doen krijgen toch maandelijks met iets af te rekenen. Daar het lichaam ook heel wat energie voor vraagt. Vind het echt prachtig van deze die hier nu open voor uitkomen. Dat het soms niet leuk is als men sport of iets anders doet en de tijd van de rode vlag komt er aan.
Ja je kan dat manipuleren je kan de pil doornemen je kan nog andere dingen gaan doen. Maar ben je dan lichamelijk gezond bezig. Als dat eens een keer is dan kan het nog, meerdere keren kan voor je eigen lichaam een probleem geven.
En kan best begrijpen dat in die dagen de prestatie veel minder ligt dan op andere dagen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
’70 procent van Nederlandse vrouwen sport liever niet tijdens menstruatie’
Sporten tijdens je menstruatie is niet altijd een pretje. Soms wil je gewoon helemaal niet sporten, of ga je met een onzeker gevoel naar de sportschool. Veel vrouwen vinden het vervelend en ongemakkelijk, zelfs op het punt dat het schaamte wordt. Dat blijkt uit een onderzoek.
Ongemakkelijkheid tijdens menstruatie bij sporten
Angst voor doorlekken
Zit je liever thuis met een bak ijs op de bank, dan in de sportschool tijdens je ongesteldheid? Je bent niet de enige. Uit het onderzoek van Adidas blijkt dat 7 op de 10 vrouwen bijna geen motivatie of zin heeft voor een bezoekje aan de sportschool tijdens hun ongesteldheid. En dit komt door een gevoel van ongemak. Het is schaamte die vrouwen ervaren: 53 procent is namelijk bang om door te lekken. Met die angst kun je natuurlijk niet relaxt sporten, dus blijf je liever thuis.
Daarom ontwikkelde het sportmerk een period proof sportlegging: Techfit Period Proof Tight. De legging heeft meerdere lagen met vochtafvoerende, absorberende pads die – samen met een tampon of maandverband – extra bescherming bieden op het moment dat je doorlekt.
Wat je wel en niet moet doen
Gebruik een tampon. Het is verstandig om tijdens het sporten tampons te gebruiken. In tegenstelling tot maandverband, zie je een tampon niet in je sportbroek zitten en voel je je een stuk vrijer in je bewegingen. Wil je toch geen gebruik maken van tampons? Dan kun je overwegen om speciaal menstruatie ondergoed te dragen.
Draag zwarte sportkleding. Om zeker van je zaak te zijn, kun je het beste zwarte sportkleding dragen. Mocht je toch doorlekken, valt het in het zwart minder op.
Vermijd yoga. Sommige posities kunnen ervoor zorgen dat de druk op je baarmoeder wordt vergroot, ouch. Die (extra) buikpijn wil je er niet bij hebben. Je kunt beter hardlopen of dansen.
Gebruik een zwarte handdoek. Hoe donkerder hoe beter. Ook bij een zwarte handdoek valt het minder op als je doorlekt.
Wandelen. Je kunt nog altijd een lange wandeling maken, zo krijg je nog steeds beweging, maar hoef je niet zo intensief te sporten.
BRON: https://www.ze.nl/artikel/250181-ongemakkelijkheid-sporten-menstruatie
Men kan zeker sporten tijdens de menstruatie. Het is juist voor jezelf uitmaken hoe comfortabel jezelf voelt.
Er bestaat ook een angst om een andere geur te verspreiden. Net zoals doorlekken een angst is.
Aum Shanthi
Juist tijdens je menstruatie is sporten goed
Wanneer de rode vlag uithangt wil je eigenlijk maar één ding: languit op de bank je favoriete serie kijken met een pak koeken, chocolade of een bak ijs. Misschien wel alle drie, want jij mag nu alles toch? Dat klopt dat mag je, maar wil je je beter voelen dan kun je toch beter die sportschoenen aantrekken.
Je denkt het tegenovergestelde, maar sporten kan menstruatieklachten laten afnemen. Je buikkrampen kunnen verminderen omdat sporten je bloedsomloop stimuleert. Doordat er meer bloed naar je baarmoeder gaat, kan dit de krampen veroorzaakt door het samentrekken van je baarmoeder tegengaan. Bovendien komen er endorfines vrij tijdens het sporten die een gelukkig gevoel stimuleren.
Wanneer je menstrueert, houd je meer vocht vast waardoor je een opgeblazen gevoel hebt. Wanneer je tijdens het sporten zweet, verlies je vocht waardoor je een minder opgeblazen gevoel krijgt.
Wil je niet te heftig sporten, dan kun je ook voor ontspannen yogaoefeningen kiezen. Rekken en strekken is juist als je menstrueert goed. Deze yoga bestaat uit rek-en strekoefeningen die helpen de krampen te verminderen.
BRON: https://www.msn.com/nl-be/lifestyle/nieuws/juist-tijdens-je-menstruatie-is-sporten-goed/ar-AAOLA9n?li=AAdeqpu
Als je niet al teveel ongemakken kent tijdens je menstruatie dan kan je perfect aan sport doen.
Weet wel dat je goede voorzorgen neemt. En dat doorlekken niet kan gebeuren.
Aum Shanthi