Menstruatie tijdens de match: een van de laatste taboes in de sportwereld

Heather Watston tijdens de match die ze verloor van Tsvetana Pironkova op de Australian Open. © reuters.

Tennis Toen de Britse tennisster Heather Watson dinsdag uit de Australian Open werd gespeeld, stak ze haar slechte prestatie op “girl things”. Volgens de Britse tennisveterane Annabel Croft doorbrak Watson met haar verklaring een van de laatste taboes in de sport.

Ik kan met een gerust gemoed stellen dat menig vrouw al een wedstrijd verloren heeft om die reden

Tia Hellebaut

“Ik was stomverbaasd”, zei de voormalige Britse toptennisster Annabel Croft. “Niemand praat daar ooit over.” Croft is daarom heel blij dat Watson dat wel deed. “Het was ook heel lief, hoe ze het zei. Je bent heel emotioneel in die periode, en een tennismatch vergroot dat nog.” Volgens Croft is het begrijpelijk dat Watson ondermaats speelde. “Je hebt last van vreselijke duizeligheid, uitputting, je bent emotioneel. Het is heel ongelukkig voor haar dat ze er net tijdens zo’n belangrijke match last van had. Je speelt dan inderdaad niet je beste tennis.”

Voormalig hoogspringster Tia Hellebaut beaamt dat. “Ik kan met een gerust gemoed stellen dat menig vrouw al een wedstrijd verloren heeft om die reden”, zei ze gisteren in ‘De Bende van Annemie’ op Radio 1. Ex-tennisster Sabine Appelmans herinnert zich momenten waarop ze gewoon niet kon tennissen. “Ik moest dan gewoon op mijn bed gaan liggen omdat ik te veel pijn had, maar dat is wel verbeterd toen ik de pil ben gaan gebruiken.”

Volgens oud-tennisster Dominique Monami is er nog een bijkomend voordeel aan contraceptie: je kunt dan je menstruatie uitstellen. “Bij grote evenementen bleef ik de pil doornemen, omdat ik wist dat het voor mij nefast zou zijn als ik juist op dat moment mijn menstruatie zou hebben.”

Veel sportvrouwen willen echter niet aan de pil, omdat ze fel reageren op de hormonen, stelt Hellebaut. “Een sporter is heel sensitief.”

Mannelijke coaches

Toen Croft zelf nog aan de top speelde, werd er met geen woord gerept over menstruatie. “Het was een van die dingen die verzwegen werden. Ik herinner me nog dat ik me op het tenniscourt duizelig, gedesoriënteerd en huilerig voelde, om nadien in de kleedkamer te ontdekken dat mijn regels begonnen waren. Toen wist ik meteen waarom ik me zo voelde.”

Een van de redenen waarom menstruatieklachten nog steeds een taboe zijn in de sportwereld is het grote aantal mannelijke coaches, stelt Appelmans. “Het is toch niet iets waarmee je snel naar je coach stapt.” Ook erover praten met vriendinnen in het circuit is niet altijd een optie. “Er zijn geen echte vriendinnen, en je gaat zeker niet tegen een concurrente zeggen dat je daar last van hebt.”

Volgens Monami is het sowieso geen onderwerp waar mensen graag over praten. “Je gaat daar op je werk toch ook niet over beginnen”, zegt ze.

Minuscule witte rokjes

En het zijn niet alleen de emoties en hormonen die een rol spelen. Ook het feit dat tennissters meestal in minuscule, vaak witte, rokjes spelen heeft een effect. Croft was als tiener zo bang dat ze zou beginnen lekken, dat ze speciale onderbroeken, “net een douchekapje”, droeg wanneer ze in die periode van de maand het veld op moest. Die angst leidde er overigens toe dat Croft later haar eigen lijn van ‘lekvrij’ ondergoed op de markt bracht.

Ook Appelmans had in haar jeugd een panische angst voor lekken. “Ik herinner me nog een aantal wedstrijden in de jeugd waarbij ik op de stoel ging zitten en in het geniep ging kijken of alles daar nog oké was. Het meest verschrikkelijke lijkt je dat je daar in je witte rokje staat en dat er dan iets te zien zou zijn. Dat is een vreselijk idee. Dan kan je je niet meer focussen op de wedstrijd.”

Volgens Tia Hellebaut valt er helaas niet veel aan te doen. “Ik denk dat we daar als vrouw mee zullen moeten leren leven.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2190785/2015/01/22/Menstruatie-tijdens-de-match-een-van-de-laatste-taboes-in-de-sportwereld.dhtml

Respect om zo eerlijk ervoor uit te komen. Want ja vrouwen en sport of die iets anders doen krijgen toch maandelijks met iets af te rekenen. Daar het lichaam ook heel wat energie voor vraagt. Vind het echt prachtig van deze die hier nu open voor uitkomen. Dat het soms niet leuk is als men sport of iets anders doet en de tijd van de rode vlag komt er aan.
Ja je kan dat manipuleren je kan de pil doornemen je kan nog andere dingen gaan doen. Maar ben je dan lichamelijk gezond bezig. Als dat eens een keer is dan kan het nog, meerdere keren kan voor je eigen lichaam een probleem geven.
En kan best begrijpen dat in die dagen de prestatie veel minder ligt dan op andere dagen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM