Last van een winterdip?

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: de winterdip. Zomer is een vage herinnering en buiten is het donker als je ‘s morgens opstaat. Niet voor niets wordt de maandag van de laatste volle week van januari blauwe maandag (deprimaandag) genoemd. Het is de dag waarop, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall die de term bedacht, de meeste mensen zich gedeprimeerd voelen. Vooral omdat de zomer nog lang duurt en van de meeste goede voornemens weinig terecht zou zijn gekomen.

De kleur blauw

Het is opvallend dat we de kleur blauw associëren met depressie, vermoeidheid en winter. Het is namelijk ook de kleur van de hemel en het water waarin veel kan worden ontdekt. Blauw is koel en kent een rustgevende werking. Deze rust kunnen we gebruiken om naar binnen te kijken, te mediteren of onszelf spiritueel te ontwikkelen.

Periode van bezinning 

De winter is de periode waarin we de gelegenheid krijgen te luisteren naar onze innerlijke stem. Als we deze uitdaging aangaan kunnen we onszelf voorbereiden op de lente waarin alles in de natuur opnieuw uit zijn schulp komt en gaat groeien en bloeien. Als we het koele meer van onze ziel zijn ingedoken, komen we opgefrist weer boven, klaar voor de lente en de zomer. De tijd van warmte, ideeën, creativiteit en actie.

Lichttherapie

Als je echt genoeg hebt van de winter kun je altijd nog een vakantie boeken naar de zon. Of je verdiepen in lichttherapie. Hierbij wordt je blootgesteld aan intensief licht dat het zonlicht nabootst. Veel mensen zijn hierbij gebaat (het helpt bijvoorbeeld ook tegen slaapproblemen). Tijdens de behandeling is het nodig de ogen open te houden zodat het licht goed kan worden opgenomen door het lichaam. Elke dag een half uur voor de lichtbak maakt al veel verschil.

Tips om de winter door te komen

Neem in de winter in ieder geval genoeg tijd voor jezelf en verwen jezelf regelmatig met een warm bad of een massage. Probeer zoveel mogelijk toch naar buiten te gaan om te bewegen in de buitenlucht, ieder seizoen kent zijn schoonheid. Bedenk dat de zomer altijd weer terugkomt.

copyright Gerald Gabernig

 

 

 

 

 

 

 

BRON: http://spiritualiteit.blog.nl/algemeen/2015/01/19/last-van-een-winterdip

Dagen zijn korter het is heel snel donker en de mensen komen niet buiten of bijna niet buiten. Al kan het laten al heel wat goed maken aan een winterdip. Ook kleur kan helpen om even het probleem minder gevoelig te laten overkomen. In een winterdip zit je eigenlijk heel snel in. Maar is niet zo erg als je er niet in blijft hangen zodat al je energie verloren gaat.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM