Uitstrijkje binnenkort vervangen?

© Thinkstock.

Er bestaat een duidelijk verband tussen baarmoederhalskanker en de aanwezigheid van een lokale infectie met het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel wordt overgedragen. Een screening met de HPV-test, die het virus opspoort, beschermt vrouwen ouder dan 30 jaar beter tegen baarmoederhalskanker dan het klassieke uitstrijkje, en dit aan een lagere kostprijs. Dat heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vastgesteld, samen met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en het Kankerregister.

Dankzij het nieuw soort uitstrijkje moeten vrouwen zich voortaan niet om de drie, maar om de vijf jaar laten testen op baarmoederhalskanker. Een test die perfect bij de huisarts kan of op termijn met een doe-het-zelfkit.

Het KCE beveelt aan om de Pap-test (het uitstrijkje) te vervangen door een HPV-test. Daarbij moet het huidige beleid om te screenen tussen 25 en 64 jaar worden voortgezet. Hierdoor kunnen op 100.000 geteste vrouwen 240 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 96 overlijdens vermeden worden. Omdat het risico op het ontwikkelen van een invasieve kanker na een normaal HPV-testresultaat veel lager ligt dan na een normale Pap-test, kan de tijdsduur tussen twee HPV-testen perfect veilig worden verlengd tot 5 jaar.

Dankzij de HPV-test kan over een levensduur van 100.000 vrouwen bijna 15 miljoen euro worden bespaard, doordat er minder vaak moet worden gescreend en er minder kankers moeten worden behandeld. Daarnaast is ook de prijs van de HPV-test belangrijk. Een openbare aanbesteding zou daarom moeten worden overwogen, om de huidige prijzen te doen dalen en om testen van goede kwaliteit te garanderen.

Voor vrouwen jonger dan 30 jaar is de HPV-test echter niet effectiever dan de Pap-test. Bovendien komen HPV-infecties bij hen zeer vaak voor, en meestal zijn ze van voorbijgaande aard. Gevolg is dat veel van deze vrouwen onnodig zouden worden verontrust en behandeld.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/74/Baarmoederhalskanker/article/detail/2186728/2015/01/19/Uitstrijkje-binnenkort-vervangen-.dhtml

Een goede controle is toch van belang om er snel bij te zijn.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM