Man of vrouw van kankerpatiënt: ‘En hoe gaat het nou met jou?’

PartnerIllWie met kanker wordt geconfronteerd, weet zich in de meeste gevallen omringd door liefde en zorg.

Naasten, familie en vrienden leven intens met de patiënt mee. Voor de partner van de patiënt is een speciale rol weggelegd in het ziekteproces.

Hij of zij wordt geacht steun en toeverlaat te zijn van degene die door het noodlot is getroffen.

Zijn er kinderen, dan moet 1 ouder vaak de taken van 2 vervullen.

Tijdens de behandeling is de partner belast met een aanzienlijk deel van de huishouding. Soms gaat intussen het werk gewoon door…. Toch gebeurt het maar hoogst zelden dat iemand aan hem of haar vraagt: ‘En hoe gaat het nu met jóu….?’

Fred Stamkot (1947) is partner van een patiënt met non-Hodgkinlymfoom en vrijwilliger bij de LVN (LymfklierkankerVereniging Nederland).

Volgende week houdt hij in inloophuis De Blauwe Anemoon te Gorinchem een workshop waarmee hij zijn toehoorders deelgenoot maakt van de veelheid aan uiteenlopende emoties die de partner van een kankerpatiënt kunnen overrompelen: boosheid en angst, trots en twijfel, verdriet en vreugde.

Voor partners, maar ook voor naasten – zoals vader, moeder, broer, zus, zoon, dochter enz. – die hun emoties en ervaringen willen delen.

BRON: http://relatie.blog.nl/partnerschap/2015/01/12/man-vrouw-van-ernstig-zieke-en-hoe-gaat-het-nou-met-jou

Hoe moet het verder soms een vraag die niet altijd snel beantwoord kan worden. Men leeft in angst je wilt het zo goed mogelijk doen voor je partner, en je partner die probeert ook het nodige te begrijpen. Maar voor de patiënt is het ook zwaar deze moet zoveel uit handen geven. Dat ook voor deze heel moeilijk is. En dan de partner die er meer taken bij krijgt dan normaal. En die dan ook op een moment op de tippen kan gaan lopen, want ook deze moet heel wat verwerken.
Soms is het gewoon belangrijk dat beide partners met lotgenoten kunnen praten en zo een strategie voor heen zelf neerzetten.

En dat is soms erg, aan de patiënt wordt de nodige zorg toegediend maar aan de partner wordt bijna nooit gevraagd hoe is het met jou en hoe zie jij het verder.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM