Goede voornemens? Met deze trucjes haal je ze wél

© Thinkstock.

Gisteren begonnen heel wat mensen vol goede moed aan hun voornemens voor 2015. Tegen eind januari zal het merendeel van hen echter al afgehaakt hebben. Wil jij absoluut niet bij deze groep horen, maar je doelen wél waarmaken? Deze psychologische trucjes helpen je op weg:

© Thinkstock

Gezonder eten, meer gaan sporten, minder alcohol drinken… Het klinkt allemaal zo simpel op 1 januari, maar de volgende 364 dagen zijn een stuk moeilijker. Gelukkig bestaan er een aantal psychologische strategieën die je helpen volhouden.

Heb geen plan b
Wie een doel vooropstelt, houdt beter geen alternatief plan b in zijn achterhoofd voor het geval dat je het doel niet haalt. Volgens een recente studie die gepubliceerd werd in Time Magazine zal de kans dat je oorspronkelijke doel niet haalt alleen maar groter worden. Het bestaan van het alternatief geeft je het gevoel dat falen zeer aanvaardbaar is, en je voelt je minder gemotiveerd en ambitieus. Geef jezelf geen uitweg en houd je ogen op de grote prijs.

Verdeel je voornemens in stukjes
‘Dit jaar 12 kilo afvallen’ klinkt nogal overweldigend. ‘Iedere maand een kilootje’ geeft daarentegen meteen minder druk. Verdeel je doelen in stukjes, en stel die visueel voor, bijvoorbeeld door ze op te schrijven. Je zal stukken langer volhouden wanneer je regelmatig een stukje kan afvinken, in plaats van te wachten tot eind december.

Slaap voldoende
Dit zou een goed voornemen op zichzelf kunnen zijn, maar het helpt ook om je andere doelen waar te maken. Een gebrek aan slaap haalt immers je wilskracht onderuit. Onderzoek heeft uitgewezen dat 60 procent van de mensen die zich uitgeslapen voelen hun vooropgestelde doelen halen. Wie zich daarentegen moe voelt, heeft maar een kans van vier op tien om zich aan zijn voornemens te houden.

Koppel het nuttige aan het aangename
Volgens psychologen zijn mensen meer bezig met hun doelen als ze intussen ook leuke dingen kunnen doen. In een recente studie kregen twee groepen studenten een iPod met spannende boeken. De ene groep mocht ze heel de dag door lezen, de andere enkel in de fitness. Deze laatste groep bleek achteraf veel meer te sporten. Kijk die foute reality tv dus bijvoorbeeld terwijl je een gezonde maaltijd bereidt, of terwijl je op de loopband staat. Je doelen halen wordt meteen een stuk aangenamer!

Zeg niet ‘niet’
Dit klinkt als een belachelijk trucje, maar het heeft zijn nut al bewezen. Wie zijn doelen in negatieve termen verpakt, maakt het zichzelf een stuk moeilijker. “Zinnetjes als ‘eet niet te veel’ en ‘geef geen geld uit’ hebben een omgekeerd effect. Dat is zoals zeggen ‘denk niet aan olifanten’, en dan kan je natuurlijk aan niets anders meer denken”, aldus psycholoog Kim Stephenson. Ga liever voor formuleringen als ‘eet de gezonde dingen’ of ‘let op je uitgaven’.

Verhoog de inzet
Een voornemen waarmaken wordt vaker realiteit wanneer je er iets tegenover stelt. Mensen blijken vooral gemotiveerd als ze dreigen geld te verliezen. Deze websitespeelt daarop in, en helpt je op een ludieke manier je doelen te halen.

(Door: Tine Kintaert)

© Thinkstock
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2168998/2015/01/02/Goede-voornemens-Met-deze-trucjes-haal-je-ze-wel.dhtml
Een dag op het jaar hebben mensen goede en prachtige voornemens. Zijn die haalbaar voor 90% niet. Omdat ze er niet ten volle achterstaan. Het is een moment opname en dat maakt dat die voornemens al snel in het water vallen. Een voornemen nemen daar moet je achterstaan moet je over denken aanvoelen en dan ondernemen. Want ja mensen je moet weer een stukje vertrouwde loslaten en dat nieuwe in je leven laten komen. En daar hebben juist mensen het moeilijk mee. 
Ik zelf zal nooit op een dag een voornemen nemen, wel heb ik ook voornemens maar daar leef ik naar toe en op het moment dat het lukt zal de voornemen naar voren komen en haalbaar zijn.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM