Jonge vrouwen hebben massaal een slaapprobleem

Schermafbeelding 2014-12-29 om 20.16.35Bijna de helft van de jonge vrouwen onder de 21 heeft een slaapstoornis, zo constateert slaaponderzoeker Gerard Kerkhof op grond van nieuw onderzoek. Mensen hebben een slaapstoornis al ze langer dan drie maanden last hebben van slecht slapen in combinatie met slaperigheid, vermoeidheid, humeurigheid en slecht presteren overdag. Volgens psycho-fysioloog Kerkhof, verbonden aan het slaapstoornissencentrum van het Medisch Centrum Haaglanden, dreigt het slaapprobleem een epidemie te worden. Ik ben wel benieuwd waar zulke jonge vrouwen van wakker liggen!Kerkhof heeft eind 2012 het eerste representatieve onderzoek naar het slaapgedrag van de Nederlanders uitgevoerd. De nog ongepubliceerde uitkomsten geven een verontrustend beeld. Dertig procent van de Nederlanders slaapt per etmaal 6 uur of minder, terwijl 6 uur slaap algemeen wordt beschouwd als een kritische grens. Bijna iedereen die minder slaapt, heeft een probleem.
In alle leeftijdscategorieën slapen Nederlanders gemiddeld minstens een uur minder dan aanbevolen. Vooral jonge mannen en jonge vrouwen komen slaap tekort. Vrouwen van 18 tot 20 jaar slapen 7,7 uur, en mannen 7,1 uur, terwijl voor hen gemiddeld 9 uur slaap gewenst is. Mannen tussen 40 en 50 jaar slapen het minst (gemiddeld 6,5 uur), maar zij hebben ook minder slaap nodig – voor hen is 7,5 à 8,5 uur optimaal.

Jonge vrouwen lijden het meest onder slaapgebrek. Van vrouwen tot 21 jaar heeft bijna de helft een slaapstoornis. Bij jonge mannen is dat ‘slechts’ 36 procent, hoewel zij minder slapen. Volgens Kerkhof is de meest waarschijnlijke verklaring voor dit verschil dat vooral jonge vrouwen te lijden hebben onder de hormonale ontwikkelingen die kenmerkend zijn voor hun leeftijdsfase. “Bekend is dat zij daardoor ook het hoogst scoren op vermoeidheid overdag.”
Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van de werklozen een slaapstoornis heeft. Van de mensen die in dagdienst werken, is dat iets minder dan een kwart. Mensen in ploegendienst zitten daar tussenin: van hen lijdt 39 procent in meer of mindere mate aan een slaapstoornis.

BRON: http://vrouw.blog.nl/gezondheid/2014/12/29/jonge-vrouwen-hebben-massaal-een-slaapprobleem

Zowel jonge vrouwen als mannen leiden aan slaapgebrek. Omdat ze met andere dingen tot laat in de avond en nacht bezig zijn. En in eerste instantie is dat hun gsm of ipad of laptop. Daar ze in het bed nog geen afscheid van kunnen nemen. Zo maken ze het voor hen zelf moeilijk om in te slapen en creëren ze een slaapprobleem. Ook bij jongeren die hard studeren kunnen de studies in de weg staan voor een goede nachtrust. 
Daarom zou het verstandig zijn om jongeren hier toch op aan te sporen en een goede nachtrust te nemen. Het geeft aan het lichaam ook zo zijn positieve kanten. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM