“4 op de 10 kankers kunnen vermeden worden door gezondere levensstijl”

Meer dan 300.000 kankers in het Verenigd Koninkrijk werden toegeschreven aan het roken. © thinkstock.

GEZONDHEID Meer dan 40 procent van de kankers kan vermeden worden door een gezondere levensstijl. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Cancer Research UK, een Britse non-profitorganisatie die fondsen inzamelt voor kankeronderzoek. De grootste risicofactor is roken, maar ook een ongezond voedingspatroon speelt een belangrijke rol.

Onderzoekers van Cancer Research UK bestudeerden in dit geval uiteraard de Britse statistieken, maar benadrukken dat de situatie in de rest van de wereld vergelijkbaar is. “Diverse onderzoeken overal ter wereld wijzen allemaal op dezelfde belangrijke risicofactoren”, zegt professor statistiek Max Parkin van de Queen Mary University in Londen aan de BBC. “Er bestaat nog weinig twijfel dat bepaalde levenskeuzes een grote impact hebben op het risico op kanker.”

Een gezonde levensstijl is geen garantie voor een kankervrij leven, maar keert de kansen wel in ons voordeel

Cancer Research UK

In het Verenigd Koninkrijk alleen hadden van 2007 tot 2011 600.000 kankers – dat is meer dan 40 procent – vermeden kunnen worden indien mensen gezonder leefden, zeggen de onderzoekers. Meer dan de helft van die gevallen werd toegeschreven aan roken. Roken staat dan ook met stip op 1 in de lijst met risicofactoren.

Daarna volgen een ongezond dieet (145.000 gevallen), obesitas (88.000) en overmatige alcoholconsumptie (62.000). Andere risicofactoren zijn onbeschermd zonnen en te weinig sporten.

De organisatie vraagt de mensen bij het maken van hun goede voornemens voor het nieuwe jaar te denken aan hun gezondheid. “Taart en wijn moeten niet gebannen worden”, klinkt het. “Tijdens de feestdagen moet iedereen kunnen genieten van een extraatje, maar het is de ideale gelegenheid om het nieuwe jaar te starten met gezonde gewoonten. Een gezonde levensstijl is geen garantie voor een kankervrij leven, maar keert de kansen wel in ons voordeel.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2163524/2014/12/26/4-op-de-10-kankers-kunnen-vermeden-worden-door-gezondere-levensstijl.dhtml

Onze levensstijl is zeker heel wat veranderd tegenover jaren terug. Ook het eten hoe wij dat tot ons nemen. Alles moet maar snel gaan en ook aan voeding geven we niet meer de aandacht zoals toen. Vroeger hadden we ook minder stress of dat denken we, maar nu leven heel wat mensen met stress. Omdat het allemaal draait rond werk rond geld maar al de andere rest telt niet meer. Tijd vrij maken voor hen zelf is er nauwelijks nog bij. Dan maakt het ook nog eens het ongezond eten dat erbij komt. Geen tijd snel een frietje halen of iets opwarmen in de over om maar snel terug aan dat verder doen wat moet. Doordat je lichaam onder stress blijft staan ga je heel je immuunsysteem uit elkaar gooien en ben je voor heel wat vatbaar. En hebben ze dan wat tijd voor zichzelf gaan ze zich nog opstapelen met allerlei dingen die gedaan moeten worden. 
Men hoort nog weinig mensen spreken over het spelen met hun kinderen, of een wandeling maken met hen of zelfs alleen. Omdat ze het niet kunnen opbrengen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM