ANTIDEPRESSIVA EEN VLOEK OF EEN ZEGEN?

Antidepressiva: een vloek of een zegen?

Antidepressiva: een vloek of zegen?De één zweert bij antidepressiva, de ander wil er niets (meer) mee te maken hebben. Feit is dat het gebruik in Nederland maar blijft toenemen. Op dit moment zijn er ongeveer 1 miljoen Nederlanders die zulke pillen slikken. Naar verwachting stijgt dit aantal ieder jaar met 6%.

Reden voor Fonds Psychische Gezondheid om het antidepressivagebruik eens nader onder de loep te nemen. Het middel wordt voorgeschreven voor het behandelen van verschillende psychische aandoeningen waaronder depressie, angststoornissen en eetproblemen. Fonds Psychische Gezondheid vroeg een aantal mensen naar hun mening over de noodzaak van antidepressiva. Is de mensheid beter af zonder medicijnen of zijn antidepressiva een absolute noodzaak om normaal te kunnen functioneren? De meningen hierover bleken sterk uiteenlopend. Waar de een het gebruik maatschappelijk geaccepteerd vindt en geen gevaren ziet, denkt de andere dat artsen te gemakkelijk een recept ervoor uitschrijven. Zij vragen zich af of depressieve gevoelens wel het beste met pillen te behandelen zijn, omdat deze niet alleen schadelijke bijwerkingen kunnen hebben, maar ook de evolutie van gevoelens in de weg staan.

Beweegredenen antidepressivagebruik  in kaart brengen

Reden voor  Fonds Psychische Gezondheid om dit verder te gaan onderzoeken. Psychiater Neeltje Batelaan start daarom met een onderzoek naar de beweegredenen van artsen en patiënten om antidepressivagebruik voort te zetten of af te bouwen.  Lees hier meer over dit onderzoek en hoe jij eventueel een bijdrage kunt leveren.

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/antidepressiva-een-vloek-een-zegen/

Je weet wanneer je eraan begint wanneer je stopt is een vraagteken soms zelfs een hel om door te gaan. Het remt bepaalde dingen en op dat moment is het goed maar eens uitgewerkt dan val je in een dal die heel diep en beangstigend kan zijn. Ook moet men altijd van deze medicatie afbouwen en in de tijd dat je ze neemt is het van belang om over het probleem te praten. Dat zijn de twee punten die men met elkaar moet verbinden de medicatie en over praten. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

3 Comments:

 • Ik heb er twee gehad die totaal niks deden, de derde vlakte me alleen maar af maar had wel wat meer goede momenten en ga nu een vierde proberen en als dat niks wordt ben ik klaar met medicatie! Maar mijn huisarts schreef het inderdaad wel heel makkelijk voor, zo kreeg ik medicatie met als bijwerking slecht slapen terwijl ik juist al zo slecht sliep… niet handig!

 • Hazar bedankt voor je openheid. En je merkt het wordt te snel gegeven en de oorzaak wordt niet aangepakt. Dat maakt dat het een medicatie is die zal onderdrukken en als er dan nog maar iets gebeurd alles eruit kan komen.
  Ik ben er zeker niet tegen als het echt nodig is. Maar er zijn soms alternatieven die ook goed kunnen helpen.

 • Kalmeringsmiddelen, antidepressiva en slaapmiddelen: slik ze met verstand

  Slaappillen en vrouw in bed
  Veel Nederlanders slikken pillen tegen stress, slapeloosheid of sombere gevoelens. Ongeveer 3 van de 10 bezoekers van dokterdokter.nl slikt wel eens kalmeringsmiddelen, antidepressiva of slaapmiddelen. 20% van hen slikt ze dagelijks. Dat blijkt uit de poll die op dokterdokter.nl heeft gestaan, en door ruim 1700 mensen werd ingevuld.

  Miljoenen pillen
  Deze cijfers zijn in overeenstemming met de cijfers van apothekers. Cijfers van de apothekers bevestigen namelijk de populariteit van slaap- en kalmeringsmiddelen in Nederland. In 2014 alleen al gingen er 42,3 miljoen standaarddoseringen slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank.

  Kans op verslaving
  Het slikken van deze middelen is niet geheel zonder gevaar. Slaap- en kalmeringsmiddelen (zogeheten benzodiazepines) helpen bijvoorbeeld als je onrustig bent, last hebt van angstgevoelens en als je slecht slaapt. Ze lossen de problemen niet op, maar bestrijden slechts de symptomen. Dat kan prettig zijn als het eventjes allemaal te veel wordt. Maar alle benzodiazepines hebben hetzelfde nadeel: ze zijn verslavend, zowel geestelijk als lichamelijk. Als je ze langer dan 2 weken slikt, wordt het elke dag moeilijker om er mee te stoppen. Vaak merk je direct effect, soms al na 1 uur: je wordt rustiger en kalmer en je kunt beter slapen. Maar daarmee loop je ook het gevaar dat je er tegenop gaat zien om weer te stoppen met slikken. Al na 2 weken dagelijks gebruik kan gewenning optreden. De werking van de medicijnen neemt af, en je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken. Een overdosis is overigens zelden dodelijk vanwege de geringe giftigheid van deze middelen.

  Bijwerkingen
  Deze benzodiazepines hebben verder nogal wat bijwerkingen: je wordt er sloom van, je concentratievermogen neemt af en je reageert trager dan normaal. Autorijden mag meestal niet, maar ook op de fiets is de kans op ongelukken groter. Slaapmiddelen die je ‘’s avonds inneemt, kunnen de volgende dag nog versuffend werken. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn: onverschilligheid, zelfoverschatting, duizeligheid, minder zin in seks en prikkelbaarheid. En op de lange termijn kun je last krijgen van vergeetachtigheid of een depressie.

  4 adviezen bij het gebruik van benzodiazepines
  Je kunt ze beter niet langer dan 1 week gebruiken. Probeer zo snel mogelijk, na een paar dagen bijvoorbeeld, weer te stoppen.
  Probeer te ontdekken wat de oorzaak of reden is van je onrust, angst of slaapproblemen en probeer hier een oplossing voor te vinden.
  Zorg voor voldoende afleiding en beweging, door bijvoorbeeld te gaan wandelen, hardlopen, of fietsen.
  Gebruik geen alcohol en drugs, het kan een gevaarlijke wisselwerking met de medicijnen opleveren.

  Antidepressiva
  Voor antidepressiva ligt het anders, die zijn niet verslavend. En ze werken juist niet meteen, maar pas na langere tijd. Soms moet je ze een half jaar tot een jaar slikken om een goed effect te bereiken. Er zijn trouwens diverse soorten antidepressiva. Afhankelijk van de soort kunnen er vervelende bijwerkingen optreden, vooral in het begin. Wat veel voorkomt, is misselijkheid, een droge mond of een verminderde zin in seks.

  Soorten antidepressiva
  Een medicijn als het eerder genoemde paroxetine behoort tot een groep geneesmiddelen die SSRI’s genoemd wordt. Ze regelen de hoeveelheid serotonine in de hersenen, een stofje dat een belangrijke rol speelt bij emoties en stemmingen. Deze SSRI’s worden soms ook voorgeschreven bij bepaalde angststoornissen. Behalve de SSRI’s bestaan er ook andere soorten antidepressiva, zoals tricylische antidepressiemiddelen (TCA’s) en MAO-remmers. Afhankelijk van onder meer je symptomen en klachten zal je arts het meest effectieve medicijn proberen te vinden. Soms is dat gewoon een kwestie van uitproberen.

  BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/kalmeringsmiddelen-antidepressiva-en-slaapmiddelen-slik-ze-met-verstand/

  Soms kan het even goed zijn maar informeer je voldoende ook om zo snel mogelijk af te bouwen. Ook is het van belang om de oorzaak te bekijken, weten hoe het komt dat je aan deze medicatie moet beginnen. Dan kan je misschien ook iets aan de oorzaak doen. Ook dat is van belang om snel van de medicatie af te komen. Ook kan je altijd bekijken om natuurlijke producten te gebruiken. Die zeker ook goede werking hebben maar soms langer moeten genomen worden om resultaat te merken.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

aardemeisje916141755.wordpress.com/

Terug naar onze eigen natuur

Kiran ✨

Reading And Writing is the best Investment of Time ✨ ( Motivational Thoughts) "LIFE IS A JOURNEY"

Ms. C. Loves

If music be the food of love, play on✨

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: