Body Stress Release

© thinkstock.

Van een whiplash over pijnlijke maandstonden tot slapeloosheid, constipatie en een burn-out, Body Stress Release (BSR) kan het allemaal verbeteren, zo lezen we in een folder. Dat moeten we testen!

Wat is het?
Body Stress Release (letterlijk het loslaten van lichaamsstress) is een techniek ontwikkeld door het Zuid-Afrikaanse echtpaar Ewald en Gail Meggersee. Toen hij vijf was viel Ewald uit een boom. Resultaat: een week coma, gevolgd door een onverklaarbare pijn in de rug en de benen. Dokters vonden via de klassieke beeldvorming geen oorzaak voor zijn problemen en konden hem dus ook geen oplossing bieden. Maar Ewald leed wel degelijk en het ging van kwaad naar erger: na verloop van tijd kreeg hij ook een dikke buik, maakte hij spastische bewegingen, hij kon niet meer door zijn neus ademen. Zijn leraren vonden hem irritant, zijn klasgenoten noemden hem ‘de clown’ omdat hij liep als een oud mannetje. En hoe ouder Ewald werd, hoe meer lichamelijke klachten hij verzamelde: hij had last van duizelingen, viel geregeld flauw, kampte met massa’s allergieën … Hoe hij er in deze fysieke toestand in slaagde om af te studeren als chemisch ingenieur is een raadsel, maar hij behaalde z’n diploma en trouwde met Gail. Enkele jaren later ontmoette Ewald een chiropractor die zijn neusademhaling wist te herstellen, waarop Ewald en Gail naar Amerika trokken om zelf een opleiding chiropraxie te volgen – om al snel te ontdekken dat dit toch niets voor hen was. Maar ze leerden er wel dokter Richard Van Rumpt kennen. De gepensioneerde chiropractor had een eigen techniek ontwikkeld waarin een centrale rol weggelegd was voor het luisteren naar het lichaam en het bevorderen van z’n zelfhelende vermogen. Ewald en Gail kregen toestemming om dokter Van Rumpts inzichten te gebruiken en verder uit te werken, keerden terug richting Zuid-Afrika en ontwikkelden er Body Stress Release: een milde gezondheidstechniek die het lichaam helpt bij het loslaten van vastgezette spierspanning of body stress. In 1980 opende het koppel een praktijk in Kaapstad.

Wat belooft het?
In 1987 begonnen Ewald en Gail andere geïnteresseerden op te leiden tot BSR-practitioners. De Vlaamse Nicole Broeckx is een van hen, ze volgde de opleiding in 2013. Nicole ontdekte BSR nadat ze zelf, als ex-topsporter en beoefenaar van een zittend beroep, worstelde met ernstige rugproblemen. BSR hielp haar opnieuw functioneren en maakte haar pijnvrij. Met haar ervaring en haar achtergrond als licentiaat lichamelijke opvoeding was de stap naar een eigen BSR-praktijk snel gezet. ‘Zowat alle practitioners zijn ervaringsdeskundigen’, lacht ze. Let vooral op het woord ‘practitioner’. Beoefenaars van BSR willen geen therapeut genoemd worden. Nicole: ‘Practitioners stellen geen diagnose en behandelen geen ziektes, BSR is geen vervanging van de reguliere geneeskunde en maakt ook geen gebruik van massage, manipulatie of drukpunten.’ Wat doen practitioners dan wel? ‘Twee dingen: lichamelijke spanning opsporen en die wegnemen. Het opsporen gebeurt via biofeedbacktesten op bepaalde plaatsen in het lichaam. Het weghalen met lichte drukimpulsen en strijkbewegingen. We focussen op de gehele wervelkolom en de aangrenzende spieren’, aldus Nicole.

Een mens kan flink wat spanning verzamelen. Fysieke spanning, veroorzaakt door een val of ongeval, verkeerde houding, zwangerschap, zware job … Emotionele spanning, opgewekt door heftige emoties, een zware werkdruk … Volgens de BSR-theorie bestaat er zelfs chemische spanning, uitgelokt door vervuiling in de lucht, onze voeding, cosmetica … Nicole legt verder uit hoe al die stress ons lichaam langzaam aantast: ‘We hebben een gezonde dosis stress nodig om te functioneren. Maar als we te veel stress ervaren, geraakt het lichaam overbelast en gaat het spanning opslaan in de spieren. Die spanning drukt op de zenuwbanen die vertrekken vanuit de wervelkolom, van aan de nek tot het heiligbeen, naar het hele lichaam. Samen vormen de zenuwbanen ons communicatiesysteem dat vertelt wat er waar en wanneer moet gebeuren om het lichaam gezond te houden. Te hoge druk op de zenuwbanen verstoort de communicatie en dus ons zelfhelende vermogen. Met een scala aan gezondheidsklachten tot gevolg.’ Nicole waarschuwt dat BSR geen quick fix is: ‘Verwacht niet dat je na één sessie van al je problemen verlost bent. BSR zet een proces in gang van loslaten en herstel dat tijd nodig heeft. We vragen mensen sowieso om initieel drie sessies in te plannen: op dag één, vier en elf. We willen hen terugzien, volgen wat er gebeurt in hun lichaam, ingrijpen als het na enkele dagen weer verstijft. Sommige cliënten zijn na die drie sessies klachtenvrij, andere hebben nood aan vervolgsessies. Stress die je gedurende vijftien jaar opgebouwd hebt, geraak je niet in drie beurten kwijt. Vergelijk het met een ajuin: langzaam maar zeker pel je de lagen stress en pijn af.’ Volgens Nicole zorgt BSR er uiteindelijk voor dat bij 75 tot 80 procent van de cliënten het ongemak vermindert of verdwijnt.

Voor wie is het?
BSR is geschikt voor heel wat mensen, kinderen en zelfs baby’s met fysieke klachten, ADHD, bedplasproblemen … Nicole: ‘Als vastgezette spanning de oorzaak is van je pijn of ongemak, kan BSR helpen. Maar de veiligheid van de cliënt primeert. Na een operatie werken we minstens een jaar lang niet op de betrokken zone. Als er bij iemand operatief metalen pinnen of structuren ingeplant werden, zal de practitioner niet op, maar rond dit gebied werken. Ook bij zwangere vrouwen zijn we extra voorzichtig en vermijden we specifieke zones. En als we merken dat iets het herstelproces tegenwerkt, zullen we altijd aanraden om medisch advies te vragen.’

Waar vind je een practitioner?
Er bestaat in België nog geen beroepsvereniging voor BSR, maar je vindt alle gediplomeerde practitioners (acht in ons land) via www.bsr-belgie.be.

Het proefkonijn Ann: ‘Nog voor mijn eerste afspraak bezorgt Body Stress Release practitioner Nicole Broeckx me per post een boekje over de techniek. ‘Body Stress Release, Ondersteuning van het zelfhelend vermogen’ werd geschreven door ene Edith Wiersma-Arts, zelf practitioner, maar in eerste instantie ervaringsdeskundige, want door een gebroken rug, scoliose en hernia was de Nederlandse enkele jaren geleden in een rolstoel beland. Ze besloot BSR een kans te geven en wat lees ik zowaar in haar schrijfsels? ‘Na drie sessies was de pijn van de hernia in mijn rug weg en kon de rolstoel aan de kant.’ Straf. Zeer straf. Dus trek ik op een ochtend hoopvol naar Oud-Heverlee, voor een eerste BSR-sessie met Nicole. Zij is het type mens dat iedereen dadelijk inpalmt met haar enthousiasme. Al snel na onze kennismaking hoor ik mezelf de details van mijn medische geschiedenis aan haar vertellen, Nicole noteert alles op een fiche die helaas te klein blijkt te zijn. Ik heb in mijn leven al wat rugletsels verzameld, met dank aan onder andere een slechte zithouding en een onoplettende vrachtwagenchauffeur. Nicole waarschuwt me dat de drie behandelingen die standaard ingepland worden (op dag één, vier en elf) misschien niet voldoende zullen zijn om mijn lichaamsstress en bijbehorende pijnklachten blijvend te reduceren. Mijn letsels zijn niet alleen talrijk, maar ook niet recent en oudere opgebouwde spanning blijkt moeilijker te tackelen. Maar dat zijn zorgen voor later.

Het boekje van Edith Wiersma-Arts indachtig hoop ik toch op enige verbetering, dus begeef ik me na het intakegesprek naar de speciale behandeltafel, die voorlopig nog verticaal staat. Ik mag er met mijn buik tegenaan gaan leunen, mijn gelaat piept door een smalle opening. Met een druk op de knop zet Nicole de tafel in beweging, zodat ik geleidelijk aan horizontaal kom te liggen – handig voor mensen die niet meer zelf kunnen neerliggen of rechtkrabbelen, maar ik vind het vooral een leuke attractie. Vervolgens begint Nicole via drukbewegingen mijn lichaam te verkennen en het eerste kwartier vraag ik me af hoe ze die klus in hemelsnaam klaart. Ik ben volledig gekleed, het kan toch niet makkelijk zijn om door mijn kleren heen mijn lichaam te analyseren? Af en toe hoor ik haar rond de tafel hollen en wiebelt ze met mijn voeten, blijkbaar functioneren die als een soort biofeedbackmonitor die aangeeft hoe mijn lichaam op drukbewegingen reageert. Maar ik heb mijn schoenen nog aan! Bottines zelfs, zitten die niet in de weg? ‘Helemaal niet’, antwoordt Nicole wel tienmaal, want ik blijf de vraag ook de volgende sessies ongelovig herhalen. Ik snap er niets van, maar besluit me toch geleidelijk over te geven aan de techniek. Volgens Nicole vallen sommigen tijdens een sessie in slaap, maar dat staat mijn lichaam niet toe: het protesteert geregeld met verkrampingen en extra spierspanning wanneer Nicole net probeert om de stress te verjagen. Een natuurlijke zelfbeschermingsreflex? Na een uurtje zit de eerste sessie erop en brengt Nicole de tafel weer recht. Ik duizel en moet even rondwandelen om weer bij mijn positieven te komen. Echt ontspannen ben ik niet, maar wanneer ik die namiddag overvallen word door vermoeidheid, kan ik niet anders dan mijn bed in kruipen en anderhalf uur slapen. Dat had ik duidelijk nodig.

De tweede sessie verloopt bijna op dezelfde manier als de eerste. De voornaamste verschillen zijn 1) dat Nicole nu ook de voorkant van mijn lichaam onder handen neemt; 2) dat mijn lichaam minder protesteert met verkrampingen; 3) dat ik me achteraf in de auto voel als een wiebelpopje waarvan het hoofd op en neer en heen en weer deint. Vreemd. Dat heeft mijn nek al jaren niet meer toegestaan. Na de derde sessie voel ik dat mijn lichaam veel meer ontspannen is dan bij het begin van dit BSR-avontuur. Maar pijnvrij? Nee, toch niet. En helaas sluipt de verjaagde spanning ook opnieuw ongegeneerd mijn lichaam binnen. Als je lichaam op een schroothoopje lijkt, heb je duidelijk meer nodig dan drie sessies. Nicole had me gewaarschuwd.’

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/640/Stress/article/detail/2154140/2014/12/16/Body-Stress-Release.dhtml

Door spanningen kan het lichaam raar beginnen te reageren, of door een bepaald ongeval waar de reguliere geneeskunde niets meer kan aan doen kan een massage of zoals dit zeker helpen. In eerste instantie is het de houding hoe de behandeling gegeven wordt al van belang. Hier legt men helemaal de aandacht aan nek rug en schouders. En is soms veel beter dan een liggende houding.
Natuurlijk zal het niet van enkele sessies weg zijn, en is het ook belangrijk om zelf eens te kijken wat je kan veranderen of je levensstijl. Want we mogen niet vergeten alles hoopt zich op in het lichaam en zal zich op plaatsen gaan vastzetten. Als je niets aan de oorzaak doet dan blijf je problemen of klachten houden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM