MAN GAAT IN HONGERSTAKING VOOR ZWAAR AUTISTISCHE DOCHTER

“Ik eet niet tot Shauni opvang heeft”

Dirk Vervoort metdochter Shauni (19). "Wij kunnen deze situatie niet meer aan. Ik eet niet meer tot er een plaats voor haar gevonden wordt." - Foto De Freine
Dirk Vervoort metdochter Shauni (19). “Wij kunnen deze situatie niet meer aan. Ik eet niet meer tot er een plaats voor haar gevonden wordt.” – Foto De Freine

Dirk Vervoort uit Mortsel is al drie dagen in hongerstaking omdat hij nergens opvang vindt voor zijn zwaar autistische dochter. De 19-jarige Shauni gaat sterk achteruit. “Ze smeekt mij wel tot dertig keer per dag om opgenomen te worden. Ik eet niet meer tot er een oplossing komt. Desnoods ga ik kamperen aan het kabinet van de minister.”

Dirk Vervoort is radeloos. Als alleenstaande vader kan hij de zorgen van de zwaar autistische Shauni niet langer op zich nemen. Al vier jaar probeert hij een opvangcentrum te vinden. Al vier jaar blijkt zijn noodkreet in dovemansoren te vallen. “Mijn dochter is ondertussen 19 jaar maar ze heeft het verstand van een 10-jarige. Haar geest is momenteel zo slecht dat ze meerdere malen per dag heel agressief wordt. Ik ben eigenlijk al vier jaar op zoek naar een permanente opvangplaats maar ze kan nergens terecht. Ook niet nu haar toestand acuut is”, doet Dirk het verhaal.

Verwijsbrief huisarts

Zelfs een opnamebriefje van de huisarts brengt geen zoden aan de dijk. “Onze huisarts oordeelt dat Shauni meteen opgenomen moet worden. Maar zelfs met zijn verwijsbrief kan Shauni nergens terecht. Vorige week had de huisdokter een plaats geregeld in een psychiatrisch centrum maar vrijdag kreeg ik plots telefoon dat er geen plaats meer was. Dat vind ik een serieuze blunder. Wat is die verwijzing van de huisdokter dan waard? Ik kreeg bij dat centrum enkele telefoonnummers van andere centra om zelf te contacteren. Ik heb de hele provincie afgebeld maar er was nergens plaats. Het enige wat ik te horen krijg is: ‘Sorry, maar er zijn nog dertig wachtenden op de lijst’.”

Dirk ziet geen andere uitweg dan in hongerstaking te gaan. Gisteren ging zijn derde dag zonder eten in. “Wat moet ik anders nog doen in deze uitzichtloze situatie? Ik eet niet meer tot er een oplossing is. Desnoods ga ik dagen kamperen en protesteren aan het kabinet van de bevoegde minister tot die oplossing er komt.”

Tegen de muur

Niet alleen Dirk ziet af van de situatie. Ook voor Shauni zelf is het niet langer houdbaar. “Shauni kan niet meer naar school omdat het onderwijs te zwaar geworden is. Sinds 1 september is ze thuis en haar toestand gaat alleen maar achteruit. Ze zit wel dertig keer per dag voor mij op haar knieën te smeken om opgenomen te worden want ze kàn niet meer. Als vader sta ik tegen de muur en zelf kan ik ook niet meer. Ik hoop echt niet dat hier eerst een familiedrama moet gebeuren voor er iets wordt ondernomen.”

Dirk hoopt dat de media-aandacht iets in beweging zal brengen. Op het kabinet van minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) was men gisteren bezig met het dossier. “Ik mocht haar kabinet inderdaad contacteren en men is op de hoogte van de situatie. Maar ik kreeg niet meteen een oplossing. Toen ik mijn verhaal opnieuw deed, kreeg ik te horen dat ik eigenlijk bij Vlaams minister Vandeurzen moet zijn. En zo word ik weer doorgestuurd.”

BRON: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-mortsel/-ik-eet-niet-tot-shauni-opvang-heeft-a2153446/

Mensen is het niet erg dat je zover moet gaan om een oplossing te krijgen voor zijn kind. En het is niet het eerste geval dat echt tot het uiterste moet gaan. Maar is dat echt nodig, dat iemand zijn eigen lichaam moet verwaarlozen om gehoord te worden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM