Waarom zetten we een kerstboom….

We denken er eigen nauwelijks over na: maar waarom zetten wij een kerstboom in onze huiskamer? De kerstboom heeft een rijkelijk verleden. Al lang voor de geboorte van Christus werden er bomen versierd en vereerd. Verschillende heidense volken gebruikten bomen om kwaad af te weren of om er kracht aan te ontlenen.

2

De zonnegod Mithras werd geëerd met groene takken die versierd werden met zonnen, manen en sterren en de Germanen versierden omstreeks de winterse zonnewende een groene den of takken daarvan met licht en geschenken, symbolen van nieuw leven en vruchtbaarheid. De Roomse keizer Karel de Grote (742-814) verbood nog in 807 deze cultus van met licht versierde heilige bomen, maar met weinig succes (bon internet). De vraag is wel: ‘waarom nemen wij een kerstboom in huis?’

1

Een meeste gehoorde opmerking is voor de sfeer en warmte die een verlichte boom uitstraalt. De kerstboom is waarschijnlijk verwant met zowel de Germaanse heilige boom als de middeleeuwse katholieke paradijsboom. Vroeger werden vooral traditionele kleuren als rood en groen gebruikt. Rood stond voor het bloed van Christus. De kerstboom is groen en zou staan voor een ‘heidens’ vruchtbaarheidssymbool. De groenblijvende boom vertegenwoordigt de vernieuwing van het leven en de eeuwige hoop. De verwijzing naar de Germanen stuit sommige mensen tegen de borst en is een reden om geen kerstboom in huis te halen.

3

Zonder kerstboom is voor mij  de decembermaand niet helemaal compleet. Een  versierde boom maakt de koude winterdagen net iets draaglijker, brengt een gezellig sfeertje in huis en ruikt heerlijk. Hoe fijn is het niet, om na een natte of koude winterdag, in het donker thuis te komen en  dan alle lichtjes aan te doen. Zeker als je een kind hebt rondlopen. Het geeft mij een vreugdemomentje en betekend een goede afsluiting van de dag.

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2014/12/14/waarom-zetten-een-kerstboom

Ja voor wat zetten we eigenlijk een kerstboom? Voor de sfeer voor die ene dag.
Voor mijn gevoel doen we het allemaal voor de gezelligheid de sfeer die dit meebrengt. De lichtjes de ballen die toch zo een gevoel van warmte geven. Maar vond het wel leuk om te lezen, ik wist niet dat het al zolang terug in de tijd ging.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie