Waarom het weekend slechter is voor jou dan je denkt
We zijn nog maar dinsdag, en hebben dus nog maar net twee vrije dagen achter de rug, maar verlangen eigenlijk al naar komende vrijdag om het eindelijk weer wat kalmer aan te doen. Het weekend zien heel wat mensen dan ook als een soort buffer, waardoor je kan recupereren van die helse werkweek. Die twee vrije dagen kunnen toch slechter voor je zijn dan je denkt. Vooral je gezondheid zou wel eens serieuze klap kunnen krijgen. Ontdek hier waarom.
Lang uitslapen, het middagmaal maar tegen 14 uur op tafel toveren en ongedwongen afspreken met vrienden: het weekend kan écht als een verademing aanvoelen na die stressvolle en hectische werkweek waarin je ook nog een waslijst aan huishoudelijke taken moest uitvoeren. Laat ons gewoonweg eerlijk zijn: een weekend zou gerust wat langer mogen duren dan twee dagen. Het is namelijk de ideale manier om je geest te ontspannen, maar een ware aanslag op je gezondheid volgens Britse artsen. Je krijgt tijdens het weekend namelijk veel sneller last van kwaaltjes en wie werd al niet eens getroffen door barstende hoofdpijn op zaterdag?
De ‘zaterdaghoofdpijn’ is trouwens een kwaaltje waar heel wat mensen last van hebben aangezien we tijdens het weekend een ander ritme aannemen. We blijven niet alleen langer op maar slapen uit of eten op andere momenten. Die kleine veranderingen zorgen ervoor dat onze hersenen en lichaam ontregeld worden waardoor ook onze lichaamstemperatuur en hormoonhuishouding in de war wordt gestuurd. Ook het feit dat we over het algemeen minder koffie drinken op zaterdag en zondag omdat we niet zo gefocust moeten zijn als tijdens de week, zorgt ervoor dat ons lichaam heel wat veranderingen opmerkt en dat resulteert maar al te vaak in hoofdpijn of migraine.
Ook luieren op de zetel, iets wat dubbel zo aangenaam is wanneer de temperatuur daalt en de kerstboom boven wordt gehaald, is niet zo onschuldig als het lijkt. Door in de zetel te liggen krijg je namelijk sneller last van zure oprispingen omdat er meer druk op je maag en slokdarm wordt gezet. Zure oprispingen kunnen ook nog eens vaker optreden wanneer je ook je maaltijden uitstelt waardoor het er te veel zuur in je maag verzameld wordt.
Voel je je na het weekend ook wat belabberd of zelfs ziek? Dat kan normaal zijn. Nederlands onderzoek heeft immers aangetoond dat ook ons immuunsysteem tijdens het weekend een rustpauze neemt. Tijdens de week ervaren we namelijk veel meer stress waardoor adrenaline door ons lijf giert. In het weekend neemt de hoeveelheid adrenaline in ons bloed aanzienlijk af waardoor ontstekingen en infecties sneller optreden.
Natuurlijk ondervinden ook ons dieet of onze voornemens om gezonder te eten een negatieve invloed. Tijdens het weekend gaan we al graag eens uit met vrienden of genieten we van een lekker diner op restaurant waardoor je niet alleen meer (en ongezonder) eet maar ook meer alcohol drinkt. Ook het feit dat we onszelf wel eens willen belonen voor onze gezonde levensstijl van tijdens de week doet ons lichaam meer kwaad dan goed. Ach, gelukkig worden we ontnuchterd wanneer onze weegschaal alarm slaat en we spijtig genoeg na twee dagen weekend terug aan de werkweek moeten beginnen.