ALOPECIA AREATA: HAARUITVAL

Rolanda heeft alopecia areata: ‘Ik had nog maar een paar plukjes haar’

Voor veel vrouwen is hun haar een belangrijk onderdeel van hun vrouwelijkheid. Kaal worden zonder oorzaak en oplossing is dan ook heel heftig. Het overkwam Rolanda: “De kale plekken op mijn hoofd maakten me ontzettend onzeker.” 
Alopecia areata, zo heet de aandoening die Rolanda (21) heeft. “Het betekent letterlijk pleksgewijze kaalheid. Het is een haaraandoening die plotseling bij iedereen kan ontstaan”, legt Rolanda uit. “Ik kwam erachter dat ik hier last van had omdat er veel haren in mijn borstel bleven zitten, en veel haren op mijn kussen achterbleven en ik soms ook ineens haren in mijn handen had. Natuurlijk heeft iedereen haaruitval, zodat er weer gezonde haren kunnen groeien. Hier merk je nauwelijks wat van. Maar bij mij was het meer dan normaal.”
Een kale plek 

“Het begon met een kale plek, maar na een paar weken kwamen er steeds meer plekken bij. Toen ik erachter kwam, ben ik naar de huisarts gegaan, maar hij zei dat er niks tegen te doen was. Uiteindelijk heb ik een zalfje meegekregen om op de kale plekken te smeren.” Maar helaas werkte het zalfje niet en Rolanda verloor steeds meer haren. “Op een gegeven moment had ik tijdens het douchen haren in mijn handen en lagen er veel haren in het doucheputje en op mijn kussen. Ik durfde mijn haren daardoor niet meer te borstelen. Het haarverlies werd steeds erger en mijn huisarts bleef maar zeggen dat er niets tegen te doen was.”

Rolanda nam hier geen genoegen mee en wilde graag doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. “Na veel moeite heb ik een verwijsbrief gekregen van m’n dokter. De arts in het ziekenhuis vertelde mij wat er op de markt is voor haaruitval en wat hiervan de gevolgen zijn. Hij heeft heel veel moeite voor mij gedaan. Er was een middel op de markt waarvan hij zei dat het resultaten leverde.” Het koste de arts veel moeite om het middel in handen te krijgen, maar uiteindelijk lukte het en kon ze het gaan gebruiken. “Het heette ‘prikkeltherapie’. Het was een blauwe vloeistof die ik elke avond op mijn hoofd moest smeren. Op dat moment was bijna al mijn haar weg. De prikkeltherapie moest de haarzakjes triggeren.”

Onzeker 
De prikkeltherapie had helaas ook een minder leuke kant. “Ik moest heel erg oppassen met de vloeistof omdat het blaren veroorzaakte als je het op je handen kreeg. Ik heb het middel een paar maanden gebruikt en ben er toen mee gestopt omdat ik er vaak ziek van werd. Of de therapie heeft geholpen, durf ik eigenlijk niet te zeggen. Mijn haar is helemaal weg geweest.” De kale plekken maakten Rolanda heel onzeker. “Ik was bang dat mensen altijd naar mij keken. Ook durfde ik me niet makkelijk bloot te stellen aan mensen. Voor een vrouw is haar heel erg belangrijk. Het hoort bij je en het maakt je tot wie je bent. Ik durfde niet snel meer op jongens af te stappen omdat ik bang was dat ze op me af zouden knappen.”
Rolanda merkte dat het niet alleen om de haren op haar hoofd ging. “Ik merkte dat de haren op mijn armen en benen en ook mijn schaamhaar minder werd. Mijn wenkbrauwen waren ook niet meer zo vol als ze altijd geweest waren. Aan een kant miste ik zelfs een stuk van mijn wenkbrauw. Dit probeerde ik te compenseren met make-up.” Een ziekte als die van Rolanda kun je moeilijk voor iedereen geheim houden. “Ik heb mijn familie en vrienden en een aantal collega’s verteld over mijn aandoening. Ook heb ik destijds een presentatie gegeven aan mijn klas op school. Hierdoor keken mijn studiegenoten mij niet meer raar aan en stonden ze voor mij klaar.” Toch was het voor Rolanda wel even spannend om het te vertellen. “Het doet heel veel met je, dus het was erg moeilijk om het aan mensen te vertellen. Je weet niet hoe mensen gaan reageren. Ik was heel snel bang dat mensen anders naar mij zouden kijken, maar echte vrienden doen dat niet!”
Haarwerk 
Na een tijdje besloot Rolanda om een pruik, of eigenlijk een haarwerk, te gaan dragen. “Zelf heb ik nogal een hekel aan het woord pruik. Het komt heel bot over. Een pruik wordt gebruikt tijdens feesten als Halloween. Ik noem het liever een haarwerk.” Op het moment dat Rolanda begon met het dragen van een haarwerk, had ze nog maar een paar plekjes haar over. Ook had ze erg veel moeite met het dragen. “Het is niet van jezelf en je kunt voor je gevoel niet alles meer. Ik durfde veel dingen niet meer te doen zoals zwemmen of pretparken bezoeken. In de winter was ik zelfs bang dat het zou afwaaien. Dit kon je ook merken aan mijn humeur. Je hebt al heel snel het gevoel dat mensen naar je kijken.”
Oorzaak 
“Ik heb drie jaar met een haarwerk gelopen”, vertelt Rolanda. “Gelukkig heb ik het nu niet meer nodig. Anderhalf jaar geleden is mijn haar weer begonnen met groeien.” Een duidelijke oorzaak voor het haaruitval is er niet. Men zegt dat het met stress te maken kan hebben, maar het is nooit bewezen. “Ik dacht zelf dat de oorzaak stress onzin zou zijn”,  zegt Rolanda. “Toen mijn haar weer begon te groeien, was ik heel blij en de mensen om me heen waren erg positief. Ondanks mijn blijheid, bleef ik er wel nuchter onder. Het is natuurlijk super dat mijn haar weer begon te groeien, maar ik hield in mijn achterhoofd dat het wel weer kon uitvallen.” Gelukkig groeide Rolanda’s haar erg snel. “In de afgelopen anderhalf jaar heb ik nog twee keer last gehad van kale plekken”,  vertelt ze. “Ik ben erop gaan letten in wat voor periodes mijn haar uitviel en in deze periodes had ik inderdaad stress. Ik ben toen ook gaan nadenken over de periode waarin mijn haaruitval begon. Ook toen had ik veel stress. Alle puzzelstukjes klopten.”
Soms komt het gewoon voor door stress of door lichamelijke problemen. Soms heeft het ook te maken met een te kort aan vitamine. Maar in de meeste gevallen komt het door stress.
Afbeeldingsresultaat voor ALOPECIA AREATA

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

 

Alopecia areata (de naam betekent pleksgewijze kaalheid) is een haaraandoening, waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen. De incidentiepiek is te vinden bij jongvolwassenen. Naar schatting lijdt 1 op de 1000 tot 2000 mensen in de bevolking aan de aandoening. Onderzoeken in de VS en in Europa geven echter een veel hoger percentage: 1,7% van alle mensen zouden vóór hun vijftigste een van de vormen van deze autoimmuunstoornis aan den lijve hebben ervaren, al was dat mogelijk de minst in het oog springende vorm.

Een ontstekingsproces rondom de haarwortel belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor hieruit enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende en uiteindelijk helemaal geen haren meer groeien. Dit zorgt in het begin voor pleksgewijze kaalheid. Uiteindelijk kan het ziekteproces, in ernstige gevallen, leiden tot complete kaalheid. Omdat de haarwortels aanwezig blijven, in tegenstelling tot sommige andere aandoeningen waarbij haaruitval optreedt en waarbij wel follikelatrofie plaatsvindt, bestaat de kans dat het haar terugkomt. De prognose wordt echter slechter naarmate het ziekteproces uitgebreider is. Ook bij het ontstaan op jonge leeftijd en het vaak optreden van een recidief is de prognose slecht.

De plekken waar alopecia areata zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm. In deze plekken vallen alle haren uit. De plekken op de huid zijn echter niet verlittekend, rood of ontstoken, zoals bij andere haaraandoeningen soms wel het geval is. Aan de randen van de aangedane plekken zitten loszittende haren en soms zijn hier kleine haartjes, de zogenaamde uitroeptekenharen, te zien.

In principe kunnen alle terminale haren aangedaan zijn. Indien het haar op de hoofdhuid, de wenkbrauwen, de wimpers en het baardhaar geheel is uitgevallen, spreekt men van alopecia totalis. Indien ook het okselhaar, borsthaar en schaamhaar is uitgevallen, wordt de aandoening aangeduid met de term alopecia universalis. Ook wordt onderscheid gemaakt in het aantal plekken waar kaalheid optreedt. De aandoening kan ook beperkt blijven tot enkel de baard, dit heet dan alopecia areata barbae. Diffuse alopecia areata kan volgens enkelen optreden als gevolg van een psychisch trauma. Dit uit zich in het verschijnsel dat een persoon met een gemengde haardos (grijze en donkere haren), ineens alle donkere haren verliest. Met alopecia areata monolocularis wordt bedoeld dat er slechts een kale plek is, alopecia areata multilocularis wordt gebruikt indien de kaalheid op meer plekken optreedt.

Ten slotte kunnen ook de nagels in het ziekteproces worden betrokken. Vooral vingernagels zijn aangedaan, meestal met putjes of witte plekken, soms worden ze broos en breken gemakkelijk af.

De meeste patiënten ontdekken pas dat ze aan alopecia areata lijden op het moment dat zichtbare kale plekken verschijnen, omdat de aandoening niet met jeuk of pijn gepaard gaat.

BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Alopecia_areata

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

'T is Maan

haken, breien, tuinieren, hardlopen en meer!

VanGodenEnMensen

(Nieuws) Over religie en filosofie door Paul Delfgaauw

Bewegen en nog veel meer

Bewegen kan altijd en overal

Vier elk klavertje

Omdat je leven het vieren waard is.

The Victoria Tales

"We are not interested in the possibilities of defeat. They do not exist." - Queen Victoria

ECLECT

Humanistisch Eclectisch Religieus

heyesther

create your own health and happiness

MichielZiet

Dagelijkse dingen die soms bijzonderder lijken dan je denkt.

Discobar Bizar

Welkom op de blog van Discobar Bizar. Druk gerust wat op de andere knoppen ook, of lees het aangrijpende verhaal van Hurricane Willem nu je hier bent. Welcome to the blog of Discobar Bizar, feel free to push some of the other buttons, or to read the gripping story of Hurricane Willem whilst you are here!

CountingCatbirds

Juju & Journaling

mieniliciousblog

Zopas gescheiden dus mijn leven is een rollercoaster van emoties. Schrijven is een uitlaatklep. Benieuwd of het leven echt begint op 40 ...

Wimmeke

A grandmother is a little bit parent, a little bit teacher, and always a best friend.

Coaching De Lotus - kinder-en gezinscoaching

Vindt hier het antwoord op je vragen....

Mandy van Ewijk

moeder baby ontwikkelingen & nog meer

Leven met Chronische Lyme en Co-infectie

Een ziekte die je vaak niet van de buitenkant ziet.

De tijd van uw keuzes

In uw hersenen zit een systeem, een stemmetje in uw hoofd en een tijdsbalk.

Liestoire

|| Lies Tanghe ||

Feelings With Music

A diary combined with lyrics

KoningsKrabbels | Weblog van Sandra de Koning - van de Pol

Lief, Leuk, Lachen, Leven, Lessen, Lezen, Luisteren, Langdradig, Lastig, Lanterfanten, Lef, Loslaten & Later...

GezondheidsCentrum-HealthCentre Ludwig Tummers

Full Service Para-medisch & para-psychotherapeutisch GezondheidsCentrum

Chantal Art Angel Medium Healer

Healer. medium, auteur, kunst met een boodschap, spiritueel genezen, alternatieve geneeskunde, gezonde voedings adviezen

Sattva Chandra

Bewustzijn,spiritueel,New Paradigm MDT, Hypnose,Hspers

Grensgevallen

Een grens is een wens

Balzarelli

Schrijft

Solivagante

Sightseeing while Soulsearching

Bubbliciously me

Living the life you love....

Vera schrijft puur

Inspirerende gedichten over eigen ervaringen en gevoelens

lifebyjoe

Hi! Gezellig dat je even een kijkje neemt op mijn pagina. Ik neem je graag mee in mijn liefde voor beauty, fashion, lifestyle en alles wat er verder bij komt kijken. Ook hou ik enorm van al het mooie wat het leven te bieden heeft. Veel liefs Joëlle ღ ( but feel free to call me Joeシ )

Mooi Leven, by De Gans

Mindstyle blog over een zoektocht naar een mooi leven.

Sjennetnie

Van alles en nog niks!

gentryschrijft.wordpress.com/

Blogs over het onstuimige leven van een vrouw, moeder, student en verzorgster.

Mooi Leven (by Hans de Gans)

Leef een mooi leven in een mooie wereld

%d bloggers liken dit: