Waarom de één koukleum is en de ander altijd warm heeft

© Thinkstock.

Het is een vreemd fenomeen dat sommigen het altijd koud hebben ondanks vele lagen kleding, terwijl anderen altijd oververhit zijn. Experts zeggen dat je lichaamstemperatuur niet alleen wordt bepaald door je gewicht en grootte, maar door je leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand.

Mensen zijn warmbloedig, dat betekent dat onze lichaamstemperatuur ongeveer rond 37C schommelt, onafhankelijk van de omgeving. Koudbloedige dieren zijn afhankelijk van de temperatuur in hun omgeving. Toch kan je lichaamstemperatuur sterk variëren. De temperatuurregeling begint in het brein en wordt gecontroleerd door hormonen, die houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.

Leeftijd en geslacht
Het hormoon oestrogeen maakt ook deel uit van het temperatuursysteem. Vrouwen hebben doorgaans kouder dan mannen, ouderen hebben er ook meer last van dan jongeren. De voeten en handen van actievere mensen zijn warmer dan van wie een passievere levensstijl heeft. Heren hebben meer spiermassa, dames hebben meer vet. Als de spieren moeten werken, dan wekken ze warmte op, terwijl vetcellen deze opslaan.

Onderzoekers aan de universiteit van Utah hebben ontdekt dat de temperatuur van mannenhanden gemiddeld 32,3C is, die van vrouwen zitten rond 30,7C. Een vrouwenlichaam moet harder werken om de interne temperatuur hoog te houden, daardoor blijft er minder energie over om de ledematen te verwarmen. Zelfs de menstruatiecyclus kan de lichaamstemperatuur van een vrouw met enkele graden veranderen.

Gewicht
Dikke mensen hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn, hoewel hun ledematen eigenlijk kouder zijn. Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur kouder omdat bloed dat door de ledematen stroomt, opgewarmd moet worden wanneer het terug gepompt wordt.

Je regelt je interne temperatuur met cellen in je huid, deze sporen koude op, doen je haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de snelheid van de bloedcirculatie vertraagt. Bij mensen die roken zal dit sneller gebeuren, terwijl actieve mensen warmere handen en voeten hebben. Het hangt ook niet alleen af of je het echt warm hebt, ook je perceptie van temperatuur speelt hier een rol in.

Geluksniveau
Als je omgeven wordt door mensen waar je je comfortabel bij voelt, zul je het warmer hebben. Een Canadese studie heeft aangetoond dat mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen het kouder hebben. Mensen met een uitgebreid sociaal netwerk hebben het vaak warmer.

© Thinkstock
Het heeft ook te maken met wat je voor werk doet. Als je dagelijks binnen moet zitten zal je ook sneller koud hebben, dan als iemand die buitenwerk doet.
Hoe ouder we worden hoe kouder we het krijgen. En bekijk de twee woorden in koud zit oud en dat heeft zijn rede. Al staan mensen er niet bij stil om het woord zo te zien.
Maar men kan het ook leren om de verwarming niet altijd op 22 graden te zetten, je kan het leren af te bouwen. En dan ga je merken dat 20 graden en aangename temperatuur is. En als je het dan toch nog echt koud hebt kan je een dekentje nemen of een dikke trui aantrekken.
Ook kan je iets aan je voeding doen, want voeding speelt ook een rol om het warm te krijgen.