Vrouwen met een beperking vaker slachtoffer van alle vormen van geweld

LonesomeEen recent Europees onderzoek onder 42.000 vrouwen in de 28 EU-landen wees uit dat vrouwen met een beperking makkelijker het slachtoffer worden  alle vormen van geweld.

En dat is veelal nog een taboe.

Dat is ook de conclusie van Caroline Tack, die op dit onderwerp afstudeerde als orthopedagoge aan de UGent.

Tack hield via diverse onlinekanalen een enquête en ging voor haar masterproef ook verkennende interviews doen met vrouwen die zeiden dat ze al eens geweld meemakten.

Vrouwen met te begin een beperking verkeren vaker in een afhankelijkheidspositie en komen met veel hulpverleners in contact: assistenten, leraren, verpleegkundigen, chauffeurs, verzorgenden, begeleiders.

“Dat maakt dat ze vaker in een zwakkere positie verkeren”, zegt Tack. “Het gaat ook, maar niet in de eerste plaats, om seksueel misbruik. De meest voorkomende vorm van geweld bij deze groep is psychisch geweld: vrouwen krijgen te horen dat ze niets kunnen, dat ze enkel het huishouden mogen doen, of iemand onthoudt hen hun medicijnen of hun hulpmiddelen.”

Genegeerd worden is een tweede vorm van geweld. “Een die erg kwetst”, zegt Tack. ”Vaak worden de slachtoffers niet geloofd. Bijvoorbeeld bij partnergeweld: dan krijgen ze te horen dat een man die zich ‘opoffert’ om bij zo’n vrouw te wonen, toch een doodbrave kerel moet zijn. En omdat ze weten dat ze niet geloofd zullen worden, dienen ze ook niet gemakkelijk een klacht in.”

Vrouwen met autisme vertelden de onderzoekster dat ze vaak niet goed weten hoe ze moeten reageren als iemand hen lastigvalt. “Ze vertelden dat ze blijven lachen, ook al vinden ze de toenadering niet fijn. Pas een paar uur later dringt het tot hen door hoe ze beter hadden kunnen reageren. Op het moment zelf hebben ze niet altijd door dat mannen meer van hen willen. Daardoor gaat het fout.”

Eén vrouw vertelde haar dat ze een handicap had opgelopen. Een halfzijdige verlamming door de slagen die ze van haar vader kreeg. Daarna werd ze nog maandenlang in een kelder opgesloten, omdat de buren anders vragen zouden stellen.

BRON: http://relatie.blog.nl/scheiden-lijden/2014/11/27/vrouwen-met-een-beperking-vaker-slachtoffer-van-seksueel-enof-partnergeweld

dit klopt wel ergens, net als vrouwen die psychisch niet goed in hun vel zitten krijgen vaker te maken met geweld. Dit zowel seksueel als lichamelijk geweld. Wie tegenwoordig ook slachtoffer is zijn oudere en oudere die met problemen zitten. Het zijn eigenlijk mensen die zichzelf niet kunnen verweren en daarvan geprofiteerd wordt. Dit in alle opzichten.
Ook deze mensen hebben nog meer angst om het naar buiten toe te brengen en hulp te zoeken. Soms gaat het zelfs van hun eigen begeleiders, therapeuten tot hun partner of familie vrienden die er misbruik van maken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM