De échte redenen waarom ADHD opmars maakt

© thinkstock.

ADHD, de meest bekende aandachtsstoornis, is een controversieel onderwerp dat heel wat ouders aangaat aangezien er elk jaar heel wat kinderen de stempel van ADHD opgedrukt krijgen. Onlangs werd bekend dat ongeveer zeven à acht procent aan de ziekte lijdt, een cijfer dat blijft stijgen. Komt de ziekte dan gewoonweg meer voor of zijn er andere factoren die meespelen? Time Magazine denkt de échte redenen voor de opmars van ADHD te kennen. Wij zetten ze alle vijf op een rijtje.

© thinkstock

In de wereld van de geneeskunde draait heel wat om omzet en winst. Farmaceutische bedrijven zijn niet alleen ondernemingen maar ondertussen ook lobbyisten geworden. Dankzij hun strategieën is rilatine in sommige landen rechtstreeks verkrijgbaar in de handel. Daarnaast worden niet-medische behandelingen zoals therapie minder populair omdat er een hele hype ontstaan is rond rilatine onder invloed van de medische bedrijven.

ADHD is ook niet voor niets de meest bekende aandachtsstoornis, een derde bewijs van de marketingmachine van heel wat bedrijven. Heel wat ouders worden hierdoor dan ook ‘in val gelokt’ omdat ze denken dat hun kind wel eens aan de ziekte zou kunnen lijden waardoor ze een dokter contacteren. Het feit dat ADHD ook binnen de medische wereld voor een tweedeling zorgt, kan er ook toe bijdragen dat de diagnose net iets te vaak wordt gesteld. Ook de medische handleidingen zijn het niet eens over de symptomen van de aandachtsstoornis. Zo gebruikt de DSM, een van de meest toonaangevende handboeken voor psychische stoornissen, andere criteria dan de ICF (een classificatie voor het beschrijven van het functioneren van mensen).

Ook het internet wordt vaak gebruikt als informatiebron en heel wat bezorgde ouders, maar ook andere volwassen, raadplegen ‘dokter Google’. Volgens Time is ook daar weer de invloed van de farmaceutische bedrijven te voelen. Zo zetten zij heel wat handige lijstje online om na te gaan of jij (of je kind) wel of niet aan ADHD lijdt. De lijstjes zijn echter heel luchtig waardoor bijna iedereen de opgesomde symptomen ervaart. Wie voelt zich niet eens ongeorganiseerd op het werk of thuis?

Heel wat dokters en wetenschappers maken zich dan ook zorgen dat een sociologisch probleem te vaak wordt opgelost met een chemische oplossing en vragen zich af hoeveel kinderen over vijftig jaar aan ADHD zullen ‘lijden’.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/329/ADHD/article/detail/2131590/2014/11/25/De-echte-redenen-waarom-ADHD-opmars-maakt.dhtml

Wat ik gewoon prachtig vond in de eerste regels te lezen STEMPEL. Het kind wordt bestempeld omdat het een aandachtsstoornis of gedragsstoornis heeft. Dat soms gewoon te maken heeft met aandacht, een roep gehoord te worden. Ook ouders maken geen tijd meer, en het is niet maar als vroeger dat kinderen nog gans de dag buiten spelen en vuil binnen komen. Nu is het allemaal voor een tv scherm of schoolboeken, en het kind kan zich niet meer uitleven.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM