Sophia (36) kreeg twee keer kanker: “Het klinkt misschien gek, maar de ziekte heeft mij ook veel moois gegeven”

© Elisabeth de Vires . Sophia van Sorgen.

Twee keer kreeg de Nederlandse Sophia van Sorgen (36) kanker. De eerste keer liet ze zich behandelen volgens een regulier behandelplan. De tweede keer pakte ze het anders aan en combineerde ze de reguliere zorg met een nieuwe levenstijl. Met die ervaring en kennis over gezond mentaal en fysiek leven begeleidt en ondersteunt Sophia nu andere mensen met kanker. “Het klinkt misschien gek, maar de ziekte heeft mij ook veel moois gegeven.”

“Veel mensen die kanker hebben voelen zich hulpeloos. Je krijgt als leek te horen in het ziekenhuis wat je te wachten staat na de diagnose, maar je weet niet hoe je daar zelf aan kan bijdragen. Ik heb geleerd dat je dat kan veranderen door anders en beter voor jezelf te leren zorgen. Bijvoorbeeld, hoe eet je eigenlijk? Heb je nog onverwerkte stukken en ervaar je stress?,” legt Sophia uit.

Er is veel behoefte aan dat het type begeleiding dat Sophia met haar bedrijf Piece of Health biedt. Dat blijkt uit de groei van haar cliënteel. Ze organiseert nu samen met een cosmeticabedrijf zelfs een landelijke dag voor (ex)-kankerpatiënten.

Geen garanties in het leven
“Door het aanbieden van coaching, workshops, retreats kijk ik met de patiënt naar de gehele levensstijl en help ik mijn klanten uit de slachtofferrol zodat ze actief aan hun gezondheid kunnen werken.”

Sophia is wars van een fladderende Yomanda’s, weiwater inzegeningen en instraalacties. “Ik ben erg nuchter en heb een hekel aan dat soort gedoe en dergelijke types. Laat ik benadrukken dat ik absoluut niet tegen ziekenhuizen ben, integendeel. Ik beloof mijn klanten ook niks. Kanker is een grillige ziekte en er zijn geen garanties in het leven.”

Twee keer kanker

De Nederlandse heeft recht van spreken. Twee keer in haar leven kreeg ze te horen dat ze kanker had. De eerste keer dat haar wereld op zijn kop stond, was op haar zeventiende. Toen ontdekte ze dat ze lymfeklierkanker had. “De artsen gaven me maar tien procent overlevingskans. De knop gaat om en je gaat mee in de medische molen. Ik doorliep een loodzwaar traject van chemo’s, operaties, bestralingen en medicatie.”

“Na twee jaar werd ik kankervrij verklaard. Een wonder en tegelijk was het een raar anticlimax-moment. Ineens mag je weer gaan leven. Dat is omschakelen, voor veel kankerpatiënten is dat ook nog een heftige periode. Dat was het beide keren ook voor mij.”

“Ondertussen had mijn leven namelijk stil gestaan en ineens kon ik weer vooruit kijken. Ik verhuisde naar Amsterdam met het gevoel dat ik de verloren tijd moest inhalen. Ik ging studeren, feesten en vertrok naar New York. Eenmaal terug in Amsterdam volgde ik de opleiding psychotherapie. En startte mijn eigen praktijk. Daarna volgde ik ook nog opleidingen over de hele wereld op het gebied van meditatie, ademhalingstechnieken en voeding.”

Keerpunt
Het leven leek haar toe te lachen, maar in 2011 liep het weer mis. Sophia voelde een knobbeltje in haar borst. “Kort daarna hoorde ik de diagnose: borstkanker. Pure verbaasdheid overheerste en daarna voelde ik een hele tijd niks. Het was meteen een keerpunt om heel veel te veranderen en te verbeteren in mijn leven.”

“De dokters presenteerden mij het behandelplan: chemo en operaties. Maar vanwege mijn ervaring en opleidingen wist ik dat er ook andere mogelijkheden waren. Ik wilde deze keer graag ook zelf meer invulling geven aan mijn behandeling. Ik ging reizen, deed mijn eigen onderzoek en sprak met artsen die westers zijn opgeleid, maar ook complementair werken.”

Levensstijl veranderd
Sophia gooide haar hele levensstijl om. De tumor in haar borst stabiliseerde, maar verdween niet. Na een lang proces koos ze toch voor de operatie. “Sindsdien ben ik weer kankervrij en een gelukkig, maar vooral erg dankbaar mens.”

“Als ik erop terugkijk is het het beste en mooiste wat me ooit overkomen is. Vooral die tweede keer. Het heeft me het leven gegeven dat ik nu heb, het heeft mij passie gegeven en een doel.”

Ervaring als inspiratie
“Omdat ik inmiddels zoveel research had gedaan en vond waar ik zelf behoefte aan had tijdens mijn ziekte, wilde ik mijn kennis en ervaring gebruiken om anderen te helpen. Ik had al mijn eigen praktijk, maar ben me vanaf toen gaan richten op het begeleiden van mensen die kanker hebben of hebben gehad.”

De begeleiding die Sophia met Piece of Health biedt, wordt gegeven naast de reguliere behandelingen die haar klanten in het ziekenhuis ondergaan. “We bieden eigenlijk alles wat het ziekenhuis niet kan bieden. Samen met de patiënten stellen we een plan op. Denk aan een mix van een persoonlijk voedingsplan, meditatie en bewustzijnsoefeningen en gesprekken. We werken vanuit een holistische benadering en baseren alles op vijf pijlers; voeding, ontspanning, bewustzijn, detoxen (ontgifting) en beweging. We doen dat zeer secuur en persoonlijk op maat.”

Compliment
Inmiddels heeft Sophia meer dan vijftig klanten begeleid in de afgelopen periode. Ze werkt ook vaak samen met de behandelende artsen van haar klanten. “Ik heb ook artsen en verpleegkundigen die naar mij toe komen omdat ze nu zelf kanker hebben gekregen. Dat is voor mij een groot compliment.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/82/Borstkanker/article/detail/2121155/2014/11/14/Sophia-36-kreeg-twee-keer-kanker-quot-Het-klinkt-misschien-gek-maar-de-ziekte-heeft-mij-ook-veel-moois-gegeven-quot-.dhtml

Je krijgt te horen dat je ziek bent en dat je het nodige zal moeten ondergaan. Je mag zeker de reguliere geneeskunde niet opzij zetten, maar je kan zeker alternatief ook veel doen. Een andere levensstijl proberen minder stress te hebben en een gezonde voeding en beweging. En met gezonde voeding bedoel ik dan echt je voeding helemaal gaan aanpassen. Ook mag men nooit vergeten zowel bestraling als chemo dat het niet gezond is voor het lichaam. En dat je soms voor jezelf bepaalde dingen uit moet maken en opzoek moet gaan om te bekijken wat je kan doen als je dit ondergaan moet. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM