Fout gemaakt? Zo kan je eruit leren

© Thinkstock.

Iedereen maakt fouten, het hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer je liever op veilig speelt uit angst voor fouten, zul je ook nooit risico’s nemen. Hierdoor kom je ook niets te weten over je mogelijkheden of je karakter. Als je bij een fout erkent dat je hier verantwoordelijk voor bent, dan kun je hier lessen uit trekken, wat je sterker kan maken. De voorwaarde is wel dat je je verantwoordelijkheid erkent.

Naar je baas stappen en aan je collega’s toegeven dat je een fout hebt gemaakt, kan angstaanjagend zijn, maar het maakt je ook sterker. Fouten kunnen je namelijk slimmer maken. Je kunt er uit leren, door ze te aanvaarden en ze zo achter je te laten. Elke keer dat je een fout hebt gemaakt, ontdek je namelijk hoe veerkrachtig je bent.

Zo trek je lessen uit je fouten
Hieronder ontdek je enkele tips om je fouten te leren aanvaarden en er een beter mens van te worden.

Wees eerlijk
Je kunt van een fout iets positief maken door te beginnen met je misstap toe te geven. Wanneer je anderen de schuld geeft, kun je er ook geen lessen uit trekken. Dit is erg moeilijk, maar dit is erg belangrijk in het leerproces. De kans is dan ook klein dat je dezelfde fout opnieuw zal maken.

Nadenken
Neem enkele minuten de tijd om uit te vissen wat er is fout gegaan. Denk dan na over wat je anders in de toekomst zou kunnen doen om dezelfde fout te voorkomen. Als je niet alleen de situatie kunt begrijpen, vraag dan een mentor die je vertrouwt om meer feedback.

Optimisme
Je leert meer uit je fouten dan uit je successen omdat je jezelf, anderen en bepaalde processen leert kennen die je in de toekomst kunnen helpen.

Oplossing
Als je een fout moet opbiechten aan je baas, zorg dan dat je ook al meteen een oplossing kunt aanbieden. Zo krijg je meer respect van je oversten en collega’s.

Stress
Laat je niet leiden door stress en angst, blijf daarom kalm en maak geen impulsieve beslissingen om de situatie recht te trekken.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2107951/2014/10/31/Fout-gemaakt-Zo-kan-je-eruit-leren.dhtml

We zijn maar mensen en we maken allemaal fouten. Het is juist waar we van leren of uit leren. Natuurlijk als je telkens de zelfde fout maakt dan zou je moeten gaan kijken wat je nog niet geleerd hebt. Fouten die we maken zetten ons aan het denken, maar kunnen ook een vorm van stress bij ons veroorzaken. Juist door dat gaan we twijfelen en komen we soms niet uit onze fout. Als men dan iets aangereikt krijgt om de fout anders te doen, dan pas leer je. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM