Vader die zoontje verloor wil gezinsdrama’s voorkomen

Tim verloor zijn zoontje in een gezinsdrama, aangericht door zijn ex. 20 maanden later heeft hij een structuur op poten gezet om gezinsdrama’s in Vlaanderen te voorkomen. ‘Bescherm De Kinderen’ moet zo bekend worden als ‘Child Focus’, maar dan als meldpunt voor aanrollende gezinsdrama’s. 24/24 moet een team van advocaten, (kinder)psychiaters, artsen en ervaringsdeskundigen klaarstaan.

20 maanden geleden verloor Tim Vanhauwaert (38), een frituuruitbater uit Hooglede, zijn zoontje Tibeau (4). Moeder Isabelle Debackere (34) verdronk hem in bad uit wraak omdat haar man wilde scheiden. Dochter Femke (9) was als tweede aan de beurt, maar de moeder viel in slaap door kalmeerpillen. Ook haar zelfmoord mislukte zo.

Vlak voor de feiten was ze ontslagen uit een psychiatrische instelling na een collocatie, zónder dat de echtgenoot verwittigd werd. Hij waande de kinderen veilig bij zijn schoonouders, maar de vrouw slaagde erin de kinderen mee naar huis te krijgen. Tim had dan al een 20-tal pv’s laten opstellen voor geweld en bedreiging. Hij had herhaaldelijk gewaarschuwd dat er zonder hulp iets ernstigs ging gebeuren. Via brieven uit de gevangenis dreigt de moeder met een nieuw gezinsdrama op hun tweede kind. De assisenzaak start op 24 november.

Gezocht: 250.000 donateurs
Vader Tim: “In maart richtte ik de vzw ‘Bescherm De Kinderen’ op. Doel? Dag en nacht een telefooncentrale bemannen en een specialistenteam klaar hebben voor de eerste crisisopvang: advocaten, artsen, psychologen, psychiaters en ervaringsdeskundigen als ik die onmiddellijk ingrijpen bij een telefoon van een ongerust familielid. Had ik zo’n hulplijn maar gehad. Op termijn moet er ook een vluchthuis komen.”

“We draaien grotendeels op vrijwilligers. Mensen die al bij de zelfmoordlijn werken, bieden zich spontaan aan, maar sommige kernmensen moet je betalen. Met de vorige justitieminister Turtelboom werkten we een wetswijziging uit, die nu klaarstaat. Daarin staat bijvoorbeeld dat ex-partners standaard op hoogte gebracht moeten worden bij ontslag uit de psychiatrie, als er kinderen zijn. Daar liep het bij mij fout.”

Voor meer info: beschermkinderen

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2102660/2014/10/27/Vader-die-zoontje-verloor-wil-gezinsdrama-s-voorkomen.dhtml

Dit vind ik een prachtige opzet. Alleen hoop ik dat de nodige instanties die samen mogen verwezenlijken. Want het is zeker geen gemakkelijke taak. En dan moeten de mensen nog de kracht vinden om er naar te bellen. 
Het is zeker niet leuk dat het nog zoveel gebeurd gezinsdrama’s. Maar we mogen ook niet vergeten dat het voor heel veel gezinnen niet meer haalbaar is om nog goed en gelukkig te leven. Er mag dan niet gedacht worden aan zelfmoord maar soms zien ze gewoonweg geen andere weg meer. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM