BOULIMIE: WANNEER MOET U ZICH ZORGEN MAKEN?

Gerelateerde afbeelding

Als een pakje koeken veel te snel leeg is, wordt het woord boulimie soms al in de mond genomen.
Maar er is een groot verschil tussen een niet al te gezonde relatie met eten en boulimie.  Dat laatste is een ernstige eetstoornis.

Wie boulimie zegt, zegt eetbuien

Boulimie gaat niet zonder eetbuien, die zijn er het belangrijkste kenmerk van.

Het gaat dan om een totaal verlies van controle over voedsel. Niet om een soort «goesting» die moeilijk te weerstaan is, maar om een alles overheersende drang om te eten.

Die eetbuien zijn per definitie tijdelijk. Meestal duren ze enkele minuten. Maar ze kunnen wel meerdere keren per dag de kop opsteken. Het is in ieder geval iets heel anders dan het tussendoor snoepen of het zich voor iets afreageren door een pakje koeken of een potje roomijs naar binnen te werken.

Welke hoeveelheden voedsel?
Het zijn grote hoeveelheden. Tijdens één eetbui kan iemand evenveel of meer naar binnen werken dan wat hij normaal op een hele dag eet.

Die kwestie van de verorberde hoeveelheid is van groot belang. Mensen die aan boulimie lijden, schamen er zich voor en durven er daarom ook niet over te praten, zelfs niet tegen hun arts. Het is nochtans belangrijk om het probleem in objectieve cijfers te vatten om er zicht op te krijgen.

Boulimie en het verlangen om te vermageren

Een ander belangrijk criterium dat het bestaan van boulimie helpt bevestigen, is het verlangen om controle te hebben op het eigen gewicht.

Dat samengaan van eetbuien en diverse strategieën om het gewicht naar beneden te krijgen is boulimie.

Mensen met deze ziekte braken vaak om weer van het opgenomen voedsel af te raken. Ze gebruiken ook vaak overdreven veel laxerende middelen. Sommige doen ook bovenmatige lichamelijke oefening om calorieën kwijt te raken.

Als die drang om te eten en de eetbuien aanwezig zijn zonder de wens om te vermageren, heeft men het over hyperfagie. Hyperfagielijders wegen veel te veel. Boulimie daarentegen houdt een normaal gewicht en soms zelfs een lager gewicht dan het normale behouden.

Wat moet u doen bij boulimie?

Er bestaan oplossingen voor boulimie, zoals voor alle eetstoornissen trouwens.

De aanpak en het genezingsproces gebeuren meestal via een multidisciplinaire follow-up:

  • Een arts, omdat boulimie vaak heel slecht is voor de gezondheid en bijvoorbeeld kaliumtekorten oplevert. Dat is slecht voor het hart.
  • Een psycholoog om anders met emoties te leren omgaan, niet door te eten dus.
  • Indien mogelijk ook een diëtist. Als de eetstoornis al een hele poos bestaat, moet de patiënt vaak weer leren eten: met drie maaltijden per dag, afwisseling van voedingsmiddelen, enz.

Opgelet: eetstoornissen komen vaak voor in de puberteit, maar niet alleen jongeren hebben er last van. Boulimie kan ook optreden na moeilijke periodes in het leven, bijvoorbeeld als iemand de kaap van de veertig passeert.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/boulimie-wanneer-moet-u-zich-zorgen-maken/actueel/550

Nu de mensen die ermee geconfronteerd worden of gehad hebben zullen er zeker meer over kunnen schrijven. Maar de meeste eetstoornissen komen door psychische problemen die van alle aard kunnen zijn. Men gaat eigenlijk het zoeken in eten of juist niet in eten. Eetbuien komen meestal voort omdat men iets niet kan verwerken en dan naar eten gaat grijpen. Ook kan het een handeling zijn om zo iets anders te mijden denk maar aan verveling. 
Nu als men het vermoeden heeft dit te hebben of iemand kent probeert er mee te praten of zoek hulp. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM