SEKSUEEL GEÏNTIMIDEERD OP HET WERK

Sandra werd seksueel geïntimideerd door haar baas: ‘Hij ging met zijn hand onder mijn rokje’

Seksuele intimidatie op het werk is nog steeds een taboe, terwijl 1 op de 10 werknemers hier weleens last van heeft. Maar wat doe je, als je baas jou onzedelijk betast? Sandra: “Ook al win je de rechtszaak, je hebt verloren.”
“Via een vriend van mij kwam ik bij een marketingbureau terecht. De sfeer op kantoor was in het begin gezellig”, begint Sandra (44) haar verhaal. “Er was een warm onderling contact tussen de collega’s. Het eerste anderhalf jaar ging dan ook prima. Ik had niet direct met mijn werkgever te maken; ik werkte niet zo dicht op hem. Ik heb er uiteindelijk vier jaar gewerkt.”
De eerste signalen
Het allereerste moment dat Sandra het gevoel krijgt dat er iets niet klopt, herinnert ze zich maar al te goed. “Ik ging op vakantie en zei altijd iedereen gedag met drie kussen op de wang. Mijn baas – laat ik hem voor het gemak Hans noemen – zei ik ook gedag. Maar terwijl ik hem drie zoenen gaf, draaide hij zijn gezicht de andere kant op waardoor mijn zoen op zijn mond terechtkwam. Ik dacht: deed ‘ie dat nou expres of per ongeluk? Het voelde geregisseerd; ik voelde dat het niet klopte.” Eenmaal op vakantie, heeft ze haar e-mail en chat aanstaan en krijgt ze hem steeds op de chat. “Of ik foto’s in bikini wilde sturen. Ik dacht: die is gek. In eerste instantie ben ik eroverheen gaan praten en ben ik zakelijke vragen gaan stellen. Daar deed ‘ie verder niks mee. De volgende dag kreeg ik weer zo’n soort vraag. Ik dacht: ik ga er niet meer op reageren, en heb de chat uitgezet.”
Van kwaad tot erger
Er gebeuren veel dingen in die periode bij het bedrijf. “Mensen die aan de kant gezet werden of geschorst werden zonder uitleg. Iedereen werd angstig. De cultuur veranderde en ik kwam steeds meer met hem te werken. Hij trok mij steeds meer naar hem en naar zijn vrouw toe – die ook steeds vaker op kantoor werkte en financieel betrokken is bij het bedrijf.” Op een gegeven moment komen er WhatsAppjes van Hans op Sandra’s telefoon binnen. “Dan stuurde hij bijvoorbeeld zelf foto’s vanaf het strand. Maar ook oneerbare voorstellen en vragen over mijn seksuele voorkeuren. Soms heel dwangmatig, maar soms ook bijna romantisch. Ik heb ook wel gedacht dat hij verliefd op me was. Wat overigens absoluut geen excuus is om je zo te gedragen.”
De seksuele intimidaties naar Sandra toe gaan ondertussen van kwaad tot erger. “Hans ging aan me zitten. Quasi per ongeluk een elleboog tegen m’n borst bijvoorbeeld. Maar op een gegeven moment moest zelfs de deur dicht als we samen een bespreking hadden. Hij kwam vaak naast me zitten, met zijn been tegen mijn been. Hij heeft me ook een keer vol bij m’n borsten gegrepen. Op zo’n moment walg je van hem, maar ook van jezelf. Je voelt je in het nauw gedreven en je weet niet wat je moet doen. Ik stapte op dat moment naar achteren en ben ‘m blijven aankijken. Ik kon er niks aan doen, voelde me machteloos; ik koppelde mijn emoties los van mijn bewustzijn.”
“Eén keer heeft hij me zelfs onder mijn rok gegrepen. Dat is een heel moeilijk ding voor mij. Met behulp van een psycholoog en EMDR-therapie probeer ik dat te verwerken.”
Bedreigingen
“Ik heb tegen Hans gezegd dat hij ermee moest stoppen, anders zou ik naar buiten brengen dat hij aan m’n borsten en billen had gezeten. Maar toen ging hij me bedreigen en werd de sfeer nog grimmiger. Als ik bijvoorbeeld met een andere collega koffiedronk, dan werden vakanties en verlofaanvragen van die collega niet goedgekeurd.”
Op de vraag of collega’s op dat moment weten wat er speelt, zegt Sandra: “Het is meerdere mensen opgevallen. Hij staarde namelijk ook naar me en maakte hele vervelende seksuele grappen, waar collega’s gewoon bij waren. Niemand deed wat, maar ik begrijp dat. Mensen werden daar weggepest en zagen anderen geïntimideerd worden. Ik denk dat hij zijn werknemers selecteerde op volgzame types. Of Hans ook andere collega’s seksueel heeft geïntimideerd weet ik niet, maar het moet haast wel. Hij deed het zo slim, dat kan hij nooit voor de eerste keer zo bedacht hebben.”
Hulp gezocht
Als Sandra er niet meer tegen kan, verzamelt ze bewijs en zoekt ze hulp. “Op een gegeven moment heb ik screenshots gemaakt van de app’jes die hij stuurde, en in m’n filmrol bewaard. Ik heb iemand in vertrouwen genomen, de jongen die me deze baan had bezorgd.” Vervolgens heeft ze een afspraak gemaakt met de vertrouwenspersoon van kantoor. “Ik heb huilend 2 uur met deze persoon zitten praten. Hij was niet eens verrast. Mijn man – die ik het inmiddels verteld had – en ik werden ‘s avonds gebeld, dat Hans het had toegegeven. Hij wilde een voorstel van ons om uit elkaar te gaan op een normale manier, en dit deden we. Maar toen kreeg mijn man een mail terug dat ik een leugenaar was. Zijn vrouw zit ook financieel in het bedrijf. Als hij akkoord had gegeven, dan bekende hij schuld naar haar toe…”
Rechtszaak
Sandra en haar man gaan vervolgens op zoek naar een advocaat. “Omdat we er niet uitkwamen gingen we naar de rechter. Mijn advocaat stuurde het verzoek met alle bewijsstukken en hierop kreeg ik een verweerschrift. Hans had een collega bereid gevonden – een man met twee hypotheken die nergens tegenin durfde te gaan – om twee mails te laten schrijven. Hierin verklaarde hij dat ik de hoer van het bedrijf was. Hij zei dat hij nog nooit zo’n obscene, rare vrouw had gezien.”
“Het proces duurde anderhalf uur. Hans had een hele smerige advocaat. Ik kwam de rechtszaal helemaal gedesillusioneerd uit. Zijn advocaat stond daar glashard te liegen. Ik heb anderhalf uur gehuild tijdens de zitting. Nachtmerries heb ik ervan gehad. Gelukkig kreeg ik gelijk van de rechter. Hans heeft er ook een bedrag voor moeten betalen, maar daar heb ik mijn advocaat van betaald, want dat kost nou eenmaal heel erg veel. Je houdt er niks aan over.”
En dan?
Psychisch was en is deze periode voor Sandra heel zwaar. “Je leidt een dubbelleven. Je hebt thuis je gezin en je man, en je probeert daarin jezelf te blijven. Je probeert te lachen, zelfs als hij je net weer aangerand heeft.” Sandra heeft dan ook al een tijdje therapie. “Maar het zal echt nog wel maanden duren voordat ik weer mezelf ben. Ik moet het een plek leren geven. Accepteren dat het is gebeurd. Gelukkig heb ik fantastische kinderen en een lieve man, die zijn er gewoon echt voor mij geweest.”
“Om dit alles te verwerken, ben ik een blog begonnen. Veel collega’s en oud-collega’s lezen de blog ook en vinden er ook steun in. Iedereen is namelijk bang. Mijn blog is gebundeld in een boek, genaamd Spugen op de tosti van Hans, dat binnenkort wordt uitgegeven. Ik wil dat iedereen snapt dat wij vrouwen anno 2014 gewoon nog steeds in een hoek gezet worden door kerels. Ik ben wel bang dat Hans achter me aankomt als het boek uit is. Ik heb zat redenen om bang te zijn voor die man. Maar dan laat ik me weer intimideren. En als ik in de spiegel kijk, wil ik geen vrouw zien die kapot is gemaakt door zo’n klootzak.”
Maak het maar mee en je kan er met niemand of bijna niemand over praten. Seksueel en ongewenst gedrag op het werk komt vaker voor dan we denken. En dit dan meer bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt het voor bij mannen maar in mindere maten. Natuurlijk wat is ongewenst voor de ene is dat al een hand op de schouder voor de ander is dat een hand op het ontbloot lichaam. En soms is het moeilijk aan te geven, omdat er geen sporen van geweld zijn. Ook de angst om de functie soms te behouden worden bepaalde dingen toegelaten. Maar het kan zeer gevaarlijk zijn.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

1 Comment:

  • Seksuele intimidatie op het werk: wat kan wel en wat niet?

    De hashtag MeToo zorgt ook op werk voor discussie. Want natuurlijk is billenknijpen not done maar hoe zit met een complimentje? Psycholoog Willeke Bezemer, medeauteur ‘Wegwijzer seksuele Intimidatie op het werk’, laat zich uit over 9 schemerkwesties.

    1. Een vrouwelijke collega heeft gisteren flink geshopt. ‘Wauw, mooie rok’, oordeelt een mannelijke collega. Wel/niet oké?
    “Wel oké. Hier moeten we niet te krampachtig over doen. Want een collega zou ook ‘mooi kopje’ zeggen als ze serviesgoed had gekocht. Maar zegt een collega zoiets terwijl hij achter een vrouw de trap oploopt, dan is het natuurlijk niet oké. Dan gaat het over meer dan die rok. Of een compliment kan, is dus sterk afhankelijk van de context. Ik snap overigens wel dat mannen eerder een compliment durven geven over de schoenen of het haar van een vrouwelijke collega dan over een broek of jurk: dan lijkt het namelijk al snel over iemands lichaam te gaan.’’

    2. Een mannelijke collega heeft net gehoord dat een familielid is overleden: een vrouwelijke collega troost hem met een arm om zijn schouder. Wel/niet oké?
    “Niet oké. Wees áltijd terughoudend met aanrakingen, van wat voor aard dan ook. Er zijn namelijk altijd mensen die er niet op zitten te wachten om betast te worden, zéker niet als ze op hun kwetsbaarst zijn. Doe het dus pas als je de collega goed kent en weet dat hij het op prijs stelt. En als je twijfelt zeg dan: ik zou je graag een knuffel geven maar ik weet niet of jij dat wel wil.’’

    3. Werkoverleg vindt normaal altijd in het kantoor plaats. Een mannelijke leidinggevende stelt een man uit zijn team voor het een keertje in het café om de hoek te doen. Wel/niet oké?
    “Niet oké. Want werkkwesties bespreek je in principe in een werkcontext, dus op kantoor, en niet in een sociale context, zoals in de kroeg. Het kan voor verwarring zorgen: zitten we hier nu als collega’s of niet? Er zijn natuurlijk uitzonderingen: in sommige branches is het normaal om op een andere plek te brainstormen dan de werkplek.’’

    4. Er staat een seksvideo van twee Hollywood-sterren op internet: de hele wereld gonst ervan. Een vrouwelijke collega laat haar vrouwelijke collega’s een fragmentje zien. Wel/niet oké?
    “Dit is nooit oké, want je moet nimmer dingen als seks en erotiek binnen de werkcontext halen, ook al gaat het in dit geval om het gesprek van de dag.’’

    5. Een vrouwelijke collega houdt de drukke lift nog net open voor een mannelijke collega en roept: ‘voor jou is er altijd een gaatje’. Wel/niet oké?
    “Dit kan best oké zijn als het om een collega gaat die nóóit op dubbelzinnigheden betrapt wordt. Want we moeten niet overal iets dubbelzinnigs in zien. Zo hoorde ik laatst dat een leraar het in de klas niet eens meer over ‘aftreksommen’ durft te hebben. Betreft het een collega die áltijd dubbelzinnig doet, dan is het natuurlijk anders. Dan is het wel over de schreef.’’

    We moeten niet overal iets dubbelzinnigs in zien
    Willeke Bezemer

    6. Een werkoverleg escaleert in een ruzie. De enige mannelijke collega geeft de andere aanwezige man een relativerende knipoog, bedoeld als: ‘dit waait wel over’. Wel/niet oké?
    “Dit is niet oké. Niet alleen omdat een knipoog altijd voor meerdere interpretaties vatbaar is, maar ook omdat de ene aanwezige man een ‘bondje’ probeert aan te gaan met de andere man en de vrouwen op een denigrerende manier uitsluit. Zo van: laat ze maar effe.’’

    7. In de eerste week van januari geeft iedereen elkaar in dit ene bedrijf nieuwjaarszoenen: kwestie van bedrijfscultuur. Wel/niet oké?
    “Niet oké. Ik heb het zelfs wel eens over ‘nieuwjaarsterreur’: het feit dat er altijd collega’s zijn die dat ene moment in het jaar aangrijpen om anderen naar zich toe te trekken, stevig beet te pakken en smak, smak, smak te doen vóór de ander kan protesteren. En bedrijfscultuur? Onzin. Het zou goed zijn als iedereen het binnen zijn eigen team het er eens over zou hebben: hoe kijken we daar tegenaan? Dan zal snel blijken dat veel mensen er niet op zitten te wachten. Sterker: ik ken mensen die zich zelfs ziek melden op zo’n dag.’’

    8. En weer komt er een app’je van die ene collega binnen. Allemaal onschuldig, maar wel het twintigste bericht vandaag. Wel/niet oké?
    “Niet oké. Al hebben deze berichtjes geen flirterige inhoud, het is wel héél veel belangstelling van één collega voor een ander. Tenzij er sprake is van een verliefdheid en het van beide kanten zeer gewenst is, geldt het motto: niet doen. Het zou sowieso goed zijn als er op werk een soort etiquette kwam over hoe collega’s in het elektronisch verkeer met elkaar omgaan.’’

    9. Vrouwelijke collega vertelt dat ze al een paar dagen kwakkelt. Vrouw reageert met: ‘moet je niet gewoon ongesteld worden?’ Wel/niet oké?
    “Wel oké. Vrouwen kunnen elkaar dit soort dingen zonder bijbedoelingen vragen. Het zijn heel specifieke vrouwenkwesties over het vrouwenlichaam waar vrouwen het best met elkaar over kunnen hebben. En om precies diezelfde reden kan een man het natuurlijk níét vragen. En – let op – kunnen vrouwen het er ook niet over hebben als er een man bij zit. Die man zal zich dan altijd ongemakkelijk of buitengesloten voelen. Vrouwen moeten het ook niet over bevallingskwesties hebben met mannen erbij.’’

    Geef ook je mening:

    Geef je mening door een duim omhoog of omlaag te kiezen per stelling. Klik vervolgens onderaan op ‘Ga naar uitslag’.

    1. Een vrouwelijke collega heeft gisteren flink geshopt. ‘Wauw, mooie rok’, oordeelt een mannelijke collega.
    Wel okee

    2. Een mannelijke collega heeft net gehoord dat een familielid is overleden: een vrouwelijke collega troost hem met een arm om zijn schouder.
    Wel okee

    3. Werkoverleg vindt normaal altijd in het kantoor plaats. Een mannelijke leidinggevende stelt een man uit zijn team voor het een keertje in het café om de hoek te doen.
    Wel okee

    4. Er staat een seksvideo van twee Hollywood-sterren op internet: de hele wereld gonst ervan. Een vrouwelijke collega laat haar vrouwelijke collega’s een fragmentje zien.
    Wel okee

    5. Een vrouwelijke collega houdt de drukke lift nog net open voor een mannelijke collega en roept: ‘voor jou is er altijd een gaatje’.
    Wel okee

    6. Een werkoverleg escaleert in een ruzie. De enige mannelijke collega geeft de andere aanwezige man een relativerende knipoog, bedoeld als: ‘dit waait wel over’.
    Wel okee

    7. In de eerste week van januari geeft iedereen elkaar in dit ene bedrijf nieuwjaarszoenen: kwestie van bedrijfscultuur.
    Wel okee

    8. En weer komt er een app’je van die ene collega binnen. Allemaal onschuldig, maar wel het twintigste bericht vandaag.
    Wel okee

    9. Vrouwelijke collega vertelt dat ze al een paar dagen kwakkelt. Vrouw reageert met: ‘moet je niet gewoon ongesteld worden?
    Wel okee

    BRON: https://www.hln.be/nina/seksuele-intimidatie-op-het-werk-wat-kan-wel-en-wat-niet~a4326b4e/

    Hier komt dit het meeste voor en vaak staat men er niet bij stil of juist dat men het al te lang heeft laten aanslepen.

    Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

fashion mom blog

Lifestyle. Fashion. Art.

Krater Café

Words and Images by Richard Reeve

ATFK

𝖠𝗇𝗈𝗍𝗁𝖾𝗋 𝖶𝗈𝗋𝖽𝖯𝗋𝖾𝗌𝗌.𝖼𝗈𝗆 𝗌𝗂𝗍𝖾.

Trektweloptimist

Positiviteit & Tips

Sparks in Shar

Sharmine Amparo's personal blog

Deborah Hamar

Just me . . .

ALOYA IDEAS

Ideas, opinion, tips, advice, inspiration, and motivation of daily life.

Jet van Tessel

ter lering en vermaak.

aardemeisje916141755.wordpress.com/

Terug naar onze eigen natuur

Kiran ✨

Reading And Writing is the best Investment of Time ✨ ( Motivational Thoughts) "LIFE IS A JOURNEY"

Ms. C. Loves

If music be the food of love, play on✨

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

Denise Blogt

Blogs, Reviews, Edelstenen

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

%d bloggers liken dit: