10 kenmerken van echte vriendschap

© Thinkstock.

Twee mannen in Nederland zijn naar de notaris gestapt om hun vriendschap in een officiële akte te gieten. Dat moeten wel echte, beste vrienden zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat je maten je helpen langer te leven. Maar wat onderscheidt een ware, lange vriendschap van andere tijdelijke sociale banden?

Volgens psychiater Robert Downey zijn er bepaalde gewoonten waar echte vrienden over beschikken, waardoor ze meer als familie beschouwd worden. Het zijn deze eigenschappen die kenmerkend zijn voor deze onbeschrijfelijke vriendschapsband.

1. Leren onszelf aanvaarden
Vaak ben je zelf je grootste criticus. Maar echte vrienden peppen ons op wanneer we down zijn. Ze zijn een natuurlijke boost voor je zelfvertrouwen en slagen erin een beter gevoel over jezelf te geven.

2. Zeggen wanneer we fout zijn
Iedereen maakt fouten. Een echte vriend wijst je hierop wanneer dat het geval is, en niet enkel om zijn gelijk te kunnen halen. Wanneer je wordt gewezen op de negatieve dingen, naast de positieve dingen, dan kun je van echte vriendschap spreken. Bij iemand die je nog niet lang kent of bij een oppervlakkige kennis is die eerlijkheid er vaak niet.

3. Aanwezigheid
Het beste cadeau dat een vriend kan geven is aandacht en een oprecht luisterend oor. Dat betekent dus dat de smartphone in de handtas of broek blijft zitten tijdens jullie gesprekken.

4. Echt luisteren
Wanneer iemand bij een heftig gesprek steeds het onderwerp naar zichzelf blijft trekken, dan is dat geen echte vriend. De mogelijkheid een open en evenwichtige dialoog te houden, vergroot de kans dat een relatie sterker zal zijn.

5. Eeuwige steun
In tijden van succes steun bieden, is één ding. Maar echte vriendschap is wanneer je er voor elkaar bent tijdens de pieken maar ook tijdens de dalen.

6. Stress bestrijden
Een echte vriend voelt aan wanneer je stress hebt en helpt je bij het maken van betere beslissingen. Ook al heb je geen raad nodig, zijn of haar aanwezigheid alleen al kan je kalmeren.

7. Ook moeilijk nieuws melden
Wanneer een vriend bedrogen wordt, maar niets in de gaten heeft, is het erg moeilijk om dat nieuws te melden. Een echte vriend doet dit, ook al wil die persoon op dat moment het niet horen. Eerlijkheid is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk.

8. Prioriteiten
Huwelijk, carrière, kinderen… Hoe ouder je wordt, hoe drukker je leven is. Maar echte vrienden maken tijd voor elkaar.

9. Vergevingsgezind
Iedereen maakt wel eens een beoordelingsfout op vlak van relaties, maar echte vriendschappen zijn hier tegen bestand. Bij conflicten praten echte vrienden rechtstreeks met elkaar in plaats van te roddelen en de irritaties te laten ontsporen.

10. Betere mensen
Echte vrienden maken dat je een betere versie van jezelf wil zijn. Je vertrouwt deze persoon niet enkel alles toe, maar die persoon is ook een rolmodel voor jou.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/590/Ruzie/article/detail/2048675/2014/09/14/10-kenmerken-van-echte-vriendschap.dhtml

Vriendschap kent ook zijn kenmerken, ik bedoel meestal door wat je doet of mee bezig bent daar komen vrienden door. Toch is het als een relatie en moet men er aan blijven werken, je deelt soms veel meer met juist die vriend(in) dan met je eigen partner. Ook ken ik relaties die op een moment hun vrienden laten vallen omdat een van beide er niet mee om kan gaan. Als je dit doet laat je leven door je partner en zal dit niet goed komen, ook hier moet je als partners een gulden middenweg in vinden. 
Vrienden en een goede vriendschap is soms meer waard dan familie, dat is een doordenkertje. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM