Huidige dalai lama de laatste? 

Onlangs liet de huidige dalai lama (79) in een interview weten dat hij er geen problemen mee zou hebben als hij niet werd opgevolgd. Hij is van mening dat Peking zich zou bemoeien met zijn opvolging wat de kans vergroot dat een ‘zwakke’ dalai lama de titel zou krijgen. Zijn uitspraken zijn legendarisch te noemen temeer omdat er een einde zou komen aan een traditie van veertien generaties heiligen. 

Volgens het Tibetaanse boeddhisme kan de dalai lama aan gene zijde zelf kiezen of hij opnieuw incarneert. Hij is een zogenaamde boddhisattva: een manifestatie van de Avalokitesvara van compassie. Tenzin Gyatso (de echte naam van de dalai lama) meent dat het instituut van de dalai lama zijn beste tijd heeft gehad. Sinds 2011 is hij met pensioen en is er officieel een einde gekomen aan vijf eeuwen traditie.

4133002232_7b318149f3_z

Of er een nieuwe dalai lama zal worden geboren is dus nog even de vraag. Waarschijnlijk zal hetzelfde instituut van Tibetaans Boeddhisme (met een goed georganiseerde achterban voorzien van monniken en geleerden) de traditie moeilijk kunnen loslaten ook al denkt de dalai lama daar zelf anders over. Zij relativeren dan ook zijn uitspraken en haasten zich te zeggen dat er ‘niet teveel achter moet worden gezocht.’ De kans is dus groot dat er toch een dalai lama zal worden gekozen. Of deze inderdaad de incarnatie is van de huidige Avolokitesvarablijft nog even de vraag…

BRON: http://spiritualiteit.blog.nl/algemeen/2014/09/11/huidige-dalai-lama-de-laatste

Er is al meer over geschreven en men is er bijna heel zeker van dat het de laatste Tibetaanse Dalai Lama zal zijn. En dit omdat de Chinezen zich ermee bemoeien en eigenlijk zeggen een Dalai Lama kan ook iemand anders zijn. We zullen echt moeten gaan bekijken hoe het na de 14de Dalai Lama verder zal gaan. En of het ook zo iemand is voor de vrede en de mens.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM