Zon: wat zijn de symptomen van een zonnesteek?
Een zonnesteek of hitteberoerte is het gevolg van langdurige blootstelling aan de zon en kan heel ernstig zijn. Soms loopt het zelfs fataal af.
Aarzel dus niet om bij de minste twijfel een arts of de hulpdienst te roepen.
Bij welke symptomen moet er bij u een lampje gaan branden?
Symptomen van een zonnesteek
- Abnormaal hoge lichaamstemperatuur.
- De persoon in kwestie is uitgedroogd (heeft te veel vocht verloren), soms klaagt hij ook over felle dorst.
- Overdadig zweten dat plots stilvalt en dus niet langer zijn regulerende functie vervult.
- De huid wordt droog en warm, krijgt rode vlekken en vooral in het gezicht voelt ze heel warm aan.
Ook de lippen en de tong zijn droog.
Goed om te weten: als de huid te droog is, blijft ze nog even gerimpeld als u erin geknepen hebt. U kunt dus weten of iemand uitgedroogd is door in zijn huid te knijpen.
- Misselijkheid, braken.
- Felle hoofdpijn.
- Krampen en spierpijn (benen, armen, billen, buik).
- Vermoeidheid, algemene verzwakking, slaperigheid.
- Snelle en oppervlakkige ademhaling.
- Verhoogde hartslag.
- Bloeddrukval.
- Beklemmend gevoel.
- Problemen om te praten, verward.
- Sufheid, duizeligheid, oorsuizen.
- Flauwte, stuiptrekkingen en zelfs bewustzijnsverlies (coma).
Zo gauw u de eerste tekenen van een zonnesteek opmerkt (gezicht voelt heel warm aan, slachtoffer wordt onwel en heeft hoofdpijn) moet u het slachtoffer meteen naar een schaduwrijke – en als het kan een koele – plek brengen.
Zonnesteek: wat is er precies aan de hand?
Het lichaam krijgt zijn inwendige temperatuur niet meer geregeld, waardoor de temperatuur begint te stijgen. Dat noemt men hyperthermie.
Een verhoogde lichaamstemperatuur lokt allerlei symptomen uit. Die zijn ernstiger naarmate de lichaamstemperatuur hoger is. Als er niet snel wordt ingegrepen, kunnen het zenuwstelsel, de nieren en het hart worden aangetast. Er bestaat ook een risico op coma.
Als de temperatuur van het lichaam meer dan 40,5°C bedraagt, is een zonnesteek altijd fataal. Neem de signalen dus ernstig. Een zonnesteek is levensbedreigend!
Wanneer en wie?
Een zonnesteek komt vooral voor bij langdurige en overmatige blootstelling aan de zon, maar ook aan de hitte. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval tijdens een hittegolf of als de auto in de zon geparkeerd staat en de ramen dicht zijn. Ook intensief sporten of zware lichamelijke inspanningen waarbij het vochtverlies niet voldoende gecompenseerd wordt, kunnen de lichaamstemperatuur doen stijgen.
Risicopersonen zijn vooral bejaarden, omdat oudere mensen de dorst minder goed voelen. Ook kleine kinderen verliezen snel te veel vocht omdat hun systeem dat de waterhuishouding regelt nog niet volledig ontwikkeld is. Ook sporters lopen een verhoogd risico. Maar we kunnen allemaal een zonnesteek krijgen als we te lang met ons hoofd in de vlakke zon zitten.
Alcohol ontregelt onze temperatuurregeling en vergroot daardoor ook het risico op een zonnesteek, net als bepaalde geneesmiddelen zoals vaatvernauwende middelen.
De juiste reflexen bij een zonnesteek
Het is van cruciaal belang dat de lichaamstemperatuur van het slachtoffer zo snel mogelijk naar beneden gaat:
- Breng het slachtoffer naar een schaduwrijke plek, of nog beter naar een koele, goed geluchte plek met een ventilator of airco.
- Zorg dat hij kan afkoelen door water te sproeien. Dat kan met natte doeken of met een vernevelaar. Laat hem eventueel een lauwe douche of een bad nemen.
- Geef hem regelmatig kleine slokjes te drinken zodat hij weer vocht opneemt.
Als het slachtoffer een bejaarde of een klein kind is of als u twijfelt, aarzel dan niet om er een arts bij te halen of naar het nummer 112 te bellen (de hulpdiensten).
Bij een zware zonnesteek moet u hoe dan ook meteen de hulpdienst bellen. Signalen zijn ingezakte ogen, droge lippen en tong, verwarring, en natuurlijk ook bewustzijnsverlies.
Tips om u te wapenen tegen een zonnesteek
- Mijd lange blootstelling aan de zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag (tussen 11 en 16 uur).
- Draag een hoedje om u tegen de zon te beschermen.
- Drink heel regelmatig, ook als u geen dorst hebt.
- Ga op een koele plek zitten zo gauw u merkt dat uw lichaamstemperatuur fors stijgt.
- Laat nooit een kind, een oudere persoon of wie dan ook in de vlakke zon zitten of in een auto die in de zon staat.
- Bij een hittegolf: lucht de kamers, gebruik airco, een ventilator en/of een vernevelaar. Draag lichte en ruim zittende kleren in lichte kleuren en mijd fysieke activiteiten.
- Voor sporters: draag aangepaste sportkledij die de warmte niet vasthoudt, respecteer uw grenzen (ingegeven door regelmatig trainen), neem geen opwekkende middelen, enz.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/zon-wat-zijn-de-symptomen-van-een-zonnesteek/actueel/669
Het kan sneller gebeuren dan je denkt. Ook al smeer je in kan je nog altijd een zonnesteek krijgen. Daarom misschien goed deze puntjes te volgen om iets te voorkomen, of als je een zonnesteek hebt wat je het beste kan doen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM