Slaappillen? Nee, bedankt

Er zijn veel mensen met slaapklachten. Dat wil zeggen dat ze klagen dat ze niet in slaap kunnen komen, dat ze onrustig slapen of dat ze te kort slapen.

Als je mensen die over hun slaap klagen in een slaaplaboratorium volgt, blijkt vaak dat de mensen die beweren dat ze `geen oog dichtdoen’ toch ’s nachts flink wat af slapen. Ze kunnen dat zelf niet behoorlijk beoordelen.

Natuurlijk is het zo dat wie tot heel laat druk bezig is en dan gaat slapen niet zomaar in slaap valt. Ook proberen te slapen vlak nadat je een spannende film op tv hebt gezien is erg moeilijk. De spanningen zitten dan nog in je eigen lichaam en je ontspant onvoldoende om in slaap te vallen. Het geheim van lekker in slaap vallen is dus je goed te ontspannen, maar er zijn heel veel mensen die dat niet kunnen. Eén op de tien Nederlanders gebruikt slaapmiddelen. En dat is heel erg veel.

Bijwerkingen

In de jaren zestig verschenen de benzodiazepinen op de markt, die gebruikt werden als tranquillizers en slaapmiddelen. Valium, Temesta en Seresta zijn maar een paar van de merknamen uit deze groep. Al snel werden deze medicijnen erg populair. Mogelijk kwam het, omdat de artsen ze veilig meenden te kunnen voorschrijven. Zoals met alle nieuwe medicijnen waren er nauwelijks bijwerkingen bekend en de benzodiazepinen leek je overal tegen te kunnen slikken. Tegen angst, om te slapen, tegen vage onlustgevoelens, tegen stress. Al snel werden de vervelende kanten van de benzodiazepinen bekend en deskundigen begonnen zich ernstige zorgen te maken over het enorme gebruik. Nog steeds gebruikt ongeveer 12,2% van de Nederlandse bevolking jaarlijks wel eens benzodiazepine. Een derde daarvan betreft langdurige gebruikers. Dat komt neer op 600.000 langdurige gebruikers. Kunnen ze allemaal zo maar stoppen als ze dat willen?

Afkickverschijnselen

Uit onderzoek is gebleken, dat als je benzogebruikers aanspoort om hun gebruik te stoppen, slechts 1 op de 5 erin slaagt om er ook echt mee op te houden. De anderen moeten we dus als verslaafd beschouwen. We praten volgens deze redenering over 480.000 benzodiazepinenverlaafden: junkies dus.

Afkicken van een benzodiazepineverslaving gebeurt via de ‘gereguleerde dosisreductie’. Een gemotiveerde gebruiker die echt wil stoppen is belangrijk; dat is stap één. Dan gaat de gebruiker over van een kortwerkende naar een lang werkende benzodiazepine. Dat is belangrijk omdat het afkickproces dan niet schokkerig gaat, maar geleidelijk. Vervolgens mindert men geleidelijk. Elke week 25% minder. Na vier of vijf weken stopt men dan uiteindelijk. Dan zijn de ontwenningsverschijnselen op z’n ergst: hartkloppingen, slapeloosheid, angstaanvallen, prikkelbaarheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillingen en harde gespannen spieren. Ook kunnen diarree, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht, geluid of aanraking, brandende huid, interesseverlies, concentratiestoornissen, verlies van eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien en vermoeidheid optreden. Ongeveer 2 op de 3 mensen lukt het om op deze manier te stoppen en die voelen zich in de meeste gevallen beter dan toen ze nog benzo’s slikten.

Cursus

Slaapmiddelen hebben eigenlijk alleen maar bezwaren. Je kunt er verslaafd aan raken. Na een paar weken helpen de slaapmiddelen al niet meer, maar het lichaam wordt er wel afhankelijk van en daardoor kun je op den duur niet meer zonder. Tevens onderdrukken ze de droomslaap, waarin je juist het beste uitrust. Ook zorgen ze er vaak voor dat je de volgende dag zo suf als wat bent. En als je er te snel mee stopt kun je vervelende verschijnselen krijgen. Er zijn dus maar weinig redenen om in slaap te vallen met slaapmiddelen. Daarom is het vreemd dat er nog zoveel mensen zijn die een slaapmiddel slikken. Slaapmiddelen worden al enkele jaren niet meer vergoed door de verzekering. Dat is een goede zaak, want daardoor neemt het gebruik af. Maar er zou meer mogen gebeuren, bijvoorbeeld slechte slapers stimuleren een slaapcursus te volgen. Dat helpt namelijk wel en is niet verslavend.

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/algemeen/32835/slaappillen-nee-bedankt

Hoe klein je dosis in het begin ook is je zal op een moment meer en meer moeten nemen. Dat maakt dat er een verslaving kan door ontstaan en dat eigenlijk de gedachte is ik moet het nemen of ik slaap niet. Laat dit het laatste zijn waar je naar grijpt. Er bestaan goed alternatieve die ook hun werk doen maar wel langen moeten genomen worden om resultaat te voelen of te hebben. Ook kan je voor jezelf gaan bekijken hoe het komt dat je niet slaapt, stress is meestal een van de zwaarste factoren of te moe zijn om te slapen. Er worden cursussen gegeven om dit allemaal op een andere manier op te lossen en toch op een moment goed te kunnen gaan slapen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM