Hysterie: wat zijn de symptomen?

Hysterie: wat zijn de symptomen?

De term ‘hysterie’ wordt vaak gebruikt in de volkstaal en staat in die context voor heel uiteenlopende dingen.

Doe niet zo hysterisch” betekent dan vaak: “Je windt je onnodig op”, “Je overdrijft echt wel” of “Ik snap je reactie echt niet!»”

In de psychiatrie heeft de term ‘hysterie’ een heel andere betekenis. Hysterie staat dan voor symptomen die in eerste instantie terug te vinden zijn bij iemand met een pathologische persoonlijkheid, in dit geval een hysterische persoonlijkheid.

Welk gedrag vertoont iemand die aan hysterie lijdt?

Een typisch kenmerk van hysterie is het theatrale gedrag.
Als we zo iemand observeren, hebben we het gevoel dat hij er altijd een schepje bovenop doet. Het is net of hij in een film staat en een rol speelt; hij doet geaffecteerd, dramatiseert alles, reageert overdreven en dikt alles aan. Hij vervalt in uitersten, praat heel luid en snel, trekt alle aandacht naar zich toe, lacht veel – ook als dat ongepast is -, maakt theatrale gebaren of vertelt de feiten op een uitvergrote, groteske manier. Sommige televisiepresentatoren of acteurs hebben dus logischerwijs een hysterische persoonlijkheid.

Een extreme vorm van mysterie is mythomanie, en in dat geval overdrijft de betrokkene heel sterk.
Maar het gaat nog verder, hij vertelt ook regelrechte leugens en neemt een loopje met de werkelijkheid. Maar het gaat hier dus om een uiterste. Hysterie gaat lang niet altijd zo ver.

Een ander veel voorkomend element bij hysterie is het verleidingsspel.
De relaties tussen mensen worden geërotiseerd, de betrokkene probeert de andere te verleiden, al dan niet met seksuele connotaties. Bij mannen gaat hysterie vaak samen met donjuanerie, de drang dus om zo veel mogelijk liefdesrelaties in de wacht te slepen. Toch gaat die verleidingspose vaak gepaard met een karig, geremd en moeilijk seksleven. Hysterie is namelijk een façade waarachter gebreken schuilgaan.

Welke denkwereld gaat er achter hysterie schuil?

Het hysterisch gedrag – en dus de hysteriesymptomen – is de uitwendige manifestatie van innerlijke gedachten. Iemand met hysterische neigingen heeft met andere woorden gedachten die zijn gedrag verklaren.

Die gedachten kunnen heel verschillend zijn:

 • “Ik moet in de schijnwerpers staan”;
 • “Ik heb behoefte aan aandacht”,
 • “Ik ben bang om alleen te zijn”,
 • “Ik wil charmeren en behagen”,
 • “Ik wil niet dat anderen mijn zwakke punten of angsten zien”,
 • “Ik heb de anderen nodig, want ik kan me niet alleen behelpen”,
 • “Ik wil dat ze me onweerstaanbaar vinden”, enz.

De onderliggende  emoties van hysterie

De tekenen van hysterie gaan terug op gedachten die op hun beurt gestuurd worden door dieper liggende gevoelens. Het gaat vooral om gevoelens van angst, die de betrokkene met zijn hysterisch gedrag probeert kwijt te raken:

 • Ik ben bang at ze me niet graag zien. Dus doe ik alles wat ik maar kan om hun liefde te winnen.
 • Ik ben bang dat ik niet besta. Dus doe ik alles om op te vallen en het gevoel te hebben dat ik leef.
 • Ik ben bang dat ik het alleen niet red. Ik moet de mensen rond me dus aantrekken en behagen zodat ze me helpen.
 • Ik ben bang om ongelukkig te zijn als ik alleen ben. Dus probeer ik mezelf te vergeten in de contacten met anderen. Dan ben ik nooit alleen met mezelf.
 • Ik ben bang dat anderen mijn gebreken zien. Dus overdrijf ik maar, ik schep op, fantaseer erop los en doe aan overacting om mijn beperkingen te verbergen.

De hysteriesymptomen zijn al bij al vrij makkelijk te herkennen. Soms werken ze ook op de zenuwen van de mensen in de omgeving. Maar eigenlijk gaan ze terug op heel diepe angsten en grote problemen. Misschien kunnen we vanuit dat besef allemaal meer begrip en empathie opbrengen voor mensen die op zo’n manier functioneren.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/hysterie-wat-zijn-de-symptomen/actueel/1004

We zeggen het al wel eens, wat kan die persoon hysterisch doen. En eigenlijk zijn het de persoon zijn gedachten om gezien of gehoord te worden.
Bij wie zien we dan soms heel erg jonge kinderen, die iets willen hebben of hun aandacht willen trekken. Dan krijg je van die voorvallen dat je soms met je handen in je haar zit.
Hoe reageer je nu eigenlijk het beste op zo iemand. Door te proberen de persoon rustig te krijgen en door erop in te praten waar het probleem bij de persoon zich bevind. Kijk wel uit want ze kunnen op zo een moment soms ook heel boos worden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM