Liever elektrische schokken dan alleen zijn met je gedachten

  © thinkstock.

Een kamer zonder enige afleiding, waar je alleen bent met je eigen gedachten: voor veel mensen is het een gruwel. Zo erg is het dat we onszelf nog liever elektrische schokken zouden toedienen, stelden Amerikaanse onderzoekers vast.

Mensen zijn blijkbaar niet graag alleen met hun hoofd, stellen de onderzoekers deze week op de website van het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Science. Alleen maar nadenken, of gewoon maar je gedachten de vrije loop laten is iets wat veel mensen minder gelukkig maakt. Ze gaan ook zo snel mogelijk op zoek naar iets wat hen afleidt van hun hoofd.

Psychologen van de Universiteit van Virginia deden de test bij honderden vrijwilligers. Die kregen eerst de vraag 6 tot 15 minuten in een kale kamer plaats te nemen. Ze mochten niets meenemen, ook geen mobiel telefoontoestel. De ene groep mocht zijn gedachten de vrije loop laten, de andere moest aan iets concreets denken, bijvoorbeeld aan uit eten gaan.

Verveling
In beide groepen gaf de helft van de proefpersonen nadien aan dat het een onaangename ervaring was. Ze verveelden zich, zeiden ze ook. Dezelfde test in hun eigen huis leverde hetzelfde resultaat op. Lezen of naar muziek luisteren vonden ze dubbel zo leuk.

In een tweede fase van het onderzoek kregen de proefpersonen in de kale kamer de optie om op een knop te drukken waardoor ze kleine elektrische schokken kregen. Opvallend veel mensen maakten daarvan gebruik, tot verrassing van de onderzoekers. De proefpersonen vonden de schokken dus aangenamer dan hun eigen gedachten en herinneringen. Elke externe afleiding is goed om aan het eigen hoofd te ontsnappen.

Even opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Bij de mannen diende 67 procent zichzelf schokken toe, bij de vrouwen was dat slechts 25 procent. En bij mensen die sneller geneigd zijn om met anderen samen te werken, is de kans groter dat ze wel graag hun gedachten de vrije loop laten.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/1936024/2014/07/04/Liever-elektrische-schokken-dan-alleen-zijn-met-je-gedachten.dhtml

Bij heel wat mensen komt als snel een angst vrij als ze lang alleen moeten zijn. Dat maakt dat verveling partner gaat spelen en dat ze eigenlijk nog liever hun zelf pijn doen dan in die situatie te blijven zitten.
Nu persoonlijk heb ik daar geen problemen mee, maar als ik met mensen praat en vraag zou je alleen een week in een bos of in een vrijstaand huis kunnen doorbrengen. Zeggen de meeste nee dat hou ik voor bekeken.
Toch eigenlijk raar dat mensen snel naar iets zoeken om gedachte te delen, en zo niet moeten voelen dat ze eenzaam of zich vervelen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM