6 yogaposes die depressie en angst verminderen

yoga-5

Yoga dient niet alleen om fitter en leninger te worden, het kan ook kalmeren en ontspannen door de specifieke opvolging van bewegingen en de nadruk op ademhaling. Sommige poses zijn fysiek heel intens, andere zijn traag en kunnen depressies en angsten verlichten. Elena Brower gaf deze zes poses mee:

1)    Foetushouding (balasana)
De foetushouding is een heel simpele en rustige houding: je gaat op je knieën zitten, billen op de onderbenen, bovenlichaam op de bovenbenen. Het hoofd rust op de grond, je armen liggen losjes langs je benen. In deze houding kan je gemakkelijk rug en schouders ontspannen. “Deze houding brengt je terug naar de basis en maakt je kalm en stil”, legt Elena uit.

2)    Voorwaartse buiging (uttasana)
Je staat met de voeten plat op de grond, de benen zijn gestrekt en je buigt je lichaam voorover tot je handen de grond raken (of toch zo goed als mogelijk) en je hoofd dichtbij je knieën komt. Deze pose is zeer geschikt om gedachten te ordenen en verbinding te maken met jezelf, aldus Elena.

3)    Benen tegen de muur (viparita karani)
Deze is gemakkelijk: je gaat plat op je rug liggen, benen vertikaal tegen de muur laten rusten. Laat geen plaats tussen je lichaam en de muur: schuif met je billen tot je de muur voelt.  “Dit helpt bij slapeloosheid, brengt je terug naar het heden en helpt de circulatie”, zegt Elena.

4)    Katpositie (marjariasana)
Deze positie doet een beetje denken aan het strekken van een kat. Daarvoor ga je op handen en knieën zitten, je rug recht. Ritmisch krom je de rug bij het inademen (bolle rug), en bij het uitademen maak je de tegengestelde beweging (holle rug, kin omhoog). Elena: “Die beweging is ideaal om te ontspannen. Ze voert extra zuurstof aan, en kan daarom helpen bij angsten.”

5)    Holle rug
Een positie die wat training en voorzichtigheid vraagt, wil je geen spieren verrekken. Ga plat op je buik liggen, hoofd naar de grond. Buig je knieën en neem de enkels vast met je handen. Strek armen en benen (een beetje), tot je niet meer kan. Wie wil kan zachtjes voor- en achterwaarts schommelen. Een stimulerende pose, die de borstkas (letterlijk) opent en de energie die daar vastzit doet vrijkomen. Opgelet: doe deze pose niet als ze niet bent opgewarmd.

6)    Hoofdstand

Tot slot: eentje voor gevorderden, de hoofdstand. Dit verbetert de circulatie naar de hersenen, vermindert angst en verhelpt slapeloosheid. Maar het vergt een beetje oefening.

 

 

 

 

 

 

BRON: http://www.happynews.nl/2014/06/27/6-yogaposes-die-depressie-en-angst-verminderen/#.U656d5R_u0s

Yoga kan bijdragen om je angsten te verlichten en zeker je minder een gevoel van depressie te geven. Het is dan ook juist de goede oefeningen te doen, en dat je echt luistert naar je lichaam. Wat je niet kan of te zwaar is moet je niet doen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM