Loeren? Hou de privacy van je partner liever in ere

© thinkstock.

 

De verleiding om misbruik te maken van een onbewaakt moment om je partner te bespieden, kan best groot zijn. Even loeren in de inbox of wat chatberichten lezen, kan geen kwaad, toch? Maar hoewel het misschien onschuldig lijkt, zijn er heel wat nadelen verbonden aan het schenden van elkaars privacy.

Zelfs wanneer een wantrouwend buikgevoel het loeren lijkt te verantwoorden, grijp je best naar andere technieken om je zorgen aan te kaarten. Wie de privacy van zijn partner schendt, krijgt het deksel vaak pijnlijk op de neus.

Verliezer
Hoe je het ook draait of keert, wie loert in andermans inbox of mailbox zit opgezadeld met de gevolgen. Wanneer je niets vindt, zal die opluchting snel plaats maken voor een oncomfortabel schuldgevoel/ Je hebt immers de privacy en het vertrouwen geschonden van iemand die je graag ziet en die niets op te biechten heeft. Ontdek je toch iets, sta je voor de verscheurende keuze om het aan te kaarten en je loergedrag bloot te leggen, of het in stilte aan je te laten knagen.

Verslavend
Loeren is als een jeukende uitslag. Je krabt omdat je denkt dat het alles zal verzachten, maar in realiteit woekert het probleem net harder, waardoor je alleen maar meer zult krabben. De beste strategie is dan ook gewoon nooit te beginnen met het gedrag. Zelfs wanneer je niets verdachts zou vinden, gaat het hunkeren naar opluchting en bevestiging je wellicht telkens opnieuw aanzetten tot neuzen.

Alternatieven
In plaats van de bal van wantrouwen aan het rollen te brengen, kan je beter de volgende technieken toepassen als de verleiding om te snuisteren te groot is:

* Probeer ijdele nieuwsgierigheid duidelijk te onderscheiden van een het buikgevoel dat zegt dat er iets goed scheef zit. Het is perfect menselijk om te willen weten wat je partner uitspookt, we hebben niet voor niets een brein gekregen dat altijd hongerig is naar informatie. Tegelijkertijd beschikken we over de capaciteit om onze impulsen onder controle te houden en keuzes te maken die beantwoorden aan onze waarden en normen. Laat je wilskracht zegevieren of confronteer je partner.

* Wie met dat knagende buikgevoel zit, is beter recht voor de raap. Start een dialoog door te zeggen “Ik worstel met de angst dat…”. Stel je kalm op en probeer niet op voorhand al te veroordelen. Uit je zorgen en leg uit hoe ze het vertrouwen en de veiligheid binnen je relatie dreigen te vernielen. Wie een gezonde relatie wil onderhouden, mag geen schrik hebben van open communicatie. Wie botst op een extreme defensieve partner en geen geruststellende, bijt best door tot alle informatie op tafel ligt.

* Soms wordt loergedrag gedreven door een gebrek aan iets binnen je relatie. De enige manier om dat aan te pakken, is effectief open te zijn over je noden. Van wat meer bevestiging (in het openbaar) tot een betere introductie binnen de vriendenkring of minder telefoontjes achter gesloten deuren: probeer voor jezelf te verhelderen wat er ontbreekt en laat je partner weten op welke manier gewerkt kan worden aan het nodige vertrouwen.

Kortom: Pak kopzorgen aan door te communiceren in plaats van je innerlijke Sherlock Holmes op pad te sturen. Op die manier respecteer je jezelf, je partner en je relatie.

(Door: Lynn Formesyn)

© thinkstock
Men denkt dat het onschuldig is of dat er geen kwaad ingezien moet worden. Maar als je ergens begint in te loeren, heb je bepaalde twijfels gegrond of niet. Dat ook zware gevolgen kan hebben voor een relatie. Want je zit ten slotte in de privé van je partner. Eigenlijk kan het een vorm van angst of jaloersheid zijn. En als dat de bovenhand neemt ga je dingen doen die niet altijd goed zijn. Het beste is gewoon erover praten met je partner, zo zal je meer respect krijgen en kunnen dingen uitgepraat worden zonder dat je bepaalde negatieve gevoelens hoeft te voelen, of negatieve gedachte te hebben.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM