Reflexologie: hoe werkt het en hoe doeltreffend is het?

Gerelateerde afbeelding

Reflexologie is een van de populairste alternatieve therapieën.

Maar hoe werkt de therapie en wat zijn de effecten ervan?

Reflexologie: hoe werkt het?

Het uitgangspunt van reflexologie is dat onze voeten, handen en oren uit zogenaamde reflexzones bestaan. Elke zone staat in verbinding met een orgaan. Door een specifiek punt in een voet, oor of hand te masseren kan het evenwicht in het overeenkomstige orgaan zo weer hersteld worden.

Omdat reflexologie erg populair is, zijn er al tal van studies aan gewijd. Allemaal komen ze echter tot de conclusie dat exacte wetenschappelijke gegevens ontbreken. Er bestaan diverse theorieën over het mechanisme dat het effect zou veroorzaken. De meest aanvaarde op dit moment is die van de stimulering van het autonome of vegetatieve zenuwstelsel (dat regelt de onbewuste functies van het lichaam, zoals de spijsvertering, de hartslag, enz.). Een ander, vaak aangehaald argument is de beïnvloeding van de bloedsomloop.

Wat ook de verklaring is voor het effect van reflexologie, de studies waarop deze therapie steunt, wijzen op een positief effect op de levenskwaliteit, stress, angst en pijn.

Reflexologie: als behandeling of gewoon omdat het fijn is?

Maar het gebruik van reflexologie voor therapeutische doeleinden – bij ziektes dus – is blijkbaar moeilijk te bewijzen, ook al speelt ze in de landen waar de techniek sterk verspreid is een medische rol. Hier in het Westen wordt ze vooral gebruikt als een heel efficiënte massagetechniek. Volgens de beoefenaars bevorderen de massages de afscheiding van endorfines, de zogenaamde gelukshormonen die tot diepe ontspanning leiden.

De gebruikers zien als groot pluspunt dat ze zich bij deze massage niet volledig hoeven uit te kleden, iets wat om te beginnen tijd vraagt en wat ook niet iedereen leuk vindt.

De massages zijn volgens hen ook niet alleen ontspannend, maar geven ook energie. En dat is wel ongewoon, want na een massage zijn we normaal vooral toe aan een siësta!

Reflexologie van de voetzool, de oren of de handen?

De keuze tussen voet-, hand- of oormassage hangt af van de voorkeur van de reflexoloog en van zijn klant. In de handen, voeten en oren zitten namelijk reflexzones waarmee alle organen van het lichaam kunnen ‘gevoeld’ worden. Welke massage het wordt, hangt dus af van uw behoeften. De voet- of plantaire reflexologie wordt bij ons in ieder geval het meest toegepast, en is dus ook makkelijker te vinden. Trouwens, een voetmassage is ook zo, zonder de reflexzones, uitstekend om vermoeidheid te verdrijven!

En thuis?
Er bestaan toestellen die er prat op gaan de reflexzones te stimuleren. Maar het is moeilijk te beoordelen of ze hun prijs waard zijn zolang er geen bewijzen zijn dat ze werken. Er bestaan trouwens heel wat ‘kaarten’ van de handen, voeten en oren waarop de reflexzones zijn aangegeven. U kunt ze perfect zelf stimuleren als u zich wilt ontspannen of tot rust komen. Mocht de techniek u interesseren: er zijn ook overal in de handel handleidingen te krijgen.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/reflexologie-hoe-werkt-het-en-hoe-doeltreffend-is-het/actueel/1099

Zelf doe ik ook aan reflexologie en mensen hebben daar baat bij. Het ontspant maar neemt ook veel weg van het lichaam. Het maakt ook dat mensen die echt gevoelig zijn aan hun voeten het zalig vinden. De massage is rustgevend en mensen genieten ervan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM