Zo behoud je de balans tussen zelfvertrouwen en arrogantie

© thinkstock.

 

Het is vaak moeilijk: hoe kom je op de werkvloer of in het dagelijkse leven zelfzeker over zonder arrogant te lijken? Assertiviteit wordt erg geapprecieerd maar je wil uiteraard niet uit de hoogte doen. Laat het duidelijk zijn: het is een heuse evenwichtsoefening waar iedereen wel eens over piekert. Lees daarom hier enkele feiten en tips over het verschil tussen zelfzekerheid en arrogantie.

© thinkstock

Ken het verschil
De lijn tussen zelfvertrouwen en arrogantie is erg dun, daarom is het net zo moeilijk om het verschil tussen beide eigenschappen goed in te schatten. Zelfvertrouwen wordt heel vaak opgenomen als arrogantie wanneer je geen aandacht hebt voor de ideeën van anderen. Wie zelfverzekerd is, durft namelijk veel vaker in discussie gaan en zal oor hebben naar andere meningen. Wanneer het over assertiviteit gaat, denken mensen vaak dat ze moeten opvallen om als assertief bestempeld te worden, maar het is veel genuanceerder dan dat. Je moet namelijk een goede balans vinden tussen je eigen mening en die van anderen zonder dat je relatie verzuurt. Zo liggen ook assertiviteit en agressief gedrag niet ver uit elkaar: kwets je iemand, dan ben je fout bezig.

Doe je niet anders voor dan je bent
Wie probeert een ideale mix tussen arrogantie en vertrouwen te zoeken, wordt vaak uit balans geslagen. Door het streven naar die perfectie lijk je in het dagelijks leven vaak ‘afwezig’ omdat je meer aandacht hebt voor de toekomst en verandering. Dat betekent dat je niet adequaat zal reageren op situaties en interacties lastiger worden. Focus in plaats daarvan op het heden en probeer elke dag een evenwichtige balans te zoeken tussen assertiviteit en hoogmoed.

Kies voor zelfvertrouwen in plaats van arrogantie
Sterke persoonlijkheden kunnen op heel wat vertrouwen en appreciatie rekenen. Vergeet daarbij niet dat arrogantie iets is waar je niet naartoe moet streven, zelfs niet gedeeltelijk.

Accepteer jezelf
Je bent niet perfect, maar dat is niemand. Iedereen heeft wel enkele werkpunten en zou graag een betere versie van zichzelf zijn. Beperk jezelf echter niet door te focussen op je tekortkomingen, maar zet je positieve punten op de voorgrond. Wie positief is, straalt dat ook uit en dat wordt vaak opgevangen door de mensen om je heen.

Accepteer anderen
Jezelf accepteren is een punt, daarnaast is het ook belangrijk om anderen de ruimte te geven om zich uit te drukken en hun mening te ventileren. Stel je geest open maar met een kritische blik. De tijd nemen om naar iemand te luisteren, wil absoluut niet zeggen dat je het altijd met elkaar eens moet zijn. Wel moet je altijd begrip tonen en respectvol blijven.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/1915701/2014/06/12/Zo-behoud-je-de-balans-tussen-zelfvertrouwen-en-arrogantie.dhtml

Blijf jezelf en doe je niet anders voor dan je bent dat is een van de belangrijkste punten om je zelfvertrouwen te bewaren en hoog te houden. Je hoeft niet altijd even vriendelijk te zijn naar anderen, maar accepteer andere zoals deze zijn. Kritiek en zeker negatieve geeft iedereen graag maar niet iedereen kan er mee om.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM