EEN KNOBBELTJE IN JE BORST, EN DAN OF WAT NU

Een knobbeltje in je borst: en dan?

Het is altijd even schrikken: een knobbeltje in je borst voelen. Maar wat doe je eigenlijk, als dat gebeurt? En: wat kan een knobbeltje precies betekenen? Moet je je meteen zorgen maken? Wij geven antwoord. 

Eerder hadden we het al over hoe je zelf je borsten goed kunt onderzoeken. In dat artikel behandelden we ook kort hoe je een knobbeltje kunt herkennen en wat je dan kunt doen, maar wat gebeurt er eigenlijk precies als je iets in je borst hebt ontdekt?

Een knobbel?

Een vraag die veel vrouwen zichzelf stellen, is: wanneer weet je of dat wat je voelt, ook daadwerkelijk een knobbel is? Om te bepalen of je een afwijking voelt, is het belangrijk dat je je borsten goed leert kennen, zodat je weet hoe ze eruitzien en voelen als ze ‘normaal’ zijn. Je kunt vertrouwd raken met je borsten door zelfonderzoek te doen, maar twijfel je of je dit goed uitvoert, dan kun je ook altijd hulp vragen aan je huisarts.
Je borst bestaat uit onregelmatigheden, waardoor het soms moeilijk te bepalen is of je nu gewoon kliertjes met bindweefsel, of een knobbeltje voelt. Een knobbeltje voelt alleen anders dan normale onregelmatigheden. Vaak voel je bij een knobbeltje een verharding, verdikking of een strengetje in de borst. Het kan zijn dat het beweegt, maar het kan ook vastzitten. Soms is een knobbeltje rond, soms juist onregelmatig. Het doet daarnaast meestal geen zeer.
Naar de huisarts

Voel je een knobbel, dan betekent dit niet per se dat er iets ernstigs aan de hand is. Sterker nog: de meeste afwijkingen in de borst zijn goedaardig. Toch is het goed om even naar het knobbeltje te laten kijken, zeker als je nog andere afwijkingen opmerkt, zoals een sinaasappelhuid, wondjes op je borst die niet goed genezen, een ingetrokken tepel, bloed of bruin vochtverlies uit de tepel en opgezwollen klieren in je oksel of boven je sleutelbeen. Maak dus een afspraak bij de huisarts als je een knobbeltje voelt. Hij of zij zal je vragen sinds wanneer je het hebt en waar je het hebt gevoeld. Vervolgens zal de huisarts het knobbeltje zelf bevoelen.
Afhankelijk van wat de huisarts voelt, wordt gekeken wat er het best kan gebeuren. Soms kan de huisarts voorstellen je volgende menstruatie even af te wachten, omdat je borsten net voor en tijdens je menstruatie anders voelen dan normaal. Zit het knobbeltje erna nog, dan kan vervolgonderzoek nodig zijn om even in kaart te brengen wat er aan de hand is. Zelfs als dat moet, wil dat nog niet zeggen dat je met een kwaadaardige afwijking te maken hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook te maken hebben met een cyste, een holte gevuld met vocht, of een fibroadenoom, een goedaardig gezwel. Mocht verder onderzoek nodig zijn, dan vindt dit plaats in een ziekenhuis, bijvoorbeeld op een mammapoli, een speciale borstpolikliniek.
Echografie
Als je naar het ziekenhuis gaat om het knobbeltje verder te laten onderzoeken, kan er een echo van je borst gemaakt worden. Vooral vrouwen onder de dertig jaar zullen eerder een echo dan een mammografie krijgen, omdat het borstklierweefsel zo beter te bekijken is. Bij een echo zul je wat koude gel op je borst krijgen en zal er met een echo-apparaat gekeken worden naar de afwijking. Een verslag van wat er wordt gevonden, gaat naar je huisarts, met wie je alles goed kunt nabespreken.
Mammografie 
Is er na de echo vervolgonderzoek nodig, dan kan er nog een röntgenfoto van je borsten worden gemaakt, een mammografie. Hierbij worden je borsten platgedrukt tussen twee plexiglasplaten, zodat zowel de boven- als de onderkant gefotografeerd worden. Dit platdrukken is niet heel aangenaam, maar het duurt gelukkig maar een paar tellen. Een radioloog zal de foto’s vervolgens beoordelen. De uitslag krijg je dezelfde dag.

Punctie en biopt

Mocht na de echo en de mammografie nog niet duidelijk zijn om wat voor knobbeltje het precies gaat, of ontstaat het vermoeden dat er sprake is van een kwaadaardige aandoening, dan kan er een punctie of een biopsie worden gedaan. Bij een punctie zullen met een dunne, holle naald wat cellen uit de afwijking worden gehaald. Dit wordt zonder verdoving gedaan, omdat een punctie vrijwel geen pijn doet. De uitslag van de punctie is binnen enkele uren bekend.

Wordt er een biopt afgenomen, dan worden er met een dikkere naald wat reepjes weefsel van de afwijking genomen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De uitslag van het biopt laat een paar dagen op zich wachten.

Geen afwijking of een goedaardige afwijking
Blijkt er niets ernstigs met je borsten aan de hand te zijn, en die kans is heel groot, dan is dat natuurlijk goed nieuws! Wel geldt altijd: als je nog vragen hebt over de uitslag of het onderzoek, schroom die dan niet te stellen aan de specialist of je huisarts. Ook als je na afloop behoefte hebt aan een goede nabespreking, kun je dit met een gerust hart aangeven. Ook al is de uitslag helemaal in orde, het gaat hier wel om jouw gezondheid.

Een kwaadaardige afwijking
Is de uitslag van het onderzoek niet goed, dan zal dat natuurlijk hard aankomen. Afhankelijk van het type kwaadaardige afwijking, zal een behandelplan worden opgesteld, die door een deskundige met je zal worden doorgenomen. Mocht je vragen hebben of ergens mee zitten, dan kun je dit altijd bespreken met je behandelaars. Steun daarnaast op je familie, partner en vrienden.

Wat nu, nooit van het ergste uitgaan als je een knobbeltje voelt. In de meeste gevallen gaat het over een goed aardig knobbeltje, dat ontstaat door kalk. Wanneer je het voelt nooit blijven wachten en een afspraak maken dit alleen voor zekerheid te hebben. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

1 Comment:

 • Zelf je borsten onderzoeken: hoe?

  Als je je lichaam goed kent, weet je wanneer iets anders voelt dan anders. Zeker als het om je borsten gaat, is dit belangrijk. En daarom zochten we graag voor je uit hoe je ze goed zelf kunt controleren.

  Wie een beetje weet hoe haar borsten er horen uit te zien en aan te voelen, herkent ook eventuele veranderingen – en kan mogelijke afwijkingen dus sneller opsporen. Zo nu en dan zelf je borsten onderzoeken, kan dus geen kwaad. Alleen: hoe doe je dat precies? Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rij.

  Hoe vaak?
  Hoe vaak je het best je borsten kunt controleren, hangt af van of borstkanker bij jou in de familie voorkomt. Komt er geen borstkanker in je familie voor, dan hoef je je borsten niet maandelijks te controleren. Let er wel op dat, als je borstzelfonderzoek doet, er zo’n twee à drie maanden tussen de controles zitten. Op die manier vallen veranderingen meer op dan wanneer je maandelijks borstonderzoek doet. Komt er wel borstkanker in je familie voor, dan is het verstandig je borsten maandelijks te controleren.

  Wanneer?
  Wil je zelf je borsten controleren, dan is het het handigst om dit na je menstruatie te doen. Je borstweefsel kun je dan het best onderzoeken, omdat het minder hobbelig en knobbelig is dan voor of tijdens je menstruatie. Gebruik je trouwens een anticonceptiemiddel met stopweek, controleer je borsten dan na deze week.

  Kijken
  Het borstzelfonderzoek begin je door naar je borsten te kijken voor de spiegel, het liefst met goed (dag)licht. Op die manier kun je goed zien of er iets veranderd is aan je borsten. Laat je armen langs je lichaam hangen en kijk naar de vorm van je borsten. Daarnaast let je op de huid van beide borsten: is er sprake van roodheid, uitslag, kuiltjes, deukjes, zichtbare knobbeltjes, plooien of een sinaasappelhuid? Tot slot is het de bedoeling dat je je tepels bekijkt: zie je eczeem, wondjes en/of korstjes? Is er sprake van intrekking? Komt er vocht (bijvoorbeeld bloederig, groenig of melkachtig vocht) uit je tepels? En welke kleur hebben ze?

  Ben je klaar met het bekijken van de vorm en huid van je borsten en je tepels, leg je handen dan in je nek en bekijk je borsten weer, op dezelfde punten.

  Voelen
  Nadat je je borsten hebt bekeken, ga je ze aftasten. Je kunt dit onder de douche doen, maar ook liggend. Kies je ervoor om het liggend te doen, leg dan je linkerhand in je nek en je rechterhand op je linkerborst. Onderzoek je je rechterborst, dan doe je het andersom. Deel je borst nu op in vier delen, bijvoorbeeld de boven- en onderkant van de kant aan het borstbeen en de boven- en onderkant van je borst aan de kant van je arm. Maak nu met je vlakke hand draaiende bewegingen van de buitenkant van je borst naar je tepel. Zo ga je per deel je borst af. Vergeet ook niet je tepel te controleren. Dit doe je met dezelfde draaibeweging, maar ook door je tepel wat omhoog te trekken. Hij hoort hierbij een beetje mee naar voren te kunnen komen. Tot slot controleer je ook de huidplooi van je borst naar je oksel en je oksel zelf op knobbeltjes. Herhaal dit onderzoek nu bij je andere borst.

  Ben je klaar met het zelfonderzoek, buig dan nog even voorover en bevoel je borsten nog eens, maar dan tussen beide handen.

  Een knobbeltje, en dan?
  In je borsten zul je vaak onregelmatigheden tegenkomen. Dat is het bindweefsel dat om je (melk)kliertjes heen zit. Een echt knobbeltje voelt anders dan de rest van je borst: het is een verdikking die stug en hard aanvoelt, vaak in de vorm van een schijfje of strengetje.

  Bij het ontdekken van een knobbeltje kun je flink schrikken, maar een knobbeltje betekent lang niet altijd dat er iets mis is; vaker is het een goedaardige aandoening. Een rond knobbeltje dat aanvoelt als een knikker, kan bijvoorbeeld een cyste, een holte gevuld met vocht, zijn. Dit komt vaker bij jonge vrouwen voor.

  Als je een verandering in je borst ontdekt, kun je ervoor kiezen om even af te wachten of de verandering er na je menstruatie nog steeds is. Is dit het geval, maak je je zorgen of voel je echt duidelijk een knobbeltje, maak dan een afspraak bij je huisarts. Vertel aan hem of haar wat je precies hebt gevoeld en waar. De huisarts zal je borsten onderzoeken en je indien nodig, bijvoorbeeld bij een knobbeltje, naar het ziekenhuis verwijzen voor een echo en/of een mammografie. Op die manier kunnen ze zien om wat voor knobbeltje het precies gaat.

  Tot slot: komt borstkanker in je familie voor, laat dit je huisarts dan altijd weten. Op basis daarvan kan hij of zij je passend advies over het controleren van je borsten geven of eventueel verder onderzoek laten doen.

  BRON: http://www.ze.nl/p/151666/zelf_je_borsten_onderzoeken_hoe


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Yab Yum

Yab Yum

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: