HOE GEVAARLIJK IS DE NUVARING? 

Na de commotie over de Diane-35-pil, die door Bayer uit de handel werd genomen, is nu heisa ontstaan over de vaginale anticonceptiering die in ons land door 56.500 –vooral jonge- vrouwen wordt gebruikt. Een greep uit de krantenkoppen: Het bloedstollend verhaal van de NuvaRing – Pil is niet veiliger dan Ring – Stop niet met Pil of Ring – Wat is nu wel nog veilig?

W.J. Duckaert.

Tweeduizend vrouwen in de V.S. hebben een klacht met eis tot schadevergoeding ingediend tegen fabrikant MSD. Er werden 5 overlijdens gemeld. Uit een langlopende Deense studie blijkt dat 6.5 op 10.000 gebruikers van de vaginaring een trombose krijgen. De NuvaRing, die in de vagina wordt ingebracht en daar drie weken moet blijven zitten, bevat vrij laag gedoseerd oestrogeen en etonogestrel en synthetisch progesteron.

Even deze woorden uiteenzetten:

Oestrogenen of estrogenen

zijn een groep steroïdhormonen die meestal vrouwelijke hormonen genoemd worden, omdat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap.

Maar oestrogenen komen ook wel in lage concentraties voor in het mannelijk lichaam.

Oestrogenen worden bij vrouwen onder andere afgescheiden door de eierstokken. In de zwangerschap speelt de placenta een belangrijke rol in oestrogeenproductie. Verder kunnen ook vetcellen oestrogeen produceren. Oestrogenen spelen een belangrijke rol bij de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit, zoals de groei van de baarmoeder en vagina en het groter worden van de borsten en de genitaliën. Oestrogenen zijn van belang voor het soepel houden van de vagina, en voor de productie van het cervix-slijm (dat weer van invloed is op de activiteit en levensduur van zaadcellen die de vagina binnen komen).

Bij mannen is het nog niet geheel duidelijk welke functies de oestrogenen hebben. Bij oudere mannen met een tekort aan oestrogenen is het risico op het ontwikkelen vanosteoporose verhoogd. Bij jongens kan een toename van oestrogeen in de puberteit borstgroei veroorzaken. Dit wordt gynaecomastie genoemd.

Een teveel aan oestrogeen kan bij zowel mannen als vrouwen het seksueel verlangen remmen.

Bij vogels veroorzaken oestrogenen aanmaak van mergbot dat een belang heeft in de eileg. 

Het etonogestrel implantatiestaafje (ook wel bekend onder zijn merknaam Implanon) is een wit, buigzaam staafje van 4 centimeter lang en 2 millimeter dik, dat onderhuids ingebracht wordt aan de binnenzijde van de bovenarm van de vrouw en is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen

Progesteron

is een geslachtshormoon dat door het corpus luteum (gele lichaam in de eierstok) in de tweede fase (luteale fase) van de menstruatiecyclus en in grotere hoeveelheden tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Progesteron wordt ook tijdens de synthese van steroïdhormonen in de bijnierschors geproduceerd bij zowel vrouwen als mannen. Significante hoeveelheden progesteron worden echter enkel bij vrouwen gevonden.

Een andere naam voor dit hormoon is corpus-luteumhormoon.

BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

Het voordeel? Je hoeft niet dagelijks een pil te slikken. Wel opletten dat de Ring niet voortijdig losgeraakt. Risico nul bestaat niet bij hormonale anticonceptie. En zonder pil loopt 1 vrouw op 10.000 het risico op trombose. Met een pil van de tweede generatie is dat 2 tot 3 op 10.000. Met eentje van de derde generatie 2 en met de Diane-35-Pil 6 op 10.000.

Voorstaanders van de Ring laten optekenen dat slechts 6 (of 6.5) op 10.000 vrouwen een trombose krijgen na het gebruik ervan. en alleen in het eerste jaar is er volgens voorstanders risico op bloedklontering bij of ring, iets dat wordt tegengesproken door de Deense studie.

RUSSISCHE ROULETTE.

Feit is in ieder geval dat alle hormoonhoudende anticonceptiva rovers zijn van B-vitaminen, die belangrijk zijn voor het gezond houden van de slagaders. En … dat roken het risico vermenigvuldigt. Wie neigt tot trombose, reeds door trombose of embolie werd getroffen, of familiale aanleg heeft, kan hormonale anticonceptie dus maar beter mijden. En … sigaret + pil = Russische roulette.

( vind ik allemaal wel een goede stelling. Maar gelijk dan zeggen dat men het moet gaan mijden daar heb ik het moeilijk mee. Wat kunnen vrouwen dan doen om niet zwanger te worden, en zeker die niet echt met een vaste partner zijn) (Dan is er maar een drastische oplossing sterilisatie.) ( Als ik het dan zo lees zou niets nog veilig zijn voor de gezondheid van de vrouw. Een spiraal kan zware problemen geven, de Pil kan problemen geven en dit. Waar kan een vrouw dan nog echt haar gevoel van betrouwbaarheid in halen).

TUSSEN DE ( ) IS EEN TEKST VAN ME ZELF.

Hier wil ik dan gelijk ook dit stukje van sterilisatie bijvoegen.

Sterilisatie, jij of hij?

Als je als koppel beslist dat je kinderwens voldaan is en je geen zin hebt in jarenlang gebruik van contraceptie kan één van beide er voor kiezen om zich te laten steriliseren. Maar wie van jullie twee gaat onder het mes? En wat zijn de gevolgen van deze ingreep voor jou of je partner? Goed Gevoel vroeg het aan dr. Marleen Temmerman en twee ervaringsdeskundigen Koen en Denise. 

Sterilisatie is een vorm van definitieve anticonceptie. De ingreep gebeurt chirurgisch en kan zowel bij mannen als bij vrouwen gebeuren. Bij mannen heet dit vasectomie, bij de vrouw worden de eileiders afgebonden. ‘Een vasectomie is veel eenvoudiger en veel goedkoper dan een sterilisatie bij de vrouw. Bovendien is de kans op een zwangerschap kleiner als de man zich heeft laten steriliseren dan als de vrouw zich heeft laten steriliseren, zegt dr. Marleen Temmerman, gynaecologe en hoofd van het Internationaal Centrum voor Reproductieve Geneeskunde aan de Universiteit van Gent.


Wanneer kiezen koppels voor sterilisatie?

‘Uiteraard in de eerste plaats wanneer hun kinderwens voldaan is. Vroeger maakte ik het ook mee dat mensen ‘in principe’ geen kinderen wilden en zich van in het begin lieten steriliseren, maar in de loop van de tijd zijn alternatieve vormen van contraceptie (de pil, het spiraaltje) beter geworden, zodat men eerder daarvoor kiest.’

Wat is het beste moment om je te laten steriliseren?

‘De ingreep kan op ieder moment worden uitgevoerd, zelfs na aan bevalling, maar sommige artsen raden aan om een sterilisatie niet te snel na een bevalling te laten uitvoeren. Het is ook mijn persoonlijke mening om dergelijke ingrijpende beslissingen liever niet te nemen op emotionele momenten, zoals een keizersnede of kort na de bevalling. Ik raad aan om te wachten tot het jongste kindje ongeveer één jaar is. Binnen het eerste levensjaar bestaat er immers altijd nog een verhoogde kans dat er iets met het kind gebeurt.’

Hoe gebeurt sterilisatie bij de vrouw?

‘De eileiders, het kanaal waarin de eicel bevrucht kan worden, worden doorgeknipt en afgebonden. Men noemt dit ook ‘tubaire sterilisatie’. Door de eileiders af te binden, kan de eicel niet meer passeren en zo wordt een zwangerschap voorkomen.

Er zijn twee methoden: minilaparotomie en laparoscopie. De laatste methode wordt het vaakst toegepast. Hierbij wordt een dunne slang of ‘kijkbuis’ met verlichting ingebracht ter hoogte van de navel of net boven de schaamheuvel. Het slangetje bevat een optisch systeem waarmee de eileiders buiten het lichaam in beeld kunnen worden gebracht. Daarna wordt de buik gevuld met koolzuurgas om de ingewanden uit de weg te houden en worden beide eileiders dichtgebrand of afgebonden met een speciaal tangetje. Het blokkeren van de eileiders gebeurt door ze af te binden met draad, klemmetjes, ringen of door ze door ze te knippen en dicht te branden. Hiermee wordt de verbinding tussen de eierstokken en de baarmoeder onderbroken. De eicellen kunnen zo niet meer in contact komen met de zaadcellen van de man. Dit alles gebeurt ofwel onder plaatselijke verdoving ofwel onder volledige narcose. Persoonlijk ben ik een voorstander van volledige narcose omdat de ingreep toch wel pijnlijk is. De ingreep gebeurt in het ziekenhuis, door een gynaecoloog. Als er geen complicaties zijn, kan de patiënt nog dezelfde dag naar huis.’

Ben je na een sterilisatie volledig ‘veilig’?

‘Er bestaat geen enkele methode om zwangerschap voor 100% uit te sluiten, maar het afbinden van de eileiders kent, net als vasectomie, een kans op mislukking van minder dan 1%. Sterilisatie bij de vrouw geeft direct effect: de vrouw kan in principe onmiddellijk na de ingreep niet meer zwanger worden.’

Zijn er risico’s?

Het komt zeer zelden voor, maar het kan gebeuren dat een eileider weer doorgankelijk wordt, zodat de zaadcellen de eicel kunnen bereiken. Het risico bestaat dan om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te krijgen, en – in zeer zeldzame gevallen – geraakt een bevrucht eitje tot in de baarmoeder.

De meest voorkomende problemen na een sterilisatie bij de vrouw zijn menstruatieklachten: meer bloedverlies, langere menstruatie, baarmoederlijke bloedingen en pijn of druk in het bekken. Soms kan de eerste geslachtsgemeenschap na de ingreep pijnlijk zijn.’ 

Wordt de zin in seks minder?

‘Nee. Integendeel. Omdat er geen angst meer is om zwanger te worden, zal de seks juist beter worden. Er worden bij het steriliseren ook geen organen weggehaald. Na het afbinden van de eileiders komt er nog steeds een eicel vrij tijdens de menstruatiecyclus. Dit verloopt zo tot aan de menopauze. De menstruatie houdt dus pas op met de menopauze, zoals bij alle vrouwen.’

Kan je de sterilisatie ongedaan maken?

‘Dit kan door middel van een hersteloperatie, maar zo’n hersteloperatie biedt geen 100% kans dat de vrouw opnieuw zwanger zal worden. De omkeerbaarheid is in sterke mate afhankelijk van de gebruikte techniek bij de eerste operatie. Vroeger brandde men de eileiders op verschillende plaatsen door. Nu werkt men eerder met een clipje of een ringetje of gaat men op één plaats branden. Hoe kleiner het stuk van de eileider dat vernietigd is, hoe groter de kans om de sterilisatie ongedaan te maken. In de grote ziekenhuizen neemt de ervaring van chirurgen die dergelijke operaties uitvoeren toe. De meeste hersteloperaties gebeuren er zelfs via laparascopie en de resultaten zijn goed: 70 tot 80% van de vrouwen wordt na een hersteloperatie gewoon weer zwanger.’ 

Hoe verloopt de sterilisatie bij de man?

‘Vasectomie (het woordt komt van ‘ectomie’ = snijden, knippen en ‘vas’ = leider) is een kleinere ingreep waarbij de zaadleiders, de kanaaltjes waardoor de zaadcellen in het sperma terechtkomen, worden doorgesneden en afgebonden. De ingreep is eenvoudig en duurt ongeveer 15 minuten. Ziekenhuisopname is niet nodig en de ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep kan gedaan worden door een algemene chirurg, een uroloog of door een gynaecoloog. Tijdens de ingreep ligt de man op zijn rug met zijn penis en balzak bloot. De verdovingsstof wordt ingespoten in de balzak, de lies en de omliggende delen. De ingreep is absoluut niet pijnlijk: het enige wat de patiënt voelt, is dat hij wordt aangeraakt. Er wordt met een dun operatiemesjes een kleine incisie gemaakt in de huid van de balzak. Omdat de voortplantingsorganen twee zaadballen en dus ook twee zaadleiders bevatten, moeten er meestal twee incisies worden gemaakt, één per zaadleider. Er zijn technieken waarbij één incisie genoeg is, maar de chirurg beslist zelf welke techniek hij gebruikt. Via de incisie wordt de zaadleider naar buiten gehaald en doorgesneden. De beide uiteinden van de doorgesneden zaadleiders worden gehecht en blijven zo gescheiden van elkaar. Zo kunnen de zaadcellen niet meer passeren. Tenslotte wordt de incisie gehecht. De zaadballen blijven zaadcellen aanmaken, maar omdat ze niet weg kunnen, gaan ze dood en worden ze door het lichaam opgeruimd.’

‘Vasectomie werkt niét onmiddellijk: na de ingreep zijn er ongeveer 20 zaadlozingen (zo’n drie maanden) nodig om er zeker van te zijn dat er geen zaadcellen meer in het sperma voorkomen. In afwachting kan je best een condoom gebruiken.’

Kan een man na een vasectomie bij wijze van spreken nog dezelfde dag gaan werken?

‘Het is toch beter om één of twee dagen rust te houden. Het is ook raadzaam om ijs aan te brengen op de balzak om zwellingen of een bloeduitstorting te voorkomen, of om degelijk ondergoed te dragen om de bijbal vast te zetten. Vrijen kan al zonder pijn na een kleine week. Bij pijn is het voldoende een ontstekingsremmer of pijnstiller in te nemen.’

Welke zijn de risico’s?

‘Net als bij om het even welke andere operaties kunnen zich complicaties voordoen, al komt dit zelden voor: infectie van de wond (met pijn, koorts en een algemeen gevoel van onpasselijkheid voor gevolg); epididymitis (als je last hebt van congestie, ongemakken, ontstekingen en pijn aan de zaadballen zijn de bijballen mogelijk ontstoken); bloedingen in de balzak met blauwe plekken.’

Is deze ingreep wel definitief? 

‘Met behulp van microchirurgie bestaat de mogelijkheid om de ingreep ongedaan te maken. Dit proces heet vasovasostomie. Dit proces is echter duur, gecompliceerd en niet altijd betrouwbaar. Voor het weer met elkaar verbinden van de zaadleiders is een operatie van 4 uur en volledige verdoving nodig. De kans op slagen is slechts 50%. Technisch kan de operatie wel 100% slagen, maar sommige gesteriliseerde mannen maken antilichamen aan tegen hun eigen zaadcellen, waardoor ze minder beweeglijk worden en dus een kleiner bevruchtend vermogen hebben.’

Heeft een vasectomie minder prettige bijwerkingen of invloed op het libido of op het krijgen van een erectie?

‘Helemaal niet. Jammer genoeg bestaat er nog steeds een gebrekkige voorlichting over en een negatief vooroordeel tegen vasectomie. Sterilisatie van de man lijdt, nog meer dan sterilisatie bij de vrouw, onder een taboevooroordeel omdat bij vele mensen verwarring blijft bestaan tussen seksualiteit en vruchtbaarheid. Het weze duidelijk dat het hier gaat om twee volstrekt van elkaar gescheiden functies. Veel mannen leven onbewust met de idee dat vruchtbaarheid en seksueel vermogen gepaard gaan. Dit is niet het geval. De zaadballen blijven zaadcellen aanmaken en de hormonen die de zin in seks reguleren worden nog steeds aangemaakt in de zaadballen en komen direct in het bloed terecht. De man heeft ook nog steeds een zaadlozing. Het enige verschil is dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten.’

‘Het enige probleem met een vasectomie is dat je geen garantie hebt dat ze ongedaan kan worden gemaakt. Mannen die bijvoorbeeld een nieuwe relatie aangaan met een (jongere) vrouw die nog kinderen wil, hebben geen 100 % zekerheid dat ze nog opnieuw vruchtbaar zullen zijn.’

Waarvan hangt het af of de man, dan wel de vrouw zich laat steriliseren?

‘Van verschillende factoren. De cultuur kan bijvoorbeeld ook een rol spelen. Er zijn culturen waarin mannelijke sterilisatie uit den boze is. Hoe dan ook blijft het voornamelijk een persoonlijke beslissing. Als een koppel naar mij komt voor een gesprek over definitieve sterilisatie, kan ik hen enkel informeren. De beslissing ligt bij hen. Een belangrijke factor is nog altijd dat het de vrouw is die (al dan niet ongewenst) zwanger wordt. Een tweede belangrijke factor is de leeftijd. Als twee mensen van 45 naar mij komen en zeggen dat hun kinderwens is vervuld, vertel ik hen dat de kans dat de vrouw in een eventuele nieuwe relatie nog zwanger zal worden zo goed als uitgesloten is, terwijl dat voor een man van 45 niet zo is. Als die man na een scheiding of het overlijden van zijn vrouw een nieuwe relatie aangaat, bestaat de kans dat zijn nieuwe partner nog kinderen van hem zal willen. Bij jongere mannen die absoluut een vasectomie willen zal ik ook steeds de mogelijkheid bespreken om spermastaaltjes in te vriezen, als een soort ‘appeltje voor de dorst’, mocht de man later toch nog kinderen willen.’

Maar puur medisch is een vasectomie een ingreep en een sterilisatie een operatie? 

‘Een vasectomie is veel eenvoudiger en veel goedkoper dan een sterilisatie bij de vrouw. Bovendien is de kans op een zwangerschap kleiner als de man zich heeft laten steriliseren dan als de vrouw zich heeft laten steriliseren. Hoewel de techniek van vrouwelijke sterilisatie de laatste jaren ook veel betrouwbaarder is geworden en het aantal ongewenste zwangerschappen nadien erg laag is geworden, kan men toch stellen dat de ingreep op zich complexer is, en dat het aantal zwangerschappen na tubaligatuur niet volledig nul is. De vasectomie biedt twee belangrijke voordelen op dit vlak. Aan de ene kant is een eenvoudige spermacontrole nadien mogelijk wat steeds toelaat om mathematisch absolute zekerheid te hebben over het welslagen van de ingreep. Mocht er toch een “mislukking zijn”, dan wéét men het tenminste en kan men er iets aan doen. Ten tweede zijn de meeste vasectomieën gemakkelijk uitvoerbaar op ambulante basis onder lokale verdoving. Geen narcose, geen hospitalisatie.’

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/656/Sterilisatie/article/detail/28329/2008/01/01/Sterilisatie-jij-of-hij.dhtml

WAT DOEN?

Op herhaalde vraag ‘of er niets is dat die nadelige invloed kan tegengaan’ hebben wij steeds geantwoord: ‘Stop alvast met roken’. Bij aandringen hebben wij dan toch maar gewezen op enerzijds Kyolic EPA-plus (Mannavita, natuurzaak of op bestelling in apotheek) met gefermenteerde knoflook en visolie die het bloed mooi vloeibaar houden en aaneenklitten van de bloedplaatjes tegengaan, met vitamine B6 – B9/B11 (foliumzuur) en B12, die de slagaderverkalking uitlokkende verhoogde homocysteïnespiegel tegengaan, met vitamine K2, dat kalk uit de slagaderwanden haalt en in het bot vastzet. Anderzijds is er ook Bio-Marine (Pharma Nord), geconcentreerde visolie in goed opneembare vrije vetzuurvorm, in combinatie met weerom B9 en B12 afwisselend te nemen met Bio-Pyconogenol of Bio-Biloba (beide eveneens van Pharma Nord), te verkrijgen in de apotheek.

Homocysteïne

is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het in het menselijk lichaam aangemaakt kan worden uit een ander aminozuur, in dit geval methionine. Die omzetting gebeurt met behulp van enzymen. De naam is gebaseerd op het feit dat het een homoloog is van cysteïne, het bevat een extra CH2-groep in de keten naar de SH-groep. Het behoort niet tot de twintig standaardaminozuren, omdat het niet in eiwitten wordt ingebouwd.

Er kan iets fout gaan bij deze omzetting of stofwisseling, waardoor het gehalte aan homocysteïne te hoog kan worden. In dat geval is er sprake van hyperhomocysteïnemie. Dit kan onder andere komen door een tekort aan vitamine B6, of een tekort aan B11 (foliumzuur) én B12 [1]. Deze hebben namelijk een functie als co-enzym bij de afbraak van methionine.

Homocysteïne kan gemeten worden in bloed en urine. In bloed is het voor ca 70% gebonden aan plasma-eiwitten. De rest is als vrij homocysteïne aanwezig. Omdat deze vrije fractie behoorlijk instabiel is, wordt geadviseerd het totaal homocysteïne te meten in het bloed.

Het normale vrije homocysteïne-gehalte in het bloed is ongeveer 13-14 µmol/liter voor mannen en 12-13 µmol/liter voor vrouwen. Een optimaal niveau ligt echter onder de 7,5. Een waarde boven de 15 µmol/liter is te hoog. Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft (nuchter is) en is natuurlijk afhankelijk van de meetmethode die gebruikt is. Voor interpretatie van uitslagen moet dan ook altijd gebruikgemaakt worden van dereferentiewaarde die bij de meetmethode hoort.

BRON: Wikipedia.

Maar laat dat vooral geen excuus zijn voor roken en ongezond eten. 

Mensen als ik het artikel las dacht ik bij me zelf is er nog wel iets goed. Roken is zeker niet goed maar is het ongezond. Want vraag maar eens aan artsen en chirurgen of ze zelf niet roken. Ongezond eten of leefgewoonte spelen op onze gezondheid altijd een rol. Maar waar is de vrouw dan nog goed mee als deze veilig wilt vrijen. Buiten een condoom dat voor heel wat vrouwen niet echte seks is en zelfs ook ontstekingen kunnen van krijgen.

Dan stel ik me toch weer de vraag. Waar kan een vrouw zich mee beschermen voor ze een drastische maatregel neem zoals ik al boven aangaf. 

Het artikel komt uit het boekje maar natuurlijk gezond genieten NR54 feb-maart 2014.

nuvaring-schema

 

 

 

 

 

 

 

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM