Welke pillen? Deze kwaaltjes pak je natuurlijk aan

© thinkstock.

 

Bij kleine noodgevallen, zoals lichte brandwonden door te koken of plotse barstende hoofdpijn, grijpen we gemakkelijk naar het medicijnkastje. Toch blijkt uit onderzoek dat keukenmiddeltjes wel eens voor de ultieme win-winsituatie kunnen zorgen: natuurlijke oplossingen verlichten snel de pijn en zorgen voor minder bijwerkingen. Probeer dus volgende keer deze alternatieven eens:

Last van pijnlijke spieren?

Traditioneel: Slecht ruikende, pijnstillende crèmes met methylsalicylaat. Voor mensen die op voorschrift bloedverdunners nemen, kan dit voor gevaarlijke bijwerkingen zorgen.

Alternatief: Kersensap
Twee keer per dag een glas van 300 milliliter van dit ontstekingsremmende drankje kan genoeg zijn om de pijnlijke effecten van een avondje sporten te verlichten. Een studie uit 2010 toont aan dat lopers die een week voor de wedstrijd, twee keer per dag een glas kersensap dronken, tot 67 procent minder pijn hadden na de training dan diegenen die dit niet deden.

Bij tweedegraads brandwonden

Traditioneel: Antibacteriële gels. Twee actieve ingrediënten, neomycine en bacitracine, kunnen een allergische reactie veroorzaken die een irriterende huiduitslag als gevolg heeft.

Alternatief: Honing
Eerste- en tweedegraads brandwonden die behandeld worden met honing genezen bijna twee keer zo snel als wanneer ze met een traditionele crème worden ingesmeerd, dat blijkt uit een onderzoek van de Indian Journal of Plastic Surgery. Honing heeft antibacteriële eigenschappen die brandwonden sneller steriel helpen maken, waardoor de kans op infectie vermindert. Maak de wonde voorzichtig schoon met koud water. Breng vervolgens een dikke laag honing aan op een niet klevend doekje en plaats dit over de brandwonde, bedek met een tweede doekje en tape (als je na een paar dagen geen verbetering ziet, raadpleeg dan een dokter).
Last van barstende hoofdpijn?

Traditioneel: Niet-steroïde, ontstekingsremmende medicatie zoals ibuprofen. Dit kan voor maagpijn zorgen en schade toebrengen aan de nieren.

Alternatief: Moederkruid en gember
Een kleinschalige studie uit 2011 toonde aan dat een extract van moederkruid en gember de effecten van een migraineaanval drastisch verminderde en dit in 63 procent van de gevallen binnen de twee uur. Bij een aparte analyse bleek dat mensen die ibuprofen namen, minder effect zagen op dezelfde tijd. Moederkruid zou verschillende ‘triggers’ van een migraineaanval in de hersenen blokkeren en gember zou de ontsteking die bijdraagt tot de barstende hoofdpijn verlichten. De gemiddelde hoofdpijn is natuurlijk niets in vergelijking met een migraineaanval, maar de kruiden kunnen wel degelijk helpen bij mildere spanningshoofdpijn.

Last van een verkoudheid?

Traditioneel: Hoestsiroop en vrij verkrijgbare decongestiva. Hoewel ze de symptomen aanpakken, zorgen ze niet voor een sneller herstel.

Alternatief: Vlierbessenextract
Bij volwassenen die vlierbessenextract of een placebo kregen binnen de 48 uur na de eerste griepsymptomen, voelden de patiënten die het vlierbessenextract kregen (een eetlepel vier tot vijf keer per dag gedurende vijf dagen) zich gemiddeld vier dagen sneller beter. Het paarse extract zou doeltreffend zijn tegen tien vormen van het griepvirus en dit doordat het de chemische reacties die het immuunsysteem stimuleren, verhoogt.

© thinkstock
Heel wat mensen pakken nogal snel naar medicatie of andere medische middelen. Waar soms op een natuurlijke manier beter resultaat mee geboekt kan worden. Het lichaam zal het ook meer aanvaarden dan medicatie dat toch bijwerkingen kan vertonen.
Dus soms eens met andere middeltjes proberen voor je met zwaar geschut begint.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/AUM MANI PADME HUM