Niet alleen tieners raken ‘onbedoeld’ zwanger

1 op op 4 zwangerschappen in Vlaanderen zijn “accidentje”

Eén op de vier zwangerschappen in Vlaanderen zijn onbedoeld. Hoewel velen denken dat dit enkel tieners overkomt, gebeuren de meeste ongeplande zwangerschappen bij vrouwen ouder dan 20. Bij hen is praten over “een ongelukje” een groot taboe. Dat blijkt uit de Sexpert-studie, waarbij de UGent en KULeuven 1.852 Vlamingen tussen 14 en 80 jaar ondervroeg. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het overkomt vooral vrouwen tussen 20 en 40 jaar. Reden? Anticonceptie die het laat afweten

“Een nakomertje”, “dessertkindje” of “een accidentje”: iedereen heeft één van die benamingen al wel eens lacherig horen waaien. Toch blijven ongeplande zwangerschappen een groot taboe: heel wat mensen gaan ervan uit dat élke zwangerschap bewust gepland kan worden omdat er zoveel anticonceptie voorhanden is. Uit de Sexpert-studie blijkt nu dat één op de vier zwangerschappen ongepland is. De meerderheid daarvan overkomt vrouwen tussen 20 en 40 jaar.

Taboe
Belangrijke oorzaak is de anticonceptie die het laat afweten – bijvoorbeeld door slecht gebruik. “Seksualiteit is immers niet altijd rationeel. Maar het gebeurt ook dat een vrouw stopt met de pil en daarna meteen zwanger wordt, terwijl ze eigenlijk had verwacht dat het nog maanden zou duren”, zegt doctoraatsstudente Joke Vandamme (UGent), die meewerkte aan het onderzoek.

Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, hoopt dat ongeplande zwangerschappen uit de taboesfeer gehaald kunnen worden. “Vrouwen moeten open kunnen praten over hun twijfels en onzekerheden”, vindt Katleen Alen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1829680/2014/03/26/Niet-alleen-tieners-raken-onbedoeld-zwanger.dhtml

Het gebeurd en meer dan we zouden denken. Sommige steken het dan op de anticonceptie andere spreken over het vergeten, nog andere denken dat ze lang kunnen wachten om een condoom aan te doen. Maar men vergeet het is niet alleen sperma maar ook voorvocht waar men zwanger kan worden. Ook denken heel wat mensen als ze niet in me klaarkomen dat ze niet zwanger kunnen worden. Het moet maar op je vagina zitten of zelfs op je buik en je zou dan het naar je vagina smeren dat er ook een risico is om zwanger te worden.
Ook zijn er mensen die zich met opzet laten zwanger maken. En het is een keuze. Maar toch een keuze om over te praten wil men geen problemen kennen of krijgen.
Ongepland zwanger zou alleen kunnen voorkomen door geen goede informatie aan een jeugdig iemand te geven, of door verkrachting.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM